Skip to main content

TIDUR DAN MEREPEK

Assalamualaikum...



Selamat Pagi..eh..selamat petang dah pun.
hehehe..ni la jadi bila tido siang..
Entah kenapa malam tadi Mikhail tak boleh tidur..
kejap2 dia bangun sampai sakit kepala aku..

Dah pukul 7:15 dia macam nak tidur..
jiran sebelah pulak dok hon2 motor panggil bini dia
yang tido mati tu suruh buka pintu..
dah la moto dia bunyi hon murtabak..
dia baru balik keja..
selalu bini dia tido mati..
kadang2 laki sampai panjat pagar..

Korang tido mati??
Biasanya aku kalau tido malam ke,siang ke..
dengar bunyi pelik sikit je aku dah bangun..
tapi kalau mengantuk sangt,
aku bangaun pun dalam keadaan mamai je..
time tu kalau orang tanya apa pun sedaya upaya aku jawab..
tapi jawab yang merepek2 je la..haha

Pernah sekali masa tu cuti sekolah..
Maisara bangun2 tido je dia kejutkan aku..
dia tanya."ibu hari ni kenapa tak sekolah..?"

lepas tu aku suruh dia pi tido..kemudian dia tanya apa entah lagi..
lepas tu start la merepek sampai ke cengkerang apa entah aku sebut..

Bila aku dah bangun dari tidur Maisara
tanya aku..

"ibu ..tadi masa kakak tanya kenapa hari ni tak sekolah,
ibu cakap apa pasal cengkerang dalam bas tu??
kakak tak paham.."

erm..sah2 la aku merepek time tu..heheh


sekian..





Comments

  1. hahaha,hon murtabak.cane tu kak? rara pon mcm akk gak.tido bukan tido sgt.kalau tido siang tu.telinga dgr je bunyi2 pelik.tambah pulak kalo dgr hon murtabak.haha

    ReplyDelete
  2. ieda mudah jaga .. org tua2 cakap telinga lintah lak ekke ;)

    ReplyDelete
  3. dulu masa bujang tido mati gak, skrg dan kawen tido hidup...hehe

    ReplyDelete
  4. hahaha.. part merepek tu memang best kalau dapat sakat.. sebab tengah mamai memang tak perasan apa yang disebutnya..

    part jiran tu.. napelah tak bawak je kunci sendiri, lebih senang..

    ReplyDelete
  5. kdg2 bgun mngigau pn ada jgk kn..adik ayu pnh jd g tdo tpi pti sejuk.hihi

    ReplyDelete
  6. hahaha tergelak sy bace..lucu2

    ReplyDelete
  7. kahkahkah....cengkerang dlm bas? hahahaha...sumpah aku gelak guling2...wakakaka...

    ReplyDelete
  8. Hahahah...ms baca entri ni, tgh mengunyah jagung. Habis bersembur. Lawak gile!

    ReplyDelete
  9. uish,dahsyat jgak jiran sebelah akak tue...sampai kena panjat pagar..haha

    ReplyDelete
  10. Teena dulu time kat hostel, bulan pose hari2 mak call kejutkan bgun sahur, tp tak sedar gila, ada lah dalam 50 missed call dari mak..haha

    ReplyDelete
  11. memang dahsyat la.. sampai panjat pagar sebab bini tido mati..

    ReplyDelete
  12. jiran akak xde henpon kah? adeyy payah gak kn men hon2..ganggu jiran gitu..huhu~

    sy pn jenis tido mati..asben stress gila klu nk kejutkn sy...muaahaha x senonoh btol..asben sy lak jenis senang bgn...bunyi org bukak pintu pn dia leh terjaga..huhu~ :p

    ReplyDelete
  13. Saya selalu cemburu tengok ada org boleh tido mati sbb saya jenis tido cap ayam, tido ayam...bunyi cicak mengorat pun boleh terjaga...

    ReplyDelete
  14. izan pun kalau dah mamai ntah apa2 yg direpekkan. so... sila jgn kacau kalau ummi dah tido.

    ReplyDelete
  15. dua tiga hari ni saya terlelap lepas asar pastu bangun 7:50. x tau nape lepas asar jadi ngantuk gile. haha

    ReplyDelete
  16. apa kene mengene cengkerang dalam bas tu..

    ReplyDelete
  17. remy dah lama tak tidor siang... sebab susah nak tido....... tapi kalau tido siang...bangun jer...kalau sampai magrib...remy mesti rasa pening..... mamai toksah ckp ler.....he3

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …