Skip to main content

TANDAS CANGKUNG LEBIH MENYIHATKAN

Assalamualaikum...



Sesetengah orang merasakan
buang air besar menggunakan tandas duduk lebih selesa.
ada jugak yang rasa kalau
guna tandas duduk ni tak boleh
nak keluar apa yang nak dibuang...hehehe

Tapi sebenarnya tandas cangkung lebih bagus digunakan.
kerana ianya memudahkan proses membuang air besar.

dipetik  dari buku "What's Your Poo Telling You?"
dan  "What's My Pee Telling Me" , ada alasan fisiologi
kenapa perlu mencangkung ketika buang air besar.

ianya kerana posisi mencangkung akan
meluruskan usus besar.

Colon, tempat penyimpanan feses, menekan otot puborectalis
yang menjaga feses tidak keluar .
Buang air sambil duduk hanya merileksasi sebagian otot.
Manakala buang air mencangkung merileksasi otot secara keseluruhan,
sekaligus meluruskan posisi colon Sehingga memudahkan proses buang air besar.

Ada pendapat mengatakan beberapa jenis penyakit pencernaan
seperti radang usus, buasir boleh terjadi
jika terlalu lama duduk di tandas. kajian mengatakan
semakin lama duduk ditandas semakin berisiko mendapat buasir.

Buasir terjadi apabila pembuluh darah di bagian dubur membengkak,
sementara tekanan saat meneran akan menyebabkan pembuluh darah semakin membesar.

sekian..


Comments

  1. hakikatnyeee ieda punn suke tandas cangkung dari duduk ..
    lebih mudah lah katakannnnnn ;)

    ReplyDelete
  2. malu pulak rasa nak komen, hihi

    ReplyDelete
  3. pernah bc pasal ni kat blog apit

    ReplyDelete
  4. tapi rumah kat bandar sekarang ni banyak tandas duduk.. baik tandas kat umah di kg.. cangkung. kita yg biasa cangkung ni bila jumpa yg duduk memang kekok.. tp dh lama duduk sini guna tandas duduk.. dh biasa tp kalau kt luar tetap geli nak2 lagi tandas kt supermarket atau tempat2 awam.. rasanya tandas cangkung lebih elok berbanding duduk.. hope m'sia perluaskan penggunaan tandas cangkung.. yelah.. even tandas duduk pun ada orang mencangkuk sebab tak tahan geli bekas bontot orang lain sebelum ni.. better la buat yang cangkung jer, kan

    ReplyDelete
  5. Prefer tandas cangkung. Tak biasa guna tandas duduk.. Canggung jer rasa.

    ReplyDelete
  6. sblm besalin ay prefer yg cangkung..tp lps besalin,ngeri lagi nak cangkung..lbh prefer duduk..hehehe...

    ReplyDelete
  7. Aduh.. baca komen MAY ni rasa nyilu plak pk. Erk. Tgk pd situasi la kan.. kalau dh berjahit byk ti, mmg kena tandas duduk la.

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…