Thursday, 6 February 2014

KENAPA ANAK SAYA OK DENGAN ORANG LAIN TAPI TAK OK BILA DENGAN SAYA

Assalamualaikum...



Ada sesetengah ibu bapa mengeluh ..
"kenapa anak saya ni ,bila dengan orang lain dia ok je..
tapi dengan saya selalu dia buat perangai
yang menguji kesabaran saya.."
Korang pun mesti pernah dengan keluhan2 macam ni kan??
dan selalu yang kita dengar orang bagi pendapat..
"oh..anak nak kan perhatian awak je tu.."



Ye..betul tu..
dia nak kan perhatian..
tapi jangan gunakan alasan anak nak perhatian saja..
ada sebab lain sebenarnya..
punca tu sebenarnya dari kita ibu bapa sendiri.



Ramai ibu bapa yang suka cari kesalahan anak..
Apa yang anak buat semua salah..
Anak conteng dinding..salah!
Anak susun kusyen sofa buat macam rumah..salah!
anak kotorkan baju..salah!
anak berdiri atas sofa,lompat kebawah..salah!
anak terjun dalam kolah bilik air.. salah!
Maunya dia,anak tu duduk tak bergerak2..
yang macam tu baru dia senang hati tengok..



Pagi2 kita hantar anak pada pengasuh..
petang kita ambik dia,dan sambil tu kita tanya pengasuh..
"Boboi nakal ke hari ni?kat rumah dia ni nakal sikit.."
pengasuh jawab..:tak de la..dia ok je..macam biasa.



lepas tu kita pun terfikir..
"awat la dia ni dengan orang ok..
dengan aku macam2 perangai dia buat.."



jangan salah sangka ye..
Dengan pengasuh dia pun dia macam tu..
tak de nye dengan pengasuh dia nak duduk diam dari pagi sampai petang.
tapi sebab pengasuh tu dah paham:-
Budak2 memang suka conteng dinding
budak2 memang suka susun kusyen sofa buat macam rumah..
budak2 memang baju nya akan kotor.
budak2 memang suka melompat.
budak2 memang suka main air.
sebab tu bagi pengasuh anak tu ok..
dia normal..
cuma kita ibu bapa ni yang suka nampak anak ni serba tak kena..



Faham..bila kita balik kerja..badan letih..
sekali bukak pintu rumah,anak masuk2 kita belum letak beg lagi...
last2 tengok anak dah susun kerusi panjang2
konon nya buat bas..
mau tak penat..kan??



Alah..kita dulu masa kecik2 pun macam tu jugak...
bukan dinding rumah je kita conteng,
sampai kat sekolah meja tulis pun kita conteng. :)

Sebab tu la kita kena ubah pemikiran kita ni..
anggap saja itu normal bagi kanak-kanak yang tengah membesar..
Yang penting kita pantau supaya dia tak tercedera..
macam aku,aku suka ambik gambar time anak buat benda2 pelik gitu..

"tapi malu la kalau tetamu datang..
tengok rumah bersepah,conteng sana sini.."

habis tu awak beli rumah
untuk anak-anak atau untuk tetamu???


sekian..


15 comments:

  1. dah nama nya budak2 .. mmg mcm tuu.. ^^ zara blom ada anak lg.. tp zara slalu jugak dgr keluhan yg sma dr kakak dan abg zara pasal ank2 dorg.. hehee.

    ReplyDelete
  2. budak-budak nak explore tu, suka derang main khemah dalam pic tu..

    ReplyDelete
  3. adatlah zaman kanak²..masa ni lah zaman untuk buat apa saja kan..dah besar sikit fahamlah tu :)

    ReplyDelete
  4. haah betul tu
    sel2 otak depa sedang berhubung..
    biarkan je.. :)

    ReplyDelete
  5. saya tak kisah anak saya sepah rumah sebab saya tahu dia sihat.. saya lebih risau dia terbaring tak buat apa2... even takde tanda2 sakit pun saya tetap risau takut ada yang tak kena. sebab tu hari2 saya biar je dia main & sepahkan umah.. kalau sakit mata sangat sambil dia main tu saya kemas juga sikit even tak sampai 5 minit pun. bila dia tidur baru saya kemas sepenuhnya... walau bila dia bangun dia akan sepahkan balik.

    ReplyDelete
  6. True, rumah untuk kita, bukan untuk tetamu. True, anak2 nak explore.. Tapi, pada akak, disiplin mesti ada. Biarlah dia nak main bas2..biarlah dia nak susun kusyen sampai jadi rumah...biarlah dia berkubang dalam kain baju menggunung yang baru lepas lipat. Tapi, kita mesti sort outkan semula. Dah main, kena kemas semula. Dah conteng dinding, kena lap semula. Dah bergolek bawah meja, susun semula kerusi2nya. Dengan cara tu, ada balance antara having fun and leading life.

    I rest my comments.

    ReplyDelete
  7. memang budak2 selalu camtu...sabar jelah..hehhe

    ReplyDelete
  8. pedepowwwww
    kene batang itong sesape yg terkne..

    heeee

    tapi apa akak ckp tu sgt betol ;)

    thats y we cal them kanak2 kan?

    Kalau bukan ibu bapa yg corakkan, sape lagi kan?

    Dengan ini, sy berikrar menjadi ibu bapa yg terbaik di masa akan dtg
    (arap2 la..heee..tatotnyeeee...nak didik anak2 niii..heee)

    ReplyDelete
  9. nama pun budak2
    kita pun sama mcm tu jg dulu
    tak boleh nk salahkan sapa2
    nakal ke baik ke degil ke
    mereka ttp anak kita
    ke mana tumpah kuah kalau tak ke nasi?
    so nak anak yg baik2 didiklah dgn baik
    x gitu kak?

    ReplyDelete
  10. suka dengan entry ni.. betul kan.. kadang-kadang kita terlepasa pandang hal sebegini.. apa yang kita nak sebenarnya kan. takkan lah kita nak anak kita jadi pasif, tak bermain langsung.. kita dulu pun aktif dan buat benda -benda macam tu kan.. lumrah khidupan kanak-kanak..

    ReplyDelete
  11. sama jugaklah anak2 saya. yg penting, pandai diorg main, pandailah diorg kemas. kita x boleh sekat kebebasan anak2 utk explore dunia diorg.

    ReplyDelete
  12. hihihi... tengok anak sedara pun dah tahu/....

    ReplyDelete
  13. yes..itulah anak2..dunia mereka dunia permainan..x boleh la marah2 time diorg main..tp tegaskan lps main kena kemas..kemas sama2..xnk diorg conteng dinding belikanlah white board utk diorg..anak saya xprnah conteng dinding sbb dh ada white board besar utk dia..sib baik...heheheee

    ReplyDelete
  14. Pada pendapat sy.. anak2 harus didisplinkan.. means.. boleh main tp kite kene ajar cr bertanggungjawab iaitu kemas sendiri.. waktu main.. boleh main. Sebelum tdo. Ajar anak2 kemas balik.. wpon x sempurna kemas nya. Tp kite kene ajar mereka bertanggungjawab.. sama jugak.. letak bj kotir dlm bakul.. benda simple tp ramai yg gagal terap anak2 sume ni.. selain tu.. conteng diding hari pertama contwng di maafkan.. so kene terapkan bahawa penalty dan pensel hy ntk buku mereka sendiri atau kertas atau.. wpon rumah kita bukan ntk tetamu.. tp alangkah bagus kita welcome tetamu dgn rumah bersih.. lagi satu adalah table manner waktu makan.. maaf saya mencelah.. kerana anak melayu ramai yg tantrum dimeja makan.. seolah2 xada disiplin menghadap rezeki.. contoh sy tgk bagus ialah org cina.. sy bukan nak racist,, cuma sy paling salute table manner anak2 cina seawal 2 tahun.. seat properly n no toys at dining table.. ape2 pon.. disiplin adalah yg paling penting.. sekian..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();