Skip to main content

MERIAHNYA SEMALAM DI PARIT BUNTAR

Assalamualaikum...

mengantuk nya  hari ni..kan??
lagi2 hari isnin..lagi la mengantuk..
aku dok pikir nak tido je nih..

Semalam aku pi Parit Buntar..
bukan kat pasar kemboja tu tapi kat sebelah stesyen bas.
tengok baju raya,..
sebelum ni dah siap semua dah baju2 raya..
Cuma baju melayu Mikhail je yang tak de..
semalam pergi tengok2 banyak baju melayu budak2..
cantik2 pulak tu..
dapat la akhirnya Mikhail berbaju melayu nanti..

Meriah betul kat Parit Buntar semalam..
memang ramai la orang..
ada peniaga kat situ kata nanti seminggu nak dekat raya
lagi ramai berniaga..
baju2 pun makin turun harga nya..
tambah2 bulan puasa ni kedai2 kain dan tudung
buka sampai jam 11,12 malam tau..

Kalau kat pulau pinang ni
biasanya kitaorang boleh je tengok kat Perda nun..
tapi saja je ke Parit Buntar semalam
sama je jarak nya..
rasanya Perda lagi jauh kot kalau dari umah aku ni..

tahun depan boleh datang cari baju Raya kat parit Buntar pulak.
kat Parit Buntar ni peniaga2nya dari kemboja..
kalau pandai tawar2 memnag boleh dapat harga murah giler..

Mungkin dekat2 raya nanti nak pi lagi..
sebab nak cari kuih raya pulak.

tak de gambarnya sebab tak sempat nak ambik2 gambo..
jamu mata sampai tak ingat nak ambik gambar nye.
ala..sama je la rupanya macam tempat lain..
ada baju,tudung,songkok,macam2 la..
cer bayangkan sendiri..
heheh

kalau nak tau kat parit Buntar ni memang syurga
kain2 baju dan tudung..
orang perempuan kalau pi mesti
rasa tak mau balik..hahha..

sekian..


Comments

  1. wah bestlah MV tak pegi lagi beli baju raya

    ReplyDelete
  2. woaaa .. nad tak pegi agy beli baju raya hehe

    ReplyDelete
  3. Kelmarin pun kat memana tmpt shopping yg saya pegi, sume sesak. Saya bkn shopping brg raya pun..saje nyemak.

    ReplyDelete
  4. ada juga kawan kawan yang memang berasal dari pt buntar bgtau..ermm excited juga sebab ketaranya perbezaan harga tu buat hati teruja.. :)

    ReplyDelete
  5. a ah..kita pon beli baju raya kat parit buntar jgk..mula2 pegi pasar kemboja..tapi org ramai sgt..last2 pegi cari kat area stesen bas tu..

    banyak pilihan dan murah2..rambang mata jugak la..haha..

    ReplyDelete
  6. aku tak shopping apa pun lagi..huhu...weekend ni lah kot...

    ReplyDelete
  7. Laaa Parit Buntar rupanya hang merewang? Kami kalu balik kampung pun, memang duduk di Parit Buntaq la Diana ooiiii....

    Sebab kak ada dok di Taman Damai (dekat dgn Hotel Damai tak jauh dari Pusat Bandar tuh.

    Nanti kalu ada jodoh, boleh kita dating dating di sana!

    ReplyDelete
  8. nak tnya....pasar kemboja nie ada hri ahad gak ka???bkn ari jmaat n isnin only??

    ReplyDelete
  9. Grr, tak sabaq nak balik kampung pi Pasar Kemboja Tue. Malam raya kat parit buntak bast lar, Sebab depa nak bagi perabih. Tapi kene pi naik moto. Jem ya hamat.

    ReplyDelete
  10. tgh planning hujung minggu ni nak p shopping kt sana.. :)

    ReplyDelete
  11. syurga shopping la eh kat Parit Buntar tu?..kwn asal sana....

    ReplyDelete
  12. dah lama den tak balik parit buntar. kampung den kat sana..

    ReplyDelete
  13. oh akak orang penang eh? shopping sakan la akak ye?

    ReplyDelete
  14. pasar kemboja kak?saya pernah dengar..kat kajang pon ada 1.barang murah2 kan?

    cuma saya tak berkesempatan ke sana lagi.ingat nak cari telekung.bukan saya punya..mak saya punya uhuk3

    ReplyDelete
  15. parit buntar? wahhh kena serang nih, hahaha

    ReplyDelete
  16. Penah lalu je kt parit buntar tp xpenah sggh lg

    ReplyDelete
  17. shopping raya ya kak.. dneo takde baju raya lagi.. hihi

    ReplyDelete
  18. mesti mikhail comel pakai baju melayu nnti.

    kalau kat sini kami suka pergi parit raja. samalah juga segala mcm baju kasut tudung kuih raya semua ada...

    ReplyDelete
  19. mmg dorg kata kat sana best kak.teirngin nk g.tapi jauh.

    ReplyDelete
  20. so pin sakan ler akak ngan maisara ye....

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …