WARIS GESA POLIS MENAHAN AHMAD DHANI

Salah seorang  anak Ahmad Dhani, Abdul Qodir Jaelani, mengalami kemalangan di Tol Jagorawi mengarah ke Pondok Indah. Abdul Qadir Jaelani mengalami kecederaan dan patah kaki.
kereta yang dipanduAbdul Qodir Jaelani 13 tahun melanggar dua kereta lain di Kilometer 8, Minggu (8/9/2013), sekitar pukul 00.45 WIB. 
Abdul Qodir Jaelani merupakan satu dari sembilan yang cedera dalam kemalangan tersebut. Sementara enam lainnya dilaporkan maut.Abdul Qodir Jaelani kini dirawat di Rumah Sakit Pondok Indah, Jakarta Selatan. "Dul sehabis mengantar kekasihnya dari Cibubur, pulang ke Pondok Indah. Dia mengalami patah tulang kaki dan sedikit trauma," kata Ahmad Dhani di RS Pondok Indah.

Terdapat tiga kendaraan yang terlibat kecelakaan maut tersebut, yakni Lancer B 80 SAL, Gran Max B 1349 TFN, dan Avanza B 1882 UZJ.

Kemalangan jalanraya di jalan Tol Jagorawi Km 8 elibatkan kereta Mitsubishi Lancer  dan Daihatsu Gran Max.
kereta  yang dipandu Abdul Qodir Jaelani datang dari arah selatan menuju utara gagal dikawal, sehingga masuk kearah berlawanan dan melanggar sebuah Daihatsu yang datang dari arah utara ke selatan dan merempuh Avanza 

Akibat kejadian tersebut, enam orang meninggal dunia, iaitu Agus Komara, Agus Wahyudi, Rizki Aditya Santoso, Agus Surahman, Qomar, dan Nurmansyah. 

Sementara sembilan orang lainnyacedera, iaitu Wahyudi, Nugro B, Abdul Kodir, Zulhari, Boby, Pardomoan S, Pujo Widodo, Ahmad Abdul Qadir, dan Noval Samodra.

semua waris yang terlibat dalam kemalangn tersebut menggesa pihak polis menahan  Ahmad Dhani yang membelikan keretuntuk anaknya, Ahmad Abdul Qodir Jaelani , yang masih kecil dan membiarkannya memandu sehingga mengakibatkan kemalangan .

sahabat baik Abdul Qodir Jaelani yang dikenali sebagai Fuad juga mengatakan bahwa Abdul Qodir Jaelani telah membawa kereta sejak 2 tahun lalu iaitu sejak dia berumur 11 tahun. Selama  waktu itu pula, dia menilai Abdul Qodir Jaelani sebagai pemandu yang baik-baik saja. "dalam dua tahun ini, dia mahir memandu.," katanya lagi. 

Walaupun begitu Fuad mengaku tidak mengetahui adakah Abdul Qodir Jaelani memiliki lesen memandu yang sepatutnya ada pada seorang pemandu. 

Ahmad Abdul Qadir Jaelani (13) masih menjalani rawatan di Rumah Sakit Pondok Indah (RSPI) Jakarta, Minggu (8/9/2013). Selain orang tuanya, Ahmad Dhani dan Maia Estianty, Abdul Qodir Jaelani juga ditemani kekasihnya yang bernama Fajrina Khairiza. 

Gadis tersebut beberapa kali keluar masuk ruangan tempat Abdul Qodir Jaelani menjalani rawatan. Namun, diamembisu ketika ditanya mengenai khabar kekasihnya. 

Sebelum itu gadis tersebut ada juga menanyakan keadaan Abdul Qodir Jaelani melalui akaun  Twitter nya. "Kamu kenapa sayang :( @AhmadAbdulQodir,. "Sayang, cepet sembuh ya nanti aku ke sana :) @AhmadAbdulQodir love you :(," lanjutnya.

sumber:kompas

Post a comment

8 Comments

 1. kecik sangat lagi anak dhani ni

  ReplyDelete
 2. Aduhai - dia terlalu muda untuk memandu mahupun memadu kasih... :(

  ReplyDelete
 3. Kecik sangat. Saya yang tua bangka pun takut nak memandu. Memang patut pun bapak dye ditahan.

  ReplyDelete
 4. Kat indonesia sana,berapa umur minima untuk dptkan lesen memandu eyh??

  isk..masih kanak2 kot utk memandu tu.

  ReplyDelete
 5. baru 13tahun dah berani drive..

  ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)