Monday, 6 January 2014

4 CARA MUDAH KURANGKAN SAKIT GIGI

Assalamualaikum...




Sakit gigi ke??
tak tahan kan??dalam banyak2 sakit,
sakit gigi paling sakit..
sakit besalin pun kita boleh lupa..
kalau sakit gigi sampai bila2 boleh ingt..
cemana nak buat kalau sakit gigi tengah malam..
Klinik bukan buka..
Meh nak kongsi cara mudah hilangkan sakit gigi dengan cepat.


1-guna kan ais batu.letak ais batu pada tempat sakit.mula2 memang akan rasa ngilu..lepas tu sakit tu akan mula berkurangan.

2-guna serbuk penaik.ambik satu sudu serbuk penaik.titik kan beberapa titis ais dan kacau2 supaya dia jadi macam doh.jangan cair..lepas tu tampalkan kat tempat yang sakit tu..





3-Guna agaram..2 sudu besar garam di campurkan dengan setengah gelas air suam.kumur beberapa kali.boleh juga campurkan setengah sudu kecil garam ke dalam 2 sudu besar perahan lemon.kemudian kumur dengan campuran tersebut.


4-teh yang celup tu orang panggil apa ye??ha..guna teh yang macam tu la..rendam beberapa saat dalam air panas lepas tu tekap kan kat tempat sakit.

selamat mencuba..

sekian...


31 comments:

  1. thanks great tips memang tgh sakit

    ReplyDelete
  2. oo.. bru tau. thnks ! sakit gg mmg sakit mgalahkn sgugut ! huhuhu

    ReplyDelete
  3. sorang patient saya, pernah sapu minyak cap kapak! hahahaha

    ReplyDelete
  4. baru tau uncang teh boleh hilangkan sakit gigi.. :)

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum senyum...perkongsian yang baik ni...:)

    ReplyDelete
  6. sakit gigi memang tak boleh tahan..teh uncang kot kak orang panggil

    ReplyDelete
  7. Semalam baru suami nina sakit gigi. Nina bg dia kumur air garam. Heee

    ReplyDelete
  8. ha ah kak, memang sakit gigi ni yang paling sakit. Elok ada petua macam ni untuk saat kecemasan :)

    ReplyDelete
  9. Mak saya cakap sakit gigi paling sakit

    ReplyDelete
  10. salam
    Adoi bab sakit gigi ni.peqghh..

    ReplyDelete
  11. 1 dan 3 tu, saya pernah cuba.
    lain kali, saya nak cuba method 2 dan 4. lagi2 no 2. sounds interesting. hehe.

    ReplyDelete
  12. kalau gigi gergaji..? boleh amal yg sama?

    ReplyDelete
  13. baguih punya idea.....terima kasih

    ReplyDelete
  14. teh uncang la akakkkkk. haha. yang kumur ngn air gram tu slalu buat. tahan la jugak sementara nak pegi klinik tu.

    ReplyDelete
  15. skit gg woo..air garam dh try.nk try teh uncang plak

    ReplyDelete
  16. Oh garam pun boleh ya.
    Saya pun nak share pengalaman saya berhadapan dengan sakit gigi ni.
    Alhamdulillah dengan izin Allah petua & tips hilangkan sakit gigi yang saya amalkan ni sangat membantu meredakan kesakitan yang dialami ketika itu.

    - Zaleha Awaluddin -

    ReplyDelete
  17. Tgah sakit gg skrg. Pań∑ai teh mcm kurang sikit sakit tu

    ReplyDelete
  18. satu lagi try letak cengkih kt gigi sakit tu.. dulu saya try letak seketul terus kat gigi.. tapi tak maksimum efek dia.pastu saya try pecahkan tumbuk lepas tu tampal kat tempat sakit.. tak lama dia denyut2.. pastu hilang sakit...denyut berterusan..tapi x sakit dah..lama jgk.. bila sakit balik..saya letak lagi.. bila dah tak sakit baru pegi dentist. saya dah try garam dgn ais.. tapi nampak gayanya cengkih mcm ok skit bagi saya.. mungkin tgk gigi masing

    ReplyDelete
  19. salam . tengah google petua hilangkan sakit gg , link akak yg first muncul kat carian . huhu tengah sakit gg ni btw thanks info . :)

    ReplyDelete
  20. tgh sakit gg. denyut2.. seksa :( sy try lumatkn bawang putih tmpal kat gg . pastu kumur

    ReplyDelete

  21. Info yang menarik mengenai petua rawatan sakit gigi. Sebaik-baiknya kesihatan gigi kita dijaga dengan baik bagi mengelak berlakunya gejala ini.

    ReplyDelete
  22. Tq.fuhh lega lps kumur air garam.tgh mlm plak tu.esk kna g setel ni huhu

    ReplyDelete
  23. Tak tahan sakit gigi,kena serang waktu malam masa nak tidur,jumpa artikel ni,amalkan,kurang sikit sakit giginya.terima kasih info berguna ni.

    ReplyDelete
  24. tq for tips...kumur dgn garam tu mmg ada kurangnya...esok mmg terjah terus klinik gigi...

    ReplyDelete
  25. Assalammualaikum .
    Masalah sakit gigi memang tak asing lagi dalam kalangan kita kan ?Lagi lagi bila nak makan lauk lauk sedap ,pergh .Memang mencabar betul .Hati hati ! Mungkin masalah sakit gigi yang kerap sebenarnya berpunca daripada masalah radang gigi ?Jom amalkan Tips Penjagaan Gigi Yang Betul Dan Mudah
    .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)

    ReplyDelete
  26. Tgh dok kemam tea uncanh nie.tp kne lme2 ke?sakit sgt da gg ni.xthn ase nye.nk tdo pn xley

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berlubang ke?/kalau berlubang cuba awak hisap macam makan gula2 kat tempat sakit tu..buat sampai gigi yang berlubang tu berdarah..nanti dia ok .. kalau bahagian gusi yang sakit tu yang susah nak baik.gigi berlubang atau rosak senang je caranya cabut je..tapi kalau gusi memang masalah sikit nak baik.

      Delete
  27. Tgh dok kemam tea uncanh nie.tp kne lme2 ke?sakit sgt da gg ni.xthn ase nye.nk tdo pn xley

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();