Thursday, 20 February 2014

KITA PM DIA ATAU DIA PM KITA DULU??

Assalamualaikum...



Aku keliru sikit bab2 PM ni..
atau ayat panjang nya Private Message.

Contohnya gini..

Abu jual roti kat facebook..
dia pun terang kan la gini..

"saya  jual roti..
harga rm 10,,
bla..bla..bla..
saiz roti,warna roti,inti roti bla..bla..
tel: 0123456789
email: roti@gmail.com.
berminat sila pm.."

lepas tu ada orang komen kat bawah nya..

"pm..."


pelik tak??
nak pm apa nye??
bukan sepatutnya dia ke yang pm peniaga tu dulu?

kalau peniaga tu yang pm dia dulu
apa peniaga tu tanya biasanya ye??
 dia tanya gini ke?

"nak beli ke tak nak?"

aku tak tahu sebab tu aku tanya korang..
Biasanya kalau aku nak beli barang tu
aku yang pm peniaga tu..bukan suruh peniaga tu pm aku dulu.

heheh...

sekian...


18 comments:

  1. betul tue banyak peniaga yang gunakan cara macam nie

    ReplyDelete
  2. sy pon pernah alaminya...dahlah sy tak paham sgt komunikasi peniaga pembeli ni...bila tengok ada pembeli reply PM lagilah sy konfius...

    ReplyDelete
  3. a'a kn...sy pon kalu nk beli sy pm dulu...tye item sekian sekian....baru lah snang...

    ReplyDelete
  4. tulah masalahnya...confius jugak..nanti klu tak jadi beli kena blacklist pulak...

    ReplyDelete
  5. hehehe..semua benda dah tertera kat gamabr tu rasanya..dia nak suruh pm apa lagi ek..ngeeee

    ReplyDelete
  6. Ohhh...PM dalam urusan jual beli, ingat mula2 tadi PM Perdana Menteri....

    ReplyDelete
  7. haha hot topik ..

    selalu mcm ni penat tulis .. page tak boleh pm pelanggan , facebook tak benarkan .. dia duk suruh kita pm .. adei ..

    ReplyDelete
  8. pengomen tak berapa faham sistem jual beli tuh...hehe

    ReplyDelete
  9. singgah dari blog GA

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/02/saya-nak-blouse-cantik-dan-murah-dari.html

    ReplyDelete
  10. singgah dari blog GA

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/02/saya-nak-blouse-cantik-dan-murah-dari.html

    ReplyDelete
  11. kalau saye.. saye pm peniage terus.. senang nak tanye..

    ReplyDelete
  12. kalau dah ade details camtu..terus la pm peniaga..kann

    ReplyDelete
  13. kannnn..byk dh nampak..sy rs dorang yg duk komen pm ni x baca habis status peniaga tu..x pn dia tgk ramai org komen pm dia pun sibuk nk komen pm gak..motip? -.-'

    ReplyDelete
  14. Peniaga selalunya suruh pm dulu sebab kalau berniaga dekat fb page peniaga tu tak boleh pm user dulu..

    Kalau berniaga mcm dekat insta ke ape, memang pelik laa kalau org duk komen pm pm hahah betul laa takkan nk tnya nak beli ke tak kan :p

    ReplyDelete
  15. Samala myra pn selalu akan trus pm peniaga tnya trus..
    tp skrg da jd mcm trend ruangan komen penuh dgn komen pm..hehee

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();