Skip to main content

JOE DAN UNCLE YANG POSITIF

Assalamualaikum...

Kemarin aku ada tengok video kat youtube
tentang lelaki cina yang nama Joe tu cube berpuasa..
Kagum la sebab dia nak jugak cuba
walaupun kalau dia tak nak buat pun tak de sapa kesah..kan??
tapi ada jugak manusia2 yang pandang negatif dengan apa yang dia buat.



kalau yang pandang negatif tu orang bangsa dan ugama lain
tak pe la jugak..ni orang islam yang berperangai gitu..
bagi depa lelaki ni seolah2 nak persenda kan agama kita dan
anggap puasa ni macam main2 je..

Kita ni bila duduk didalam persekitaran yang negatif
itu yang buat kita asyik berfikir yang negatif saja..
walau orang buat baik jelas dan nyata dia tetap nampak benda tu negatif.
Mungkin bagi dia bila dah namanya bukan islam
orang tu tak boleh buat baik..kalau buat baik itu berpura2 saja..
bagi dia la..tapi pernah tak dia fikir yang bukan islam pun
boleh buat benda yang baik,tak mustahil pun
yang islam selalu buat benda tak baik..

*********

seminggu yang lepas masa suami aku bawak Mikhail jalan2
depan umah ni datang sorang lelaki Cina..tua..
umah dia kat lorong umah aku jugak..
dia datang kat suami aku dan cakap..

"saya mau minta maaf sama sini orang islam ,orang melayu
sebab itu 2 orang cina sudah buat hal.
itu Cina tak pandai pikir.budak2 lagi."

ya Allah..kalau korang boleh tak buat macam tu..?
padahal uncle tu bukan ada pertalian darah pun dengan  ALVIVI tu..
sanggup tak korang minta maaf kat bangsa lain,
bila ada orang melayu dok hina2 bangsa lain?

nanti ada pulak yang fikir,
Cina yang datang jumpa suami aku tu mesti Gila..
tak pun dia dibayar..
tak pun dia tu saja je nak tunjuk baik..
tak pun dia tu sedara jauh depa..
tak pun..bla bla negatif..
negatif..negatif....


sekian..

Comments

  1. bg ayu xslh pn..huhu..mmg lah skrg ni xtau nk ckp asal org wt pa ja msti ada yg pndang ngatif ;-(

    ReplyDelete
  2. masa aiza belajar dulu ada seorang kawan budak sarawak non muslim, dia pun berpuasa sama masa kitaorang juga.. katanya berpuasa dapat menyihatkan badan dia..
    memang aiza respect la kat uncle yang minta maaf tu..

    ReplyDelete
  3. Tiba2 rs nak nanges dgn sifat sensitif uncle tu. Ish...kagum!

    Napelah nak pk negatif? Persendakan ke bile ada org yg berlainan agama nak cuba berpuasa mcm kite ni? Doakanlah dia moga dipertemukan hidayah. Mana tau kan?

    ReplyDelete
  4. terharu dengan uncle tu punya sikap. Ni barulah di namakan satu Malaysia, orang sekarang mmg patut contohi sikap uncle tu.

    ReplyDelete
  5. bagus nye cina tue akak:)
    sy dah tgk dah video tue...yg paling best sekali dia ckp masa puasa bkn setakat x boleh makan dan minum je...buat benda jahat pon tak boleh..nmpak sangt dia kaji dulu pasal puasa sebelum dia try berpuasa:)

    ReplyDelete
  6. setuju ngan pendapat akak

    ReplyDelete
  7. harap2 dia dpt hidayah. kita doakan utk beliau..

    btw..bgs nyer apek tu...

    ReplyDelete
  8. p/s TERIMA krn sudi join GA sy ;-)

    ReplyDelete
  9. Dah tengok smlm, bagus apa joe tu. niat dia nak try faham apa yg dilalui kwn2 islam dia. Yg ckp negatif tu sbb fikiran dia penuh dgn benda negatif, sume tak betul.

    Saya pun rasa terharu dgn pakcik cina tu. betul2 ada semangat satu negara, paham sensitiviti Islam.

    ReplyDelete
  10. sedih...tapi macam mana pun, dah memang kebanyakkannya mentaliti orang kita macam tu sekarangni...patutnya seronok kerana orang berbangsa dan agama lain tertarik untuk melakukan ibadah kita...mana tahu..hari ini dia nak cuba berpuasa...esok lusa dia masuk islam...hm...tak bolehkah fikir macam tu...ni negatif...negatif...negatifffff...

    ReplyDelete
  11. hmm tulah..cpt betol org melayu ni bpndangan negatif..xsmuanya xok..msti ada yg ok..mcm mnlah bgsa lain nk tertarik dgn islam

    ReplyDelete
  12. entah kenapa ye org melayu islam ni suka betul berprasangka buruk pada kaum lain. bukan ke hidayah tu Allah boleh beri kepada sesiapa saja...

    betullah.. terharu dgn sikat uncle tu. bukan senang nak jumpa org macam dia yg sgt peka dgn isu2 sensitif camni.

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …