Skip to main content

CHEF WAN KRITIK RANCANGAN MASAKAN DAPUR PANAS TV3

Assalamualaikum..

Kritikan pedas dari Chef wan terhadap stesyen tv3 yang menurut beliau rancangan tersebut tidak berkualiti.


"Jarang not even once a year i make an effort to watch our local cooking show as i have very little time to do so.Today while Spring Cleaning my X wife home with my son,my maid and my driver i happened to see this show. Not only i find the show terribly boring but the Kitchen set that was stage infront of a pelamin to be so hideous! Bila lah TV station kita ni akan berubah sikap mereka to produced a Cook TV Cook show with a better production Co that understand What TV Cookshow is all about? Bersepah contoh2 la, di TV cable antarabangsa yang lain today yang boleh kita belajar dan ambil contohnya.After 26 years being a TV chef u still see the same shit over and over again. Bila agaknya kita ni boleh maju ke hadapan sikit and buat sesatu yg baik? We dont seem to progress at all and the Quality is also poor. Hari ini any Tom, Dick and Harry boleh jadi Celebrity Chef.Jika kita tengok kan CV mereka pengalaman dah la kurang, asal kan ada " Rupa" boleh host terus jadi Celebrity Chef. Dulu2 kita nak belajar memasak dari orang yg tinggi pengalamannya serta jauh perjalanannya mcm orang tua kata la, dah banyak makan garam. Tapi these days yang setahun jagung baru belajar memasak sedikit dah mula nak mengajar orang lain. How is these possible? Bukan ke dunia memasak ini has to do with skill labour? Yang Menang Master Chef baru setahun jagung pun dah keluar buku masak sendiri pada hal pengalaman didalam dunia culinary mereka sangat lah kurang. But what to do semua ini ada lah kesilapan TV station itu sendiri yg keluar kan TV Chef hari ini asal kan dapat la tampa memikir kan the Quality and skill of that host itself."

LAGI KOMEN2 DARI CHEF WAN DI SINI  http://instagram.com/p/kTY9o2nggQ/

***************** 
Chef Wan ni memang kritikan nya pedas tapi memang ada benarnya..Kadang2 aku sendiri tengok rancangan masak2 ni aku boleh gelak sorang2 pulak..

sekian...

Comments

  1. betul jugak kata chef wan ni...chef yang belajar tinggi pun takde yg glamer...takat masuk tv boleh glamer

    ReplyDelete
  2. chef sekarang pun macam retis yg melambak dok ada sekarang... bakat cuma secubit.. tapi di angkat sebagai star. tu fenomena biasa kot... dah cemuih nak kritik pasal ni. muka2 yg keluar TV tak kira nyanyi ke berlakon ke.. memasak ke.. memang yg banyak tak talented dari yang betul talented

    ReplyDelete
  3. tu dia bila yang senior bersuara
    tapi betullah dia kata
    dunia masakan sama dah macam dunia retis
    harap muka aje lawa, bakat?

    ReplyDelete
  4. Saya dah lihat ada yg masak baru la setahun dua bertanding Masterchef pun tak menang tapi dah ada buku sendiri. Mungkin hanya resipi tp skill memasak mungkin baru 5%.

    ReplyDelete
  5. aida memang suka komen chef wan. sgt x suka dgn retis setahun jagung nak berangan jadi mcm bagus.

    ReplyDelete
  6. kritikan yang sangat2 pedas , tapi tuh la mereka kena lihat dari sudut yang positif...

    ReplyDelete
  7. Bila Chef wan dah bersuara,terus jadi panas..huhu

    ReplyDelete
  8. kadang2 saya keliru antara rancangan masakkan dan rancangan Maharajalawak..hahaha

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. chef wan boleh lawan ngan husband saya.. kritiknya pun berbisa camni.. hahaha...

    ReplyDelete
  10. setuju dgn chef wan,,,orang lain bertahun2 study masak2, baru dpt jd cef,,salam kenal sis ^_^

    ReplyDelete
  11. setuju dgn chef wan,,,orang lain bertahun2 study masak2, baru dpt jd cef,,salam kenal sis ^_^

    ReplyDelete
  12. setuju dgn chef wan,,,orang lain bertahun2 study masak2, baru dpt jd cef,,salam kenal sis ^_^

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …