Skip to main content

KENAPA TAK TULIS?

Assalamualaikum...



lepas ni nak tidur kejap la..
sementara Mikhail tidur ..
aku pun nak tumpang sekaki la..

nak citer pasal tulis blog ni...
tip dapatkan idea menulis blog salah satunya
ialah blogwalking .dari situ kita boleh dapat idea..

Selalunya macam tu la..
bila kita baca entry orang teringat pulak 
kisah yang lebih kurang sama kita alami..
lepas tu terniat nak tulis..

Bila sampai masa nak menulis,fikir2 balik tak jadi pulak..
sebab ..macam-macam la..
kalau cerita tu cerita yang lucu 
seronok la untuk dikongsi.
tapi bila citer sedih dan pahit
mula la berkira2 nak tulis ke tidak.

sebab pertama nak menjaga nama baik orang lain..
selalunya yang tu aku tak pikir sangt.
kau buat aku marah nak je aku canang nama kau.hehe..



tapi sebab yang utama sekali ialah
kita malas nak kenang balik.
buat sakit hati je..
silap2 satu hari mood kita kelaut gara2 terkenang citer pahit dulu kan??

kan???

sekian..




Comments

  1. kdang2 cm tu la, dh ada apa yg nk dtulis..last2 xjd bila consider beberapa faktor

    ReplyDelete
  2. yup...sama la..sy pnah tulis entri psl luahan hati sndri..dan xmention nama sesape..tp kne sound sbb cite psl kesedihan diri..adeh...serba slh pulak...tp kdg tu tulis jugak la yg sedih ckit tp cmpur ngn hepy2 ckit...dan pling pnting sy xkn mention nama sesape untuk mngaibkn sesape..moga sy akn sntiasa igt bnde tu wlu time mrh :)

    ReplyDelete
  3. penah xjadi tulis delete tulis delete last2 xjadi pun entry.logout gitu je..hihi

    ReplyDelete
  4. aah. sbb blog ni kn cam diari maya yg akan kite/anak2/cucu-cicit kite baca 1 hari nnti. mungkin.. so, klu buleh nk baca yg happy2 je. tp, ssh nk lawan amarah tu kdg2. laju je nk menulis psl ketakpuasan hati bagai.. hu3..

    ReplyDelete
  5. selamat berpuasa...jangan lupa bersahur

    ReplyDelete
  6. 1st day puasa ni memang rasa nak tido je. Padahal sebelum ni puasa jugak tapi tak adalah teruk beno rasanya.

    ReplyDelete
  7. aah kak.betul tu.dgn BW kita ada idea buat entry.hehehe.akk,apa cite maisara semalam.

    ReplyDelete
  8. Ermm...kdg2 lebihbaik kita tulis apa yg kita alami setiap hari...itu lebih segar dan lain dari yg lain rsnya. Just cadangan jerk yer. Hopefully kita akan dpt lebih byk idea.

    ReplyDelete
  9. mmg kkdg tu cam blank jer kan nak dpt ilham tu....

    selamat menyambut ramadhan sis...

    ReplyDelete
  10. Same le. Tak suke nak kenang. baru2 ni ade je cite yg tak best nak dikenang tp rs mcm nak tulis. last2 tak jdk sbb tak nak mood ke laut. Heheheh~

    ReplyDelete
  11. yelah..sbnrnya byk nak tulis. tapi tak semua benda boleh tulis, ada halangan tersendiri.

    ReplyDelete
  12. betul tu...kalu BW ke blog berinforasi, pasti akn dpt idea pastu utk up entry...tp x selalu la heheehe

    ReplyDelete
  13. akak jangan tidur over-over dari Mikhail lak yer...hehe

    ReplyDelete
  14. ada kebenarannya.. terima kasih bagi tips ni kak..

    ReplyDelete
  15. Bestnyer boleh tdoq... ;) Myra tdoq jap time lunch hour td :)


    Tp betul tu kak, bila kita blogwalking, kadang idea tu akan mai.. dan kadang kita tak jadi nak mencoret :)

    ReplyDelete
  16. kdg2 ada idea nak tulis.. tp time nak tulisa dah ilang ke mana entah idae tu.. hihi

    ReplyDelete
  17. si maisarah ni mmg selalu jd inspirasi saya

    ReplyDelete
  18. tulis yg happy2 jer ........yg tak happy...kita simpan sendiri......

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …