Skip to main content

MAISARA: puasa dan sembahyang

Assalamualaikum...

mana hidung??hehe


Selamat pagi semua..
semalam seharian tak berblog..
jadi hari ni kalau ikutkan memang rasa malas nak update,,..
tapi tak nak la kan..
karang jadi malas terus ..kan??

harini Maisara tak puasa..
kemarin puasa ..puasa makan je la..
air tetap minum..hahah..
semalam puasa sampai jam 2 petang..
tak makan tak minum sampai jam 2petang..
kira ok la..kan??

malam tadi dia tak pi terawih..
jadi sebelum tidur dia cakap..
"esok kakak tak puasa tau..ibu"

Ibu:kenapa pulak..rugi la..nanti ibu dengan ayah buka puasa kakak
kena dok jauh dari meja makan..rugi  sangat..

Maisara:cikgu kata kalau puasa tapi tak sembahyang tak boleh ibu..malam ni maisara tak sembahyang.jadi tak boleh la puasa..

lain yang cikgu cakap..
lain pulak yang dia dapat..

sekian..



Comments

  1. ...sebabnya maisara ni bijak. Hehehehe. Pandai jugak dia manipulate apa yg cikgu die ckp tu eh? Heheheh....

    ReplyDelete
  2. akk,update lah selalu.bosan lah mcm ni.sy semangat buat entry.akk lak malas.pok kang baru tau.hehe.

    maisara mcm biasa speechless,xtau nk komen apa.hehehe.raya nt aunty bg duet raya.dtg umah tau!

    ReplyDelete
  3. hahahahah mazhab br ye maisara ;-)

    ReplyDelete
  4. hahaha...pandai plak dia bagitau ibu dia yang dia tak puasa esok..hahaha..comel jer..

    ReplyDelete
  5. Cikgu dia kena explain mendalam lagi ni. Salah kefahaman plak.

    ReplyDelete
  6. Uik.. Lain pula yg di fhm apa yg cikgu cuba sampaikan.. Hahahha. Gigit hidung tu tau la .

    ReplyDelete
  7. Hehe... saya yakin cikgu dah explain details.. Tapi biasalah budak-budak ni kdg2x lain pemahaman yg dia proses. Input dah betul...huhu

    ReplyDelete
  8. hu3...maisara dah salah info nie.....

    ReplyDelete
  9. hahahaa...adoi.pening maisara ni. pndai dia memutarbelitkan fakta. haha

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …