Skip to main content

JANGAN BERURUSAN KALAU TAK PASTI .

Assalamualaikum...

janji....
nak cakap pasal janji nih...
kadang2 kita tak sebut pun "janji."
tapi cara kita berurusan macam kita dah berjanji..



contohnya macam iklan berbayar kat blog aku ni..
kalau ada yang kata..
"saya nak sewa iklan kat situ ye..
esok saya bagi benner.."

aku pun dah cop la
iklan tu untuk korang..
bila ada yang tanya ..
"saya nak sewa kotak tu.."

aku kena la jawab..
"yang tu dah ada orang nak..."

lepas tu yang memula tadi buat senyap je.
sedangkan aku dah simpan itu untuk dia..
tengok2 sampai sudah tak de apa2 bunyi pun..

kalau tak nak cakap tak nak ye..
jangan berurusan kalau tak pasti..
ramai lagi yang nak .
ramai yang aku terpaksa tolak
disebabkan janji2 korang..
rasanya dekat 10 orang aku terpaksa tolak tau..

kalau tak pasti buat macam kawan aku sorang tu..
terang2 dia cakap lepas besalin baru dia nak..
mudah kan?/aku pun tak de la
dok biar kosong je..sementara nak tunggu dia habis
pantang bagai boleh sewakan kat orang lain dulu.

Tak marah aih..
cuma nasihat..
jangan ambik mudah pada blogger ni ye..

sekian...

Comments

  1. Prinsip saya dlm hidup mudah saja: "Buat sampai selesai atau (jika tak mampu buat) jangan buat langsung..".

    Cuma kdg2 (kdg2 saja..) yg dirancang tak jadi kenyataan atas sbb2 yg tak dpt dielakkan...

    ReplyDelete
  2. ayat cam pedas...tapi nasihat..sy baca cam pedas...bila baca sampai bawah...nasihat rupanya....
    hohoho....

    ReplyDelete
  3. Kesiannya.. Kalau saya, saya buat polisi first paid first serve

    ReplyDelete
  4. Yup betul tu kak, tp kalau betul dia nak book, better amik depo walau tak bnyak at least kita tau dia serius dan kita boleh tunggu khas untuk dia

    ReplyDelete
  5. mungkin akk kena bertegas sket pasni

    ReplyDelete
  6. selalu juga kena..tp fokus yg ok2 ja..kehkeh

    ReplyDelete
  7. kalau sy nk bg org sewa.ada org nk x kak.hehehe

    ReplyDelete
  8. tuan blog tertunggu-tunggu///

    ReplyDelete
  9. Suh bayar. Sape bayar dulu baru dapat

    ReplyDelete
  10. kalau nak cakap nak.kalau xnak bgtau jugak..senang camtu kan..xsusah pun.

    ReplyDelete
  11. ya allah! baru teringat deno ada nak satu tmpat sewa akak tu! akak... sori2, dah lupa terus lepas konvo ari tu..... masyaallah, memang nyanyuk deno ni... nasi baik akak buat entri ni, deno memang dah lupa langsung, tambah2 majlis kawen kakak baru ni... hilang terus! ok kak, tunggu eh :) btw, sori sgt2 kak diana

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …