Skip to main content

KITA PM DIA ATAU DIA PM KITA DULU??

Assalamualaikum...



Aku keliru sikit bab2 PM ni..
atau ayat panjang nya Private Message.

Contohnya gini..

Abu jual roti kat facebook..
dia pun terang kan la gini..

"saya  jual roti..
harga rm 10,,
bla..bla..bla..
saiz roti,warna roti,inti roti bla..bla..
tel: 0123456789
email: roti@gmail.com.
berminat sila pm.."

lepas tu ada orang komen kat bawah nya..

"pm..."


pelik tak??
nak pm apa nye??
bukan sepatutnya dia ke yang pm peniaga tu dulu?

kalau peniaga tu yang pm dia dulu
apa peniaga tu tanya biasanya ye??
 dia tanya gini ke?

"nak beli ke tak nak?"

aku tak tahu sebab tu aku tanya korang..
Biasanya kalau aku nak beli barang tu
aku yang pm peniaga tu..bukan suruh peniaga tu pm aku dulu.

heheh...

sekian...


Comments

  1. betul tue banyak peniaga yang gunakan cara macam nie

    ReplyDelete
  2. sy pon pernah alaminya...dahlah sy tak paham sgt komunikasi peniaga pembeli ni...bila tengok ada pembeli reply PM lagilah sy konfius...

    ReplyDelete
  3. a'a kn...sy pon kalu nk beli sy pm dulu...tye item sekian sekian....baru lah snang...

    ReplyDelete
  4. tulah masalahnya...confius jugak..nanti klu tak jadi beli kena blacklist pulak...

    ReplyDelete
  5. hehehe..semua benda dah tertera kat gamabr tu rasanya..dia nak suruh pm apa lagi ek..ngeeee

    ReplyDelete
  6. Ohhh...PM dalam urusan jual beli, ingat mula2 tadi PM Perdana Menteri....

    ReplyDelete
  7. haha hot topik ..

    selalu mcm ni penat tulis .. page tak boleh pm pelanggan , facebook tak benarkan .. dia duk suruh kita pm .. adei ..

    ReplyDelete
  8. pengomen tak berapa faham sistem jual beli tuh...hehe

    ReplyDelete
  9. singgah dari blog GA

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/02/saya-nak-blouse-cantik-dan-murah-dari.html

    ReplyDelete
  10. singgah dari blog GA

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/02/saya-nak-blouse-cantik-dan-murah-dari.html

    ReplyDelete
  11. kalau saye.. saye pm peniage terus.. senang nak tanye..

    ReplyDelete
  12. kalau dah ade details camtu..terus la pm peniaga..kann

    ReplyDelete
  13. kannnn..byk dh nampak..sy rs dorang yg duk komen pm ni x baca habis status peniaga tu..x pn dia tgk ramai org komen pm dia pun sibuk nk komen pm gak..motip? -.-'

    ReplyDelete
  14. Peniaga selalunya suruh pm dulu sebab kalau berniaga dekat fb page peniaga tu tak boleh pm user dulu..

    Kalau berniaga mcm dekat insta ke ape, memang pelik laa kalau org duk komen pm pm hahah betul laa takkan nk tnya nak beli ke tak kan :p

    ReplyDelete
  15. Samala myra pn selalu akan trus pm peniaga tnya trus..
    tp skrg da jd mcm trend ruangan komen penuh dgn komen pm..hehee

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …