Skip to main content

KONGSI,RUJUK DAN TERIMA KASIH

Assalamualaikum...

Selamat petang...
lama kita tak jumpa..kan??heheheh..

Aku tak suka copy paste..
aku lebih suka merujuk..
aku rujuk dan aku olah..
itu aku suka...

Kadang2 aku ada jumpa blog dari malaysia
tapi postnya dalam bahasa indonesia..
erm...aku tak suka baca blog macam tu..
kalau nak tau blogger indonesia ramai yang anggap
blogger malaysia ni suka copy paste.
apalah salahnya kalau diubah bahasa tu..kan??
malas kot...lepas tu dapat uv banyak lak tu..
berjaya dengan hasil usaha orang lain..
dia cuma ubah tajuk je..tu pun kadang2 tajuk pun dia copy..ehhehe..

Apa patut aku rasa bila entry yang
aku tulis sendiri diguna pakai oleh orang lain tanpa diberikan credit??
bangga atau sedih??
Entry tu memang aku reka je..
tak de mana2 tempat boleh jumpa..
semuanya aku merepek je..
tapi tengok2 ada kat blog lain..
cari dalam mana2buku pun tak jumpa.
dia olah sikit je..heheheh

Tapi malas nak cakap apa la kat dia..
itu la risiko yang kita kena tanggung bila kita
kongsikan apa2 kat blog.dah nama pun kongsi..kan??
tapi bila kita kongsi apa2.
makanan ke,minuman ke,pakaian ke...
apa la salahnya ucapkan terima kasih..kan??

sekian..





Comments

  1. betul tu sis..setuju sgt..At least kalo dh amik or copy tu, ucap trima kasih pn dh cukup, kalo xnak credit kt kte pn xpekan..huhu..sabo je laa..

    ReplyDelete
  2. i like la statement ni...

    tak over!

    kot ye pun 'copy paste', apa salahnya kasi kredit kat org yang di 'copy paste' kan...

    ReplyDelete
  3. entri saya pun pernah di copy, dia ada letak kredit kat ujung. walau guna font kecik, at least ada la jugak.

    hakikatnya, bila kita menulis / letak gamba kat internet ni, terpaksa bersedia di copy oleh sape2 tanpa sbrg penghargaan.

    ReplyDelete
  4. paling nyampah...gambar dr blog kita dicilok..pastu buh watermark blog dia...kita tahu itu gambar kita sbb dr kamera kita kan...nak marah pun takleh..sapa suruh tak letak watermark sendiri

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. namee pun tak suka. dulu namee tak letak watermark kat gambar yg namee cipta, then tahu2 dah tersebar and diorang claimed diorang punya. sobs. takpelah.. :/ tapi bengang juga lah . hehe

    ReplyDelete
  7. mcm biasa tgk blog My yg guna bahasa ID ni, heh..

    ni mesti ade yg copy paste entri akak ni kan.. sy check balik entri sy 2 3 hari lepas.. kot2 akak punye ke..

    ReplyDelete
  8. elok lah letak credit..misalnya, biasa kalau majalah2 dakwah dia tak letak copyright sebab nk berdakwah kan tp kita letaklah credit, kesian letih la kan kan

    ReplyDelete
  9. kredit itu pentingkan,hehe..




    p/s: akak,nak sewa iklan di atas itu.... jap onie inform kat fb

    ReplyDelete
  10. kat blog, ada disclaimer, supaya orang akan kreditkan bila copy ke blog diorang...bukan nak nama, tapi nak orang tahu sumbernya dari mana..bila salah, boleh rujuk ke sumber, tak lah tersalah tuduh...kan kak?

    pernah...rasa terkilan bila puisi yang saya cipta, dicopy tanpa dikreditkan...ya, memang lah "alaaa, puisi je pun..ilmu patut dikongsi"...tapi jangan lah buat macam puisi tu korang yang buat, siap ucap terima kasih dengan gembiranya bila orang komen dan puji...nak buat ayat indah perlu menyakitkan kepala otak, tahu?

    ReplyDelete
  11. Kadang2 terpaksa halalkan saja..apa nak buat, dunia semakin dipenuhi org2 malas...(teringat masa di U, ada lecturer curi paper student utk buat tesis....)

    ReplyDelete
  12. copy itu xpe, jangan copy dan paste..haha

    ReplyDelete
  13. deno suka kongsikan gambar2 kreatif yg deno jumpa.. biasanya blog omputih la.. deno akan ulas dlm bahasa melayu kite, kang deno ulas bahas tganu org tak fhm kan.. hehe...yg pasti, ada sumber deno letak... :)

    ReplyDelete
  14. deno suka kongsikan gambar2 kreatif yg deno jumpa.. biasanya blog omputih la.. deno akan ulas dlm bahasa melayu kite, kang deno ulas bahas tganu org tak fhm kan.. hehe...yg pasti, ada sumber deno letak... :)

    ReplyDelete
  15. yelah..setidak-tidaknya ucap la terima kasih. credit kepada yang empunya idea.

    ReplyDelete
  16. ramai yang berat mulut untuk ucapkan terima kasih...ego agaknya?

    ReplyDelete
  17. sekurangnya minta izin kan & ucapkan terima kasih.. tp lg bagus kalo kat entri tu dikreditkan pd penulis asal.

    ReplyDelete
  18. blog akk pemes tu psl ada yg "baik hati" copy..kih2.

    ReplyDelete
  19. mybe nk jimat masa n tkt slh tfsir kot.hehe

    ReplyDelete
  20. COPYCAT BYK KAT ALAM MAYA NI KAN..BUI JENIS X KISAH KALAU ORG NK COPY ENTRY ASALKAN X MENDATANGKAN KEMUDARATAN JER..eh?...

    ReplyDelete
  21. copy paste tapi elok lah diubah ikut sendiri punya gaya..pastu kasi kredit dari blog yg kita ambil....

    ReplyDelete
  22. terima kasih akak kalau ada yang terkongsi.. hehe

    ReplyDelete
  23. erm nampaknye mmg tajuk entry kite lebih kurang


    btw kak mmg diorng ni kdng mls nk edit

    men cekau je janji dpt uv hailaaa

    ReplyDelete
  24. nak copy pun berpadah2 la..hasil titik peluh penulis senang2 je copy tanpa credit... bdoh!!!!

    - Admins Blog 3 Dalam 1

    Lana Nurdin Selebriti Murahan ? Namanya Artis, Walaupun Nak Kejar Populariti, Kita Ada Pegangan Agama - Gossip Selebriti Malaysia - Blog 3 Dalam 1

    http://blog3dalam1.blogspot.com/2013/03/lana-nurdin-selebriti-murahan-namanya.html

    ReplyDelete
  25. kalau copy tu pandai pandai upap terima kasih lah kan..lagi bagus kalau buat cara akak tu kan.

    ReplyDelete
  26. blogger skg ni suka amik mudah jer..serius shida sndri xsuka..kdg2 ade jmpa mcm apa yg kak diana rasa tp pendam diammm dlu..kak sabar jelah eh..dunia internet yg luas ni..ape2 pn blh jd..ni kn copy paste bnde mudah..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …