Skip to main content

20 GADIS DENGAN WAJAH YANG SAMA


Ramai yang mempertikaikan tentang wajah 20 finalis Miss Korea 2013 mempunyai wajah yang sama. ketika itu ramai yang mengatakan betapa ramai wanita di korea yang membuat pembedahan plastik hinggakan hampir kesemua wanita mempunyai wajah yang hampir sama.





hakikatnya wajah finalist 20 ratu cantik tersebut adalah hasil dari kesan solekan dan edit foto dari editor  Majalah wanita 

Laman web Koreabang mendedahkan gambar-gambar semua finalis sebelum memakai makeup dan sebelum mendapat sentuhan edit foto wajah mereka nampak berbeza satu dengan yang lain. Entah bagaimana wajah-wajah yang berbeza ini jadi nampak sama dalam gambar yang diterbitkan.

Jamie Peck dalam laman web The Gloss menulis  sangat menyedihkan bahawa wajah-wajah yang berbeza itu jadi nampak sama kkerana tuntutan standar kecantikan. demi mengejar kesempurnaan, tidak ada karakter individu yang ditonjolkan.

Bukan rahasia lagi jika standar kecantikan di Korea Selatan yang sedang menjadi tren ialah kelopak mata lebar, tulang rahang dan dagu yang menonjol, dan dahi yang penuh. Ketika standar kecantikan itu diterapkan dalam makeup dan edit foto,  wajah mereka nampak sama, tidak ada keunikan yang menunjukkan bahawa mereka adalah individu yang berbeza.

sekian..

Comments

  1. Mmm kalu sbb mekap n edit gmbr, x heran la cantik2 belaka..

    ReplyDelete
  2. Adoii . Tak asli je semua .

    ReplyDelete
  3. ehheehxD Smua dah canggih skrg -__-

    ReplyDelete
  4. lepas makeup semua nampak sama,tak reti nak beza -_-

    ReplyDelete
  5. tak unik la kalau gini. huhuhu.

    pastu orang malaysia pakat nak tiru. alahai...

    ReplyDelete
  6. dasat org korea kan.......nak perfect aje....

    ReplyDelete
  7. wajah org dinun plastik semata-mata.. kalau tengok2 kan, samaaaaaaa je muka... sampai tak boleh beza la

    ReplyDelete
  8. no8 comel :) tp mmg ramai yg thu korea ni dh xramai yg asli hu3

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …