20 GADIS DENGAN WAJAH YANG SAMA


Ramai yang mempertikaikan tentang wajah 20 finalis Miss Korea 2013 mempunyai wajah yang sama. ketika itu ramai yang mengatakan betapa ramai wanita di korea yang membuat pembedahan plastik hinggakan hampir kesemua wanita mempunyai wajah yang hampir sama.

hakikatnya wajah finalist 20 ratu cantik tersebut adalah hasil dari kesan solekan dan edit foto dari editor  Majalah wanita 

Laman web Koreabang mendedahkan gambar-gambar semua finalis sebelum memakai makeup dan sebelum mendapat sentuhan edit foto wajah mereka nampak berbeza satu dengan yang lain. Entah bagaimana wajah-wajah yang berbeza ini jadi nampak sama dalam gambar yang diterbitkan.

Jamie Peck dalam laman web The Gloss menulis  sangat menyedihkan bahawa wajah-wajah yang berbeza itu jadi nampak sama kkerana tuntutan standar kecantikan. demi mengejar kesempurnaan, tidak ada karakter individu yang ditonjolkan.

Bukan rahasia lagi jika standar kecantikan di Korea Selatan yang sedang menjadi tren ialah kelopak mata lebar, tulang rahang dan dagu yang menonjol, dan dahi yang penuh. Ketika standar kecantikan itu diterapkan dalam makeup dan edit foto,  wajah mereka nampak sama, tidak ada keunikan yang menunjukkan bahawa mereka adalah individu yang berbeza.

sekian..

Post a comment

10 Comments

 1. Mmm kalu sbb mekap n edit gmbr, x heran la cantik2 belaka..

  ReplyDelete
 2. Adoii . Tak asli je semua .

  ReplyDelete
 3. ehheehxD Smua dah canggih skrg -__-

  ReplyDelete
 4. lepas makeup semua nampak sama,tak reti nak beza -_-

  ReplyDelete
 5. tak unik la kalau gini. huhuhu.

  pastu orang malaysia pakat nak tiru. alahai...

  ReplyDelete
 6. dasat org korea kan.......nak perfect aje....

  ReplyDelete
 7. wajah org dinun plastik semata-mata.. kalau tengok2 kan, samaaaaaaa je muka... sampai tak boleh beza la

  ReplyDelete
 8. no8 comel :) tp mmg ramai yg thu korea ni dh xramai yg asli hu3

  ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)