Advertisement

TIPS SEGARKAN WAJAH SELEPAS MENANGIS

Assalamualaikum....



Pernah tak bila lepas menangis mata korang jadi bengkak,muka jadi sembap.
sampai malu nak tunjuk muka kat orang..
lepas tu mula la berkurung..orang ketuk pintu bilik pun tak nak keluar..
aku ada tips nak kongsikan dengan korang
apa perlu buat untuk segarkan wajah selepas menangis..

1. Tarik Nafas
Selepasmenangis, perasaan biasanya kacau bilau. Cari tempat yang tenang. Agar perasaan kembali tenang dan damai, tarik nafas panjang2, tahan lepas tu lepaskan. Ini juga boleh  membantu agar tangisan kita tidak berlarutan

2. Basuh muka
Basuh muka dengan air sejuk untuk menghilangkan sisa2 air mata di pipi dan mata.ini juga akan buat wajah kita lebih rasa selesa.. jika ada solekan  diwajah bersihkan sekali.kerana solekan yang tinggal sebenarnya sudah tidak sekemas diawal kita memakainya apabila kita menangis.

3. Hilangkan Mata Merah dan Bengkak
Selepas menangis, mata jadi bengkak dan merah.titiskan ubat mata. Jika tidak ada, basahkan segenggam tisu dengan  air sejuk, pejam mata dan tekap tisu basah tersebut perlahan2 di bahagian mata.

4. solekan
mula pakai solekan seperti biasa.jika anda seorang yang tidak bersolek dengan tebal cukup dengan hanya memakai bedak lipstik ,eyeliner dan maskara.(kalau yang ini pun tak pakai,pakai je la bedak..heheh)

5. kemas kan rambut atau tudung
jangan lupa beriakn kesegaran semula pada rambut atau gaya tudung anda.  Jangan lupa berikan senyuman supaya wajah kita kembali cantiK..:)
Dengan tips di atas, kita  tidak perlu menyembunyikan wajah dari orang lain selepas menangis..


sekian..

Catat Komen

23 Ulasan

  1. Xleh nangis2 bulan pose.nt batal.hehehe

    BalasPadam
  2. Pembunuh Tanpa Bayang

    mungkin ia berguna untuk aku.....

    BalasPadam
  3. sekarang alasan kalau lepas nangis adalah 'gatal hidung nie, berair je'...cover baik :D

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/07/harga-shaklee-collagen-murah-cash-back.html

    BalasPadam
  4. owh..guna air sejuk..baru tahu:)

    BalasPadam
  5. haha teruk benar ni menangis bersguh2, setakat ni klw in public, pernah menangis, tp xlah tersedu2, cuma mengalir air mata je, but one day later, mungkin berguna utk aku, thanx (n_n)
    jangan nangis2~ hehe

    BalasPadam
  6. Salam Ramadhan Diana

    tak nak menanggis la....he he

    BalasPadam
  7. bila nangis, confirm tertidur.. bila bangun, buruk nau muka!

    BalasPadam
  8. aduh sedihnya, jangan nangis2 huhu

    BalasPadam
  9. sy tiap kali berdoa lps smyg, keja nak menangis jaa..cepat sentap dgn doa sendiri..hehe

    dh ada petua ni baguih la kan, baru suami xtahu kita mengadu sambil nangis2 kat Allah sbb merajuk dgn dia..hehe

    BalasPadam
  10. haha.tapi kalau mata dah bengkak sampai kelopak mata atas tu dah macam kena sengat tebuan, nak buat camane kak. ada tips. huhu.

    susah jadi orang kuat nangis ni. hahaa

    BalasPadam
  11. lepas nangis biasanya mata mudah mengantuk. tidur la puas puas...

    BalasPadam
  12. Nice.. Nak2 bab mata. Mmg pk sembab

    BalasPadam
  13. Myra biasanya basuh muka le.. hehe ;)



    p/s: Kak, edaran tu bermula 4pm-6pm..

    BalasPadam
  14. kena pandai cover..kalau org tanya menangis ke..jawab jer..tak, sakit mata jer..hehehe

    BalasPadam
  15. Selalunye kalau dina nak cover lepas nangis , dina tonyoh tonyoh mata ni sampai hilang merah-merah kat mata . Hehehe ...

    #Spek ni pun sangat membantu untuk cover . Kehkeh :D

    BalasPadam
  16. err.. kalau lelaki pon kena make up juga ke..? hehehe

    BalasPadam
  17. pernah juga cuba buat beberapa tips tu.. hehe..

    BalasPadam
  18. selalu pun basuh muka je lepas nangis. tapi mesti anak2 perasan kalau tiba2 nmpak mata ummi merah2 gitu.

    BalasPadam
  19. kalau nad nangis and buat tarik nafas dengan lap air mata je..heh

    BalasPadam
  20. tak boleh nangis nanti saya jadi sesak nafas .....lepas sesak nafas sya akan demam terus ....jadi kalo boleh tak nak nangis2 ...

    BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)