Friday, 8 March 2013

RAHSIA TAPAI PULUT YANG SEDAP

Assalamualaikum...

Selamat petang...
Aku suka betul makan tapai..
nak buat tak reti jadi beli je la..
ssemalan pun beli lagi..
sedap tapai orang yang jual tu..
walaupun kering sikit..
tengok nih....sedap betul..



la..patut la sedap..ada perisa tambahan rupanya..



buat kerja tak senonoh la..
dah la buat untuk jual..
entah berapa ekor kutu beras dah masuk perut aku...
pertama dan terakhir la beli kat orang tu.,..

beli kat pasar malam Tasek Mutiara

sekian...

52 comments:

  1. Saya pun suka tapai pulut, tapi tak pernah lg terbeli yg ada bhn tmbhn gini.
    Camne la dia membungkus..tak tengok ke apa.

    ReplyDelete
  2. erk... kutu beras..! dari mana datangnya kutu beras ni ya...

    deno biasanya makan tapai nih time raya atau kenduri kawen...

    ReplyDelete
  3. Beras pulut dah lama le tu....protein tu. Heheheh!

    ReplyDelete
  4. berniaga tau nak cepat jer lah tuh kan...takmo basuh beras tuh betul2...

    ReplyDelete
  5. hahahahahhaa..

    tu yg buat bertambah sedap!

    ReplyDelete
  6. en suami nye tok kata, if wanita yang datang kotor tak boleh buat tapai nie, nanti jadi warna merah. tak tahu lah betul ke tak...tapi tapai pulut memang best

    http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/03/tiada-makanan-banyakkan-susu-ibu-amaran.html

    ReplyDelete
  7. Tapai kalau makan dgn susu pekat perghh baru sedapp.heee :D

    ReplyDelete
  8. mst x basuh bersih beras pulut tu...

    ReplyDelete
  9. erkkk... tu maknanya dia guna beras pulut yg dah lama lah yer.. dah beranak pinak kutu berasnya.

    izan pun jadi macam diana.. suka makan tapai. tak kiralah tapai ubi ke pulut ke... dua2 pun best sangat. dahlah makan sorang2 je sbb takde org yg lain yg suka dlm umah ni.

    ReplyDelete
  10. klu dila muntahkn blk tapai tu..geli..huhu

    ReplyDelete
  11. Eeee, dye tak tengok ke bila masak nasik tu. Walaupun saya tak mahir sangat memasak nasik tapi bila saya masak nasik. Kira2, 7 8 kali macam tu lah saya akan basuh untuk pastikan semua kutu-kutu and sampah yang masuk dibuang

    ReplyDelete
  12. ohemgeee teringin nak makan tapai.

    hooo tasek mutiara eh? kena hati2 la kalau g sana ish

    ReplyDelete
  13. semut ke lalat tuu
    ahahha kdang2 tuu terlajak jalan .. sedar2 duk dlm tmpt manisss ekkeke ...
    x per .. janji x banyak ;)
    dah adat bila buat banyak2 kan .. nak2 yg buat tuu rabun @ dah tua .. siannnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  14. eeh2 ... ieda lak salah tgk ..
    kutu berass rupenya ekekek
    kdg2 dlm nasi pun ieda pernah jumpe D ...

    nasi lemak ! ... ahahha .. macam2 kann ;) kena hati2 aje lah lain kali ;)

    ReplyDelete
  15. Tenguk tajuk den ingatkan betul2 resepi sodap.....aiyaaaaaaa

    ReplyDelete
  16. Betul ke ada org kata kutu beras baik utk lelaki - menguatkan tenaga batin???? Cuba tanya encik suami....

    ReplyDelete
  17. extra vitamin tu kak...... he3

    ReplyDelete
  18. tak basuh kot pulutnya...tkpown basuh time ngantuk dah...hahaha, tkpe kutu dah mati, jgn makan tonik utk bbrapa hari sehingga tapai digest

    ReplyDelete
  19. aku tak pernah melepaskan peluang sekiranya ada tapai dihidangkan dalam mana-mana majlis atau kenduri. di rumah sendiri, aku akan simpan dalam peti sejuk dan makan ketika ia sejuk.

    ReplyDelete
  20. Lama tak makan tapai.. kesian org2 yg beli tapai.

    ReplyDelete
  21. laa... semut tu kena kencing manis agaknya.

    ReplyDelete
  22. patut la sedap, ye dak.. hehe

    ReplyDelete
  23. saya plak tak suka makan tapai walaupun kat area umah saya nie ade satu pakcik jual tapai yang dikatakan sedap giler..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  24. ADOYAIII..MMG CUCI X BERSIH TU..

    ReplyDelete
  25. ayakkk..terbantut selera..
    mohon singgah entry ni dan komen blh?ade sesuatu yg ohsem..
    http://wwwzuemygen91.blogspot.com/2013/03/fariz-izhan-abdul-hadi-siapakah.html

    ReplyDelete
  26. tak bestkan ada perisa tambahn mcm tu..

    lama pula tak makan tapai..

    ReplyDelete
  27. uihh..lama tak makan tapai. suka jugak..mujur tak pandai buat, kalau pandai, dah lama sy jual kt akk..dijamin takdak bahan tambahan..huhu

    ReplyDelete
  28. saya paling tak lalu kalau makanan jenis tapai2 ni...

    - Admins Blog 3 Dalam 1

    Lana Nurdin Selebriti Murahan ? Namanya Artis, Walaupun Nak Kejar Populariti, Kita Ada Pegangan Agama - Gossip Selebriti Malaysia - Blog 3 Dalam 1

    http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/03/lana-nurdin-selebriti-murahan-namanya.html

    ReplyDelete
  29. tak basuh bersih lah tu.tak pun terlepas pandang sudah..aiyaaa..

    ReplyDelete
  30. hahahaha saboo jelah.ngat kan rahsia apa td.

    ReplyDelete
  31. owh tu rahsianya..hahaha

    kalau sy pergi balik bgtau dia

    ReplyDelete
  32. Tak perasan tu kot. Maafkan la dia. Mungkin dia dah cuba jadi se'senonoh' yang boleh utk sediakan tapai tu, tapi terlepas pandang jugak.

    ReplyDelete
  33. maybe tak sengaja kot tuh.. mana tau kann.. :)

    ReplyDelete
  34. nmpk sedap tp ayu tak reti mkn.hehe

    ReplyDelete
  35. tengok tapai tu terliur diana walaupun ada kutu beras hahaa

    ReplyDelete
  36. shida xbpe lalu kak diana nk mkn tapai ^_^

    ReplyDelete
  37. akak punya taste sama ngan saya punya taste.ternyata kita sejiwa gitu kahkahkah

    ReplyDelete
  38. ooo der kutu...x pernah terbeli lg tapai berkutu..
    bahaya dok ty?

    ReplyDelete
  39. ooo der kutu...x pernah terbeli lg tapai berkutu..
    bahaya dok ty?

    ReplyDelete
  40. err beras pulut lama.pastu x cuci elok2.adussss

    ReplyDelete
  41. lama dah tak buat tapai pulut....

    ReplyDelete
  42. Tapai pulut atau tapai ubi memang kegemaran saya. Kutu juga kaya dengan protein asli.:-)

    ReplyDelete
  43. tambahan perasa tu...ada rasa kelat ke...hehehe..

    ReplyDelete
  44. LERRRR .. PERISA TAMBAHAN NI .. RELA XMASUKKAN PERISA . HAHA

    ReplyDelete
  45. Hheee, perasa tu yg buat sedap :)

    Tp seumur hidup tak penah mkn tapai + tak reti nak makan :D

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();