Monday, 3 February 2014

TIPS BUAT KERJA RUMAH DENGAN CEPAT

Assalamualaikum...



Siap dah semua kerja..
baru la rasa lapang dada nak mengadap blog..
kalau keja umah tak siap rasa nak taip apa pun tak boleh
sebab hati tak senang..

Jadi suri rumah bukan susah sangt..
jangan ada yang takut nak jadi suri rumah.
memang ada isteri2 yang berkerja rasa tak
boleh nak jadi suri rumah sepenuh masa sebab
takut dengan kerja2 rumah yang belambak2..

Ye la..kalau kerja,sekurang2 nya suami akan bantu
bab2 kerja rumah ni..
paling2 pun setakat tanak nasik dan sidai kain....

Tapi kalau jadi suri rumah ni semua nak buat sendiri.
bukan suami tak bantu tapi kami yang tak bagi.
sebab depa buat tak sama macam kami buat..
dari pada dia sidai baju macam sangkut baju ja,
baik dia dok depan tv main guling2 dengan anak2..
itu lagi baik dari mengacau kerja2 kami..hahahah..

Ada satu tip nak bagi kerja rumah cepat siap..
buat kerja rumah jangan sambil duduk2..
contoh gini la..
sambil memasak buat kerja lain..
ikan dok atas dapoq tu,
sambil tu kita boleh pilih2 baju masuk dalam mesin basuh..
jangan sambil goreng ikan boleh dok
duduk2 tengok album kawen hat yang 5 ,6 tahun lepas..
memang silap2 jam 12 tak siap masak lagi.

satu lagi..
jangan nak ikut jadual pulak..
jam 9 masak nasik,
jam 10 basuh baju,
jam 11 kemas bilik..

kalau buat macam ni memang lambat siap la kerja rumah ampa...


Sekian..

9 comments:

  1. hhaha. tips dalam kelakar.. betul, setuju dgn tips.. lagi2 ada anak kecil kalau nk berjadual mg tak berasapla dapur

    ReplyDelete
  2. bagus3..tringat plak mak d kmpung.. tp kalo jd isteri yg bekerjaya cmne plak kak?? hahaaa...

    ReplyDelete
  3. nak buat kerja rumah ni memang kena ada teknik
    kalau tak memang tak jadi...hehe
    saya kalau balik kerja
    nak kena masak, sambil masak iron baju
    hehe...

    ReplyDelete
  4. betul..xde masa tertentu utk buat kerja rumah..tabik pada suri rumah

    ReplyDelete
  5. Normally surirumah ni memang kreatif mencuri masa... saya pun selalu buat kerja sambil buat kerja lain. sambil tunggu baju dalam washing machine tu sesambil la cuci pinggan ke hapa ke. yelah singki dengan mesin basuh dekat jer

    ReplyDelete
  6. Betul. Kalau ikut jadual sangat pun nanti kerja jadi lambat.

    ReplyDelete
  7. memang betul tu kak..dah settle kerja baru lah hadap pc/lappy..memang tak bagi husband buat kerja sbb buat sendiri lagi puas hati..dorang buat kerja asal siap je tu..hihi..bak kate org,jadi surirumah kena cekap dan cepat..bukan 2 in 1 dah..semua dalam 1 masa kalau nak diikutkan..

    ReplyDelete
  8. So true akak
    walau sy x kawen lagi ye..
    saya dh mang praktik diri cenggitu
    cpat pon cpat
    rehat pon cpat
    heeeee

    ReplyDelete
  9. Dulu-dulu saya buat camtu , lama2 dah malas, sebab memang kena fleksible dan tangkas memanfaatkan masa, ini bukan keje pejabat, ada masa rehat dan buat kerja , bos kita si kecil, ikut suka dia nak kita melayan dia, kadang2 tak nak tidur, nak berkepit saja..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();