Skip to main content

DILARANG MEMAKAI BRA KETIKA UJIAN

Assalamualaikum..

pelik2 je undang2 negara china ni..



Peraturan keselamatan baru di Wilayah Jilin melarang pelajar perempuan  memakai pakaian dalam sepanjang ujian masuk perguruan tinggi nasional berlangsung
.
Peraturan mewajibkan  pelajar senior yang mengambil "gaokao" untuk menjalani ujian tanpa pakaian dalam dan tali pinggang, serta memakai sandal plastik untuk mengelakkan penggera pada peralatan pengesanan logam. Mereka yang memakai tampalan logam atau implan wajib mendapatkan surat doktor

Menurut Beijing News, netizens mengkritik pemeriksaan keselamatan yang terlalu ketat, dan beberapa pelajar tidak senang diperlakukan seperti "barang."

Seorang peserta ujian menyatakan kepada sebuah surat khabar, "Saya merasa kami seperti kumpulan haiwan, yang bersedia untuk dipasarkan."

Hampir 10 juta pelajar nasional bersaing untuk berebut kurang dari 7 juta tempat di perguruan tinggi.

Peraturan baru ini bertujuan untuk mencegah penipuan Lebih daripada 4,000 peranti telah dirampas semasa kempen anti-penipuan di Jilin.

Tekanan boleh menyebabkan gangguan dan bunuh diri ketika pemilihan masuk perguruan tinggi yang juga telah mendorong banyaknya penipuan.


##sampai macam tu sekali la....tu la.lain kali jangan meniru masa peperiksaan..kan??

sekian.

Comments

  1. mesti tempat nih, pelajarnya kuat meniru kot. tapi pelik betui lahh. seram pun ada bab bunuh diri tu.

    ReplyDelete
  2. Ketatnya peraturan. Kat sini tak ada ketat sangat. Saya hari tu exam, sempat bergambar g dengar paper killer saya tu. Huhu..

    ReplyDelete
  3. amboi.... peliknya!

    p/s: terima kasih kak diana dah letak banner kat blog akak... ^_^

    ReplyDelete
  4. Negara komunis memang la macam tu. Depa yang tentukan apa yang rakyat dia boleh dan tak boleh... Untung kita negara demokrasi.

    ReplyDelete
  5. aduhaii seyess macam2 di cina nie
    macam manalah nak gi ujian x pakai bra .. selesa ke huhuh

    ps : D , anak2 ieda x pernah minta pun pink2 nie D .. mereka x minat , cuma sabriena nie kalau belikan dia skarf ke pin rambut ke dia suka warna pink .. so ieda belikan itu ajelah .. kalau kek2 nie ke baju ke .. x pernah minta warna tema apa2 .. ikut ibu beli ape ..

    syukur anak2 memahami dan mendengar kata , x memilih .. kalau tidak pening juga .. lagi satu mgkin ieda x ajar mereka koot , biasa yg ieda tgk , ramai ibu bapa yg mengikut kemahuan anak2 , ada minat kaler tuu kaler nie ... sbb tu mereka dah biasa ..
    tapi bukan anak2 iedalah .. mereka memang x pernah minta dan ieda x pernah nak cakap kaler tuu kaler nie .. selalu cakap , kalau ibu ada duit ibu beli .. kalau tidak mereka dah tahu ekee ;) alhamdulillah

    ReplyDelete
  6. sebab depa ni hebat sgt menipu...tu pasal jadi lagu ni....ahakz

    ReplyDelete
  7. hurm...terkedu sat. macam nih pun ada erk... huhuhu...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …