Advertisement

ALVIN DAN VIVIAN DISIASAT MENGIKUT SEKSYEN 233 (1) AKKUALA LUMPUR - Pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee yang memuat naik gambar di Facebook yang mempersendakan Ramadan dan umat Islam, akan disiasat mengikut Seksyen 233 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Penasihat Komunikasi Strategik Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Sheikh Raffie Abdul Rahman, berkata kertas siasatan mengenai perkara itu dijangka siap dua atau tiga hari lagi.

"Setakat hari ini, siasatan terhadap kedua-duanya masih berjalan dan dijangka berakhir lewat petang ini.

"Sebaik siap kertas siasatan tempoh dua atau tiga hari lagi, ia akan diserahkan ke Jabatan Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya," katanya seperti yang dilaporkan Berita Harian, hari ini.

Mengikut Seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM 1998), seseorang boleh didakwa kerana menggunakan mana-mana kemudahan rangkaian atau perkhidmatan aplikasi secara sedar - mewujudkan apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau menganggu orang lain.

SUMBER:SINAR

Catat Komen

7 Ulasan

 1. rasa nak penyek je 2 org ni... geram!

  BalasPadam
 2. mmg ptt kena hukum pn diorg ni..main2 pula dgn Agama Islam..kn dh kena

  BalasPadam
 3. kita tengok sejauh mana dorang ni akan terima hukuman. kalau terlepas macam namewee tu memang hampeh

  BalasPadam
 4. Ooo dorang ke? Tgk tv lmbt x sempat nmpk muka dorang. Haishh bln puasa ni dorang buat hal pula

  BalasPadam
 5. Biar dikenakan hukuman setimpal. ...

  BalasPadam

sila tinggalkan komen anda...:)