Skip to main content

TIPS SEGARKAN WAJAH SELEPAS MENANGIS

Assalamualaikum....



Pernah tak bila lepas menangis mata korang jadi bengkak,muka jadi sembap.
sampai malu nak tunjuk muka kat orang..
lepas tu mula la berkurung..orang ketuk pintu bilik pun tak nak keluar..
aku ada tips nak kongsikan dengan korang
apa perlu buat untuk segarkan wajah selepas menangis..

1. Tarik Nafas
Selepasmenangis, perasaan biasanya kacau bilau. Cari tempat yang tenang. Agar perasaan kembali tenang dan damai, tarik nafas panjang2, tahan lepas tu lepaskan. Ini juga boleh  membantu agar tangisan kita tidak berlarutan

2. Basuh muka
Basuh muka dengan air sejuk untuk menghilangkan sisa2 air mata di pipi dan mata.ini juga akan buat wajah kita lebih rasa selesa.. jika ada solekan  diwajah bersihkan sekali.kerana solekan yang tinggal sebenarnya sudah tidak sekemas diawal kita memakainya apabila kita menangis.

3. Hilangkan Mata Merah dan Bengkak
Selepas menangis, mata jadi bengkak dan merah.titiskan ubat mata. Jika tidak ada, basahkan segenggam tisu dengan  air sejuk, pejam mata dan tekap tisu basah tersebut perlahan2 di bahagian mata.

4. solekan
mula pakai solekan seperti biasa.jika anda seorang yang tidak bersolek dengan tebal cukup dengan hanya memakai bedak lipstik ,eyeliner dan maskara.(kalau yang ini pun tak pakai,pakai je la bedak..heheh)

5. kemas kan rambut atau tudung
jangan lupa beriakn kesegaran semula pada rambut atau gaya tudung anda.  Jangan lupa berikan senyuman supaya wajah kita kembali cantiK..:)
Dengan tips di atas, kita  tidak perlu menyembunyikan wajah dari orang lain selepas menangis..


sekian..

Comments

  1. Xleh nangis2 bulan pose.nt batal.hehehe

    ReplyDelete
  2. Pembunuh Tanpa Bayang

    mungkin ia berguna untuk aku.....

    ReplyDelete
  3. sekarang alasan kalau lepas nangis adalah 'gatal hidung nie, berair je'...cover baik :D

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/07/harga-shaklee-collagen-murah-cash-back.html

    ReplyDelete
  4. owh..guna air sejuk..baru tahu:)

    ReplyDelete
  5. haha teruk benar ni menangis bersguh2, setakat ni klw in public, pernah menangis, tp xlah tersedu2, cuma mengalir air mata je, but one day later, mungkin berguna utk aku, thanx (n_n)
    jangan nangis2~ hehe

    ReplyDelete
  6. Salam Ramadhan Diana

    tak nak menanggis la....he he

    ReplyDelete
  7. bila nangis, confirm tertidur.. bila bangun, buruk nau muka!

    ReplyDelete
  8. aduh sedihnya, jangan nangis2 huhu

    ReplyDelete
  9. sy tiap kali berdoa lps smyg, keja nak menangis jaa..cepat sentap dgn doa sendiri..hehe

    dh ada petua ni baguih la kan, baru suami xtahu kita mengadu sambil nangis2 kat Allah sbb merajuk dgn dia..hehe

    ReplyDelete
  10. haha.tapi kalau mata dah bengkak sampai kelopak mata atas tu dah macam kena sengat tebuan, nak buat camane kak. ada tips. huhu.

    susah jadi orang kuat nangis ni. hahaa

    ReplyDelete
  11. lepas nangis biasanya mata mudah mengantuk. tidur la puas puas...

    ReplyDelete
  12. Nice.. Nak2 bab mata. Mmg pk sembab

    ReplyDelete
  13. Myra biasanya basuh muka le.. hehe ;)



    p/s: Kak, edaran tu bermula 4pm-6pm..

    ReplyDelete
  14. kena pandai cover..kalau org tanya menangis ke..jawab jer..tak, sakit mata jer..hehehe

    ReplyDelete
  15. Selalunye kalau dina nak cover lepas nangis , dina tonyoh tonyoh mata ni sampai hilang merah-merah kat mata . Hehehe ...

    #Spek ni pun sangat membantu untuk cover . Kehkeh :D

    ReplyDelete
  16. err.. kalau lelaki pon kena make up juga ke..? hehehe

    ReplyDelete
  17. pernah juga cuba buat beberapa tips tu.. hehe..

    ReplyDelete
  18. selalu pun basuh muka je lepas nangis. tapi mesti anak2 perasan kalau tiba2 nmpak mata ummi merah2 gitu.

    ReplyDelete
  19. kalau nad nangis and buat tarik nafas dengan lap air mata je..heh

    ReplyDelete
  20. tak boleh nangis nanti saya jadi sesak nafas .....lepas sesak nafas sya akan demam terus ....jadi kalo boleh tak nak nangis2 ...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …