Skip to main content

BARU,KERAS,BERSIH,WANGI

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua..
Lagi  seminggu je nak raya kan?
Sekejap je kan..
Duit raya dah siap bubuh dalam sampul ke?




Cerita pasal duit raya..
Biasa nya setiap tahun memang berebut2
orang tukar duit kat bank..
Nak duit baru..

mengamuk anak buah aku kalau dapat duit raya macam ni..hehhe
Memang la tak pe bagi duit lama..
Yang penting niat kita
nak bersedekah tu kan??

Duit baru ke,
Duit comot ke dua2 bernilai..
Kalau pergi kedai tak de pulak tauke
kedai tu kata.

"bayar guna duit baru saja ye.."

Tak de macam tu kan??
Tapi kan...
Setahun sekali..
Apa salahnya kita bersusah2 tukar duit baru..
Untuk gembirakan hati anak2..

Sekurang2 nya bila dia buka sampul
seronok tengok duit keras,cantik lagi..
Ada budak2 bila dapat duit buruk
dia merungut

"ala..duit buruk"

Itu benda biasa la..kan??
Yang luar biasanya bila mak pak yang
merungut,marah2 sebab tak dapat
Tukar duit baru kat bank.

Hehe..

*tak sabar nak dapat sampul raya
dari Anies..aku menang GA dapat sampul comel tu tau..:P

Sekian..

Comments

  1. dh tua2 ni msti susah nk dpt duit rayer..:p

    ReplyDelete
  2. aiza dah lama tak dapat duit raya (tak sedar diri dah tua.. hehe)..

    ReplyDelete
  3. Bnk negara kata thn ni kurang cetak duit baru. So, susahla sikit kot nak dpt duit baru nanti ni.

    ReplyDelete
  4. x tukar lagi pun...huhuhu...kalau xde stok g duit d bank...kita shopping hulur duit beso2 dapat la duit kecik banyak hehee...

    ReplyDelete
  5. hahaha. paling best kalau dapat duit yang koyak tampal selotep tu..hahaha

    ReplyDelete
  6. Insya allah akn mula mengepos GA esok...kalu posmen lmbt kasi,nnt akk sekel kepala posmen tu tau :-)

    ReplyDelete
  7. tu la kan..kalau bagi duit buruk...mesti ada yang merungut je..hee

    ReplyDelete
  8. Klu g kmpg hubby mak sedara dia bg duit buruk pd anak2. Budak ni mcm tak semangat je tgk duit lembik tu

    ReplyDelete
  9. duit bru cnti tp rgan skt n kcik.huhu

    ReplyDelete
  10. salam diana,

    mesti dpt duit raya byk kan...
    anak udah 2..hehe

    belum sempat tukar lagi :)

    ReplyDelete
  11. haha.taun ni spend lbih sikit ntuk duit raya. family dh besar.. :(

    ReplyDelete
  12. bukan budak kecik jek suka dpt duit baru..org tua pun suka gak...hehehe

    ReplyDelete
  13. duit raya...! tahun ni niat nak bg ma abah duit raya dgn rezeki bisnes kecik2 deno tu.. hihi^^

    ReplyDelete
  14. sy pon dulu masa kecik suka kalo dpt duet baru/hehehe

    ReplyDelete
  15. nasib baik boss remy wife dia keje kat bank negara... tiap2 tahun dapat duit baru...he3...tapi tahun nie memang bank negara tak keluarkan note baru...kalau ada tu...semua duit baru tahun lepas punya....

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …