Skip to main content

CARA NAK BUAT GAMBAR BESAR DI POST ENTRY BLOG

Assalamualaikum...

Aku suka pergi blog2 yang gambarnya besar2,..
baru jelas kita tengok..
kadang2 ada blog yang tunjuk gambar2
yang kecik2 je..tak puas tengok..
Memang bila kita muat naik gambar tu jadi kecik.
tapi sebenarmnya kita boleh ubah dia jadi muat2
dengan post kita..

Aku ajarkan caranya ye...

mula2 muat naik gambar yang korang nak...
klik dekat gambar dan keluar macam kat bawah ni..


Kemudian klik dekat X-Large
gambar akan jadi besar gedabak.
belum habis lagi..

kemudian klik kat HTML
dan cari kat "width=640"
ubah no tu...ubah la kepada no yang ngam2 dengan post korang.
macam aku paling cantik 550.


ubah semua ye...
macam gambar atas ni..
kalau korang upload 5 gambar,ada 5 la code html yang
korang kena ubah width nye tu..

lepas tu klik semula
kat compose dan boleh la publish entry korang..

Tiap kali upload gambar
korang dah tau dah width gambar korang tu.
jadi tak payah dah susah2 nak test2 no apa nak tukar..
okey..

sekian..

Comments

  1. Assalamualaikum. wahh nice tutorial. hehehe sheila singgah dan klik tabung nuff sini ya ~~~

    ReplyDelete
  2. saya baru tahu pasal width gambar tu
    selama ni main hentam aje taruk
    tak pandai bab coding

    ReplyDelete
  3. oohh..tq Diana!
    saya mmg geram sbb gambo tak besar. Bila letak x-large..terlebih ruang. Rupanya ubah kat html tu.

    ReplyDelete
  4. sy pn suka gambar bsr2...
    yg x tau gn kod tu...x-large je la lg senang

    ReplyDelete
  5. ooo... thanks yer.. ilmu ni.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum, oh klik kat html pulak ye, thanks for sharing

    ReplyDelete
  7. selalu buat ni . suka gambar besar2 . nampak jelas sikit . hehehe

    ReplyDelete
  8. Ooo, biasa tukar xlarge je. takpnah skodeng coding tuh.

    ReplyDelete
  9. sy selalu edit siap² saiz gbr kat photoscape...700pix, xpun 900 pix utk gbr menegak (mmg selalu edit gbr dulu nk masukkan watermark so alang² edit saiz terus)..bila upload kt blog klik original size je..terus gambar tu mmg ngam² muat dlm post...

    boleh guna cara sy ni klu malas godek html..kdg sy pun malas edit html esp. bila gbr banyak sgt...juling mata...hihi~ :)

    ReplyDelete
  10. suka letak gambar besar² baru puas tengok :)

    ReplyDelete
  11. nice tuto. baru tau boleh adjust kat html hehe thanks :)

    ReplyDelete
  12. wahhhh.... bagus2 tutor akak ni, deno pun tak terfikir... hihi... btw, akak tengok gambpr kat blog deno macam mana... ok dop?

    ReplyDelete
  13. Saya mai nak belajar ni...

    Oh, ilmu baru. Selalunya saya guna large aje. Kalau XL terus gambar terkeluar dari skema gitu... Tak tahu pun pasal coding mende kat HTML. So sekarang dah tau. Yes, TQ Diana!

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …