Monday, 31 March 2014

TIPS BUANG TABIAT MAKAN MAKANAN MANIS

Assalamualaikum..


masa aku mengandung kan Mikhail cukup suka makan benda manis.
Ais kacang tu boleh kata hari2 aku makan..
dah makan kat kedai siap bungkus bawak balik.
hari2 suami beli coklat satu untuk aku satu untuk maisara,
aku sorok tak bagi maisara jumpa
kalau yang dia punya dah habis..hahahah..
sedangkan aku bukan penggemar cokla tawal nya.
mujur lah tak de apa2 masalah berkaitan gula masa mengandung..



Korang suka makan benda manis??ada tak rasa macam ketagih??
nampak je benda2 manis rasa terliur je..rasa nak calit2 sikit masuk mulut..
rasa nak tengok benda manis tu lama2..hahhaha..
kalau tak de masalah kesihatan tak pe la..tapi yang yang ada masalah kesihatan
agak sukar nak buang tabiat suka makan  benda manis..
kopi nak manis,sambal tumis nak manis,
sos keropok lekor nak manis..susah kan??

ada satu cara yang berkesan untuk korang
buang perlahan2 tabiat suka makan benda manis.
cara nya ialah dengan pengambilan minyak kelapa..



makan satu sudu minyak kelapa
setiap kali selepas makan.
kalau tak boleh nak telan masuk kan dalam air,
air koko ke,air apa2 je la..

Sebenarnya ni jugak satu cara untuk
buat perut kita kenyang .
makan dua sudu minyak kelapa
dan perut kita boleh bertahan kenyang untuk 4 jam..
Bonus la untuk mereka yang nak turunkan berat badan
disamping membuang tabiat makan benda manis.kan??

sekarang dah tak susah nak dapatkan minyak kelapa ni.
tak payah dan nak masak2 masak orang dulu2 tu.
banyak dah orang jual ..
macam2 jenama ada..'

sekian...

JACLYN VICTOR UMUM AKAN BERKAHWIN

Assalamualaikum....

Belum kawen rupanya dia..
Dok fikir jugak bukan ke dia dah kawen...
Rupanya silap.
Dulu dia bertunang..


Seperti yang di umumkan laman IG nya....:




Tak dinyatakan tarikh nya.kita tunggu
Je la pengumuman seterusnya dari Jaclyn Victor sendiri..

Sekian...

Friday, 28 March 2014

7 KISAH PENUMPANG DI SEBALIK TRAGEDI MH370

Assakamualaikum....

Di antara 239 penumpang didalam pesawat mh370, ada 227 penumpang, dan 12 kru. Majoriti penumpang pesawat adalah warganegara China. sehingga sekarang, semua masih menjadi misteri walaupun perdana menteri menyatakan pesawat berakhir di lautan hindi namun hakikatnya tidak ada seorang pun yang tahu apa2 disebalik hilangnya pesawat tersebut. Namun, ada kisah yang tersimpan di sebalik kejadian hilangnya MH370, yang akan membuat kita  terharu.




1-Pouria Nour Mohammad Mehrdad dan Delavar Seyed Mohammedreza. Kedua-duanya adalah penumpang dalam pesawat MH370, yang pada awalnya disyaki sebagi pengganas.
kedua-dua mereka mempunyai pasport curi yang asalnya  milik Luigi Maraldi, seorang warga negara Itali dan Christian Kozel, warga negara Austria.
Setelah disiasat, mereka sebenarnya  adalah pemuda asal Iran yang sedang berusaha mengubah nasib lebih baik di Eropah. Pouria Nour Mohammed Mehrdad (18) berharap boleh bertemu kembali dengan ibunya di Jerman.dia mengambil penerbangan dari Iran - Kuala Lumpur - transit melalui Beijing, Amsterdam dan seterusnya ke Frankfurt.
Ibunya sedang menanti kedatangannya.malah dia  sempat memuat naik status dan gambar2 nya di akaun Facebooknya, ketika mendarat di Kuala Lumpur.



2-Dr Yuchen Li baru saja menghabiskan pengajian nya di Universitas Cambridge.Dia seorang  yang sangat berbakat dan mempunyai kerjaya yang bagus di masa hadapan
Yuchen baru saja berkahwin, namun dalam perjalanannya, ia tidak membawa isterinya, Mingei Ma.
Yuchen bekerja sebagai high flying geothecnical di Beijing. Dia dalam perjalanan kembali ke Beijing demi tugasnya di sana.



3-Sekumpulan karyawan  China dan lima staf sempat menghadiri pameran budaya di Kuala Lumpur. Mereka datang dari seluruh pelusuk China, Jiangsu, Sichuan, dan bahkan provinsi Xinjiang juga.
Di antaranya bernama Lou Baotang (79). lelaki ini adalah tokoh kaligrafi kuno yang namanya telah dikenal di seluruh institusi kebudayaan, baik di China, malah di Amerika syarikat.
Diaa menjadi salah satu penumpang pesawat MH370, bersama seorang ahli kaligrafi lain bernama Zhao Zhao Fang (73).



4-Muktesh Mukherjee (42), adalah seorang lelaki India kelahiran Kanada yang bekerja di Amerika syarikat.Dia bertemu dengan isterinya, Bai Xiaomo dalam kunjungan bisnesnya ke China 2002 yang lalu. Mereka tinggal di Montreal sebelum berpindah ke Beijing.
mereka mempunyai dua anak lelaki. Ayah Muktesh sendiri dulu bekerja di kementerian India, dan meninggal dalam kemalangan pesawat di India tahun 1970.
Muktesh dalam perjalanan pulang ke Beijing untuk melepas rindu pada isteri dan anak-anaknya. Hingga kini keluarganya masih terus berdoa dan berharap ada keajaiban akan berlaku..


5-Norli Akmar Hamid (33) dan suaminya Razahan Zamani (24) berkahwin pada  tahun 2012 dan merancang untuk  berbulan madu. Selepas tertunda dua tahun lamanya, pasangan ini akhirnya memutuskan untuk berbulan madu di Beijing.
keputusan ke Beijing juga bertujuan untuk menghiburkan hati isteri nya  yang baru saja mengalami keguguran.Menurut keluarga mereka, ini adalah pengalaman pertama pasangan ini menaiki kapal terbang.



6-Eksekutif IBM group, Philip Wood (50) berasal dari Texas.Dia ditukarkan ke Malaysia dan sangat bersemangat dengan  pekerjaan barunya ini. Keluarganya sempat bercerita bahawa hubungan kekeluargaan antara Philip dan keluarganya sangt akrab.
Philip meninggalkan dua orang anak di Texas. Philip adalah salah seorang dari tiga penumpang yang berasal dari Amerika, yang berada di dalam pesawat MH370.



7-Paul Weeks hendak menuju Mongolia,pada hari tersebut. Dia adalah seorang warga Australia yang bekerja di sana. Sebelum pergi, Paul menyerahkan  cincin pernikahan dan jam yang dipakai kemudian memberikannya pada Isterinya, Danica.
"Jika sesuatu terjadi padaku, berikan cincin ini pada anak pertama kita dan jamnya untuk si bongsu," ujarnya tanpa membuat si isteri curiga.
Danica  tidak menyedari bahawa itu  adalah firasat yang ditunjukkan suaminya sebelum pergi. Malah suaminya memberikan saat-saat terindah dengan keluarga, seolah-olah seperti dia sudah tahu bahawa dia akan pergi.

sekian.

NAME IN DUSUN

Assalamualaikum...

Mesti ramai yang dah baca pasal ni kan??
yang belum tu cer cuba 
check nama korang pulak..
aku jumpa ni kat ig Marsha..



kalau nama aku pulak..
punya la lawak..hahhaha..
nak sebut pun malu..

rasa macam nama aku sekarang
lebih sedap dari nama Topulou..
hahahha...

sekian...

Tuesday, 25 March 2014

GAMBAR-GAMBAR PROTES KELUARGA MANGSA MH370 DI DEPAN KEDUTAAN MALAYSIA DI BEIJING

Saudara-mara mangsa nahas MH370 berkumpul di luar Kedutaan Malaysia di Beijing .
Mereka mendakwa mereka kecewa dengan cara siasatan berhubung kes MH370.

Penunjuk perasaan melaungkan 'Kerajaan Malaysia adalah pembunuh' dan  mereka cuba untuk memecahkan masuk ke kedutaan .

PM Malaysia berkata data menunjukkan penerbangan berakhir di selatan Lautan Hindi .
operasi mencari dan menyelamat 
dihentikan hari ini berikutan keadaan cuaca yang buruk dan akan bersambung esok bergantung kepada keadaan cuaca.















sekian..

TONTON EPISOD AKHIR 7 SUAMI DAN MENANG VOUCHER RM500

Assalamualaikum...

Jangan lupa untuk menang voucher membeli belah di sogo bernilai rm500 dengan menonton episod akhir "7 suami "malam ini di tv 9 jam 8:30 malam.

Update:siaran terpaksa ditunda untuk menghormati Peristiwa mh370



Sekian..

Monday, 24 March 2014

AL-FATIHAH


Takziah buat semua keluarga penumpang MH370...

DULU SELFIE SEKARANG BEDSTAGRAM

Assalamualaikum..

beyonce


Bila ada instagram ni macam2 pesen pulak cara kita bergambar.
Aku sendiri kerap jugak terjerumus dalam kancah selfie..
tapi tak de pulak rasa nak bekongsi gambar comel aku ni hari2 dengan korang.
masih berasa kecantikan aku ni hanya untuk tatapan
anak2 dan suami (ayat biasa bila muka memang tak cantik.hahah)

Justin Bieber


Sekarang ni ada trend baru untuk bergambar..
kita panggil bedstagram..
cara bergambar yang sangat popular di kalangan
artis2 barat,antaranya Beyonce.

cara delevingne

trend bergambar ini dilakukan di tempat tidur.
Biasanya mereka yang melakukan bedstagram ini
bergambar dengan menunjukkan wajah asli,
tanpa menggunakan solekan.Bedstagram menjadi
kegemaran artis Hollywood pada masa kini.

James fanco
miley cyrus


yang muka tak berapa nak lawa tu
kalau nak ber bedstagram sila pakai camera 360 ye..
kang ada pulak yang kutuk2..
dah la hati tak berapa nak kental..
heeheh..dan...SILA PAKAI BAJU YE..

sekian...

GAMBAR BAKAL ISTERI AMIR RAJA LAWAK

Assalamualaikum...



Ramai yang macam tak percaya je bila 
Amir dedah kan ada wanita yang meminatinya dan ingin menjadi kekasihnya.
wah..ingat comot2 comel gini tak de orang nak ke??
budi bahasa tu yang penting tau..heheh

Tapi sekarang ha!percaya tak??
Ini lah bakal isteri Amir Rajalawak.

InsyaAllah..dalam perancangan..
semoga dipermudahkan..


seperti yang di muat naik di laman Ig nya..

#throwbacktigaharilepas #malamcintaAllahdanRasul #selawatperdana #putrajaya bersama kawan2,sepupu sy dan my future wife,in shaa Allah.. #lovetilljannah #myfuturewife #frens #cousin #doakansemuayangbaikbaik :)

sekian..

KENAPA LAMBAT SANGAT NIH...

Orang tak de..apasal yang lambat sangt nih..
Nak ambik tarikh temujanji je pun...
Aduhai...

Sabar je la aku...

sekian...

Saturday, 22 March 2014

RAKAN FACEBOOK BERIBU, TAPI SAYANG......

Assalamualaikum....



Rakan kat fb aku rasanya dalam 700 lebih kot,..
Tak ingat pulak..dan kebanyakan nya blogger.
Disebabkan itu aku selalu share link blog
Aku kat facebook.
Sekurang2 nya blogger yang jadi rakan aku tahu
Yang aku ni blogger macam dia jugak.
Kita berdua jadi rakan sebab kita sama2 blogger.
Jadi tak pernah aku rasa rakan aku
Kat facebook tu tak de fungsi untuk aku.
Sebab biasanya blogger ni bila kita share link
Entry kita kadang2 dia klik jugak..kan??

Sebab itu aku heran jugak dengan blogger yang
Tak nak share link blog dia kat facebook.
Kat maklumat pribadi nya pun tak de link blog dia.
Sedangkan dia punya rakan yang jadi blogger
Punya la ramai.
Dia cuma gunakan facebook dia untuk sembang
Sembang kosong je..
Ada je blogger update status, dia komen..
Tapi dia tak de pun nak kenalkan
Blog dia kat fb tu.

Lepas tu merungut kawan facebook dia
Semuanya tak ramah, tak nak like2 status dia.
Tak nak chatting dengan dia.
Dia tak tahu nak gunakan rakan2 blogger dia
Yang kat facebook tu untuk
Promosikan entry blog dia.
Sebab tu dia tak nampak apa fungsi
Rakan facebook dia yang beribu tu.

Perkara biasa la bila seribu jumlah rakan kat facebook
yang bertegur sapa dengan kita cuma separuh je atau tak sampai separuh.
Sama je macam kita berjiran,
bukan satu blok dengan kita tu
berbual dengan kita.ada yang muka pun tak pernah nampak.kan??

Apakata mulai hari ni
Share la link entry korang kat fb tu.
Jangan share kat group2 blogger je.
Rugi tau, rakan blogger kat fb ramai
Tapi yang tau blog korang
Cuma 2 3 kerat je..


Sekian..

Friday, 21 March 2014

PELAJAR BUNUH DIRI TERTEKAN DENGAN UJIAN KEMASUKAN KOLEJ




Satu kejadian yang mengejutkan berlaku di sebuah
sekolah di China apabila seorang pelajar lelaki membunuh
diri ketika guru mengajar di dalam kelas.

Pelajar tersebut dikenali sebagai  Xiao Zhen awalnya
sama-sama mengikuti pelajaran bersama rakan sekelas.
Namun tiba-tiba  dia bangun dari kerusinya,
menghampiri tingkap dan terus terjun ke bawah..



Pelajar tersebut dikatakan tertekan
dengan ujian kemasukan kolej.
Rakan-rakan sekelas dan guru menjerit ketakutan,
panik dan menangis kerana pelajar tersebut
membunuh diri dengan begitu sahaja.

kejadian tersebut juga menyebabkan
ada rakan-rakan sekelasnya yang trauma.

tonton video nya di sini.


sekian...

sumber:dailymail

ARTIS BERHIJAB LEBIH SELESA DENGAN PENAMPILAN BARU TANPA HIJAB

sesiapa yang nak produk jualan nya di review si pm ..

Selalunya artis awal2 nya tak berhijab kemudia berubah
kepada penampilan berhijab..
Tapi kat indonesia lain pulak jadi nya...
Penampilan seorang artis dangdut yang awalnya
bertudung kini tampil tanpa mengenakan hijabnya.
malah dia mengakui dia lebih selesa
dengan penampilan barunya.



"Ya Alhamdulillah sebenarnya sih ini
mau merefresh saja. Saya cari kenyamanan saja,
apa yang bisa bikin saya nyaman. Saat ini saya nyaman seperti ini,
ya sudah jalani saja seperti itu," kata Septy Sanustika .

"Di sini saya nggak ada niatan macam-macam,
atau niatan apa-apa. Dan tentunya semua ini atas
izin dan persetujuan suami saya," ujarnya lagi...



Menurut Septy suaminya yang kini yang ditahan atas
kesalahan rasuah hanya berpesan agar dia tetap
menjalankan kewajipan dan batas-batas sebagai seorang isteri dan
membiarkan isterinya menentukan sendiri
apa yang selesa untuk dipakai..

Septy menyatakan ini merupakan pilihannya sendiri dan bukan
dari tuntutan kerjayanya sebagai pedangdut.
Dia hanya merasa lebih selesa tampil tanpa hijab di kepalanya.

rambaut karat lagi tuh...(sumber gambar:merdeka.com)


Nah..ambik kau..
laki dia pun izinkan..nak kata apa?
Ni la jadi nya bila kita ajar anak kita
pakai tudung,tanpa jelaskan kenapa kena pakai tudung.
Memang ada setengah mak ayah yang
suruh anak pakai tudng sebab..
"pakai tudung baru la comel.."

Lagipun zaman sekarang ni tak pe tak pakai tudung..
kalau nak bogel pun tak pe yang penting
kau baik hati,rajin sedekah..
ha!ini prinsip hidup wanita2 zaman sekarang..
bogel tak pe asal hati baik ..katanya..
kitab mana dia baca pun tak tahu la..heheheh

sekian..

BILA ARTIS LELAKI BERMULUT JOYAH...

Assalamualaikum...



Bila terbaca entry kak Azie pasal lelaki mulut joyah ni
aku terfikir jugak yang memang makin ramai sebenarnya
lelaki yang mulut joyah.sebelum tu nak ingtkan
mulut joyah ni maksudnya mulut pot pet pot pet
bercakap tanpa peduli perasaan orang lain
macam watak joyah dalam drama Opah dulu2 tu.
kang ada pulak yang kata menghina orang nama joyah pulak.
huhu...

Biasanya bila aku tengok orang berbual
aku lebih suka diam je,menyampuk sekali sekala..
jadi bila nampak lelaki yang bercakap lebih dari aku,
terfikir la jugak.."riuh nya mulut dia.."
bila dia melezer,terus rasa "celuparnya mulut dia.."

Ada satu program tv yang aku tak berkenan ..
rancangan gossip2 artis tapi pengacaranya lelaki.
meluatnya aku tengok ...aku tengok jugak???
ye la..aku tengok rancangan tu.tapi bila
sampai je time pengacara 2 orang tu bercakap aku mute sound tv aku ni.
entah la.sangt tak sedap
la rasa bila tengok lelaki terkinja2 dok bercerita hal orang.
siap sindir2 berkias2,rasanya tak sesuai untuk lelaki buat macam tu.
Padahal kalau kat rancangn lain boleh je layan dengar
apa depa kata.heheh



Sampaikan suami aku kata..
"ibu ni sat2 pelan suara,sat2 kuat..
tengok tv camna tu?"hahahah...

~~Bagi saya yang potpet ni biarlah orang pompuan saja. 
Dah lumrah dan fitrah. Tak yah la yang lelaki pun 
nak tunjuk bakat ‘joyah’ sama. 
Apa lagi bila berada di dalam kumpulan besar, ramai dan dihormati."~~

~Kak Azie~

sekian....

Thursday, 20 March 2014

ZIZAN DAN EMMA MAEMBONG LUAH RASA RINDU DI INSTAGRAM

Assalamualaikum....

Amboi..amboi..amboi...
Sejak pengakuan terbuka Zizan Dan Emma Maembong
Beberapa minggu lepas tentang hubungan
Cinta diaorang ni,
Nampaknya makin terbuka pulak
Mereka meluahkan perasaan ..
Tak de selindung2 dah..






Kalau dulu bila ditanya
Asyik la mengelak..kan??
Rupanya rindu2 jugak diaorang ye?? hahah..

Cepat2 la kawen..
Dah lama dah diaorang ni bercinta.
Lagipun Zizan tak kan tak puas lagi 
Di gosipkan dengan artis2 wanita sebelum ni..??
Dah masa nya beralih ke hubungan yang 
Lebih  matang dan ada komitmen.
Wah! pandai2 pulak aku nak mengatur hidup orang.
Ahhahhaha..

Aku suka tengok artis kawen..
Sebab nanti ada la benda boleh diupdate
Kat blog ni..hahah

Wednesday, 19 March 2014

JOM INTAI ARTIS-ARTIS LELAKI DI GYM

Assalamualaikum...

Jom mengintai..heheh,..
Ada satu kegilaan pada sesetengah artis lelaki ni
depa suka membesarkan otot2 badan mereka..
Antaranya Aqashah dan Amar alfian..
nak dapatkan bentuk badan yang ketoi2 macam tu
memerlukan kerja keras dan disiplin..
tapi ada jugak yang sekadar suka2 nak ke gym..
jom layan gambar artis lelaki di Gym..
jangan jerit2 tau tengok gambar2 nih..hahaah..


dafi-termenung je??takut muka berpeluh la tu..heheh


Hairul Azreen


Fizo Omar


Nazim Othman-awat perut dia bengkak??


Aaron Aziz-macam tak larat je..


Norman Hakim-dah tua dah nak ketoi2 jugak..heheh


keith Foo


Amar Alfian 


Aqasha


Hans isaac

sekian....