Skip to main content

JANGAN BERURUSAN KALAU TAK PASTI .

Assalamualaikum...

janji....
nak cakap pasal janji nih...
kadang2 kita tak sebut pun "janji."
tapi cara kita berurusan macam kita dah berjanji..



contohnya macam iklan berbayar kat blog aku ni..
kalau ada yang kata..
"saya nak sewa iklan kat situ ye..
esok saya bagi benner.."

aku pun dah cop la
iklan tu untuk korang..
bila ada yang tanya ..
"saya nak sewa kotak tu.."

aku kena la jawab..
"yang tu dah ada orang nak..."

lepas tu yang memula tadi buat senyap je.
sedangkan aku dah simpan itu untuk dia..
tengok2 sampai sudah tak de apa2 bunyi pun..

kalau tak nak cakap tak nak ye..
jangan berurusan kalau tak pasti..
ramai lagi yang nak .
ramai yang aku terpaksa tolak
disebabkan janji2 korang..
rasanya dekat 10 orang aku terpaksa tolak tau..

kalau tak pasti buat macam kawan aku sorang tu..
terang2 dia cakap lepas besalin baru dia nak..
mudah kan?/aku pun tak de la
dok biar kosong je..sementara nak tunggu dia habis
pantang bagai boleh sewakan kat orang lain dulu.

Tak marah aih..
cuma nasihat..
jangan ambik mudah pada blogger ni ye..

sekian...

Comments

  1. Prinsip saya dlm hidup mudah saja: "Buat sampai selesai atau (jika tak mampu buat) jangan buat langsung..".

    Cuma kdg2 (kdg2 saja..) yg dirancang tak jadi kenyataan atas sbb2 yg tak dpt dielakkan...

    ReplyDelete
  2. ayat cam pedas...tapi nasihat..sy baca cam pedas...bila baca sampai bawah...nasihat rupanya....
    hohoho....

    ReplyDelete
  3. Kesiannya.. Kalau saya, saya buat polisi first paid first serve

    ReplyDelete
  4. Yup betul tu kak, tp kalau betul dia nak book, better amik depo walau tak bnyak at least kita tau dia serius dan kita boleh tunggu khas untuk dia

    ReplyDelete
  5. mungkin akk kena bertegas sket pasni

    ReplyDelete
  6. selalu juga kena..tp fokus yg ok2 ja..kehkeh

    ReplyDelete
  7. kalau sy nk bg org sewa.ada org nk x kak.hehehe

    ReplyDelete
  8. tuan blog tertunggu-tunggu///

    ReplyDelete
  9. Suh bayar. Sape bayar dulu baru dapat

    ReplyDelete
  10. kalau nak cakap nak.kalau xnak bgtau jugak..senang camtu kan..xsusah pun.

    ReplyDelete
  11. ya allah! baru teringat deno ada nak satu tmpat sewa akak tu! akak... sori2, dah lupa terus lepas konvo ari tu..... masyaallah, memang nyanyuk deno ni... nasi baik akak buat entri ni, deno memang dah lupa langsung, tambah2 majlis kawen kakak baru ni... hilang terus! ok kak, tunggu eh :) btw, sori sgt2 kak diana

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …