Saturday, 23 March 2013

BAYI SEBERAT LEBIH 7 KG DILAHIRKAN SECARA NORMAL


Salah satu bayi terbesar yang lahir secara semulajadi di Uk dilahirkan dengan berat 15lbs 7oz iaitu kira-kira 7.002332181 kg




Packer Jade ibu yang melahirkan anak berukuran super dua kali ganda berat bayi biasa -setelah hampir 16 jam bertarung di bilik bersalin dan hampir meragut nyawanya.

Hanya dalam satu bulan, dia sudah 2kaki 2 inci  tinggi dan memakai babygros  untuk bayi enam bulan-olds.
Jade 21, yang berketinggian 5kaki 7in, berkata "Ini adalah kejutan besar bagi semua orang - tidak ada seorang pun tahu dia akan menjadi sebesar ini."





"Awalnya Bidan fikir dia mungkin sekitar 10lbs (4 kg) tetapi selepas melahirkan ianya betul2 satu kejutan.. Semasa mengandung saya hanya mendapati ianya  lebih besar dan lebih besar tetapi tidak makan banyak.

George, yang lahir  15 hari lewat pada 11 Februari, telah dikatakan hanya berpeluang  sepuluh peratus untuk terus hidup selepas dia tersekat semasa kelahiran kerana bahu yang luas.



Dia tidak dapat bernafas selama 20 minit sehingga jururawat di Gloucestershire Royal Infirmary berjaya untuk memulihkan nya.Dia dikejarkan ke unit bayi pakar di Hospital St Michael di Bristol.

Kini, selepas sebulan di rumah, George - anak pertama pasangan itu  memiliki berat 16lbs 5oz.
Dia dianggap bayi kedua terbesar lahir secara semulajadi di Britain, selepas 15lbs 8oz -Guy Carr Barrow-in-Furness, Cumbria, yang lahir pada tahun 1992.

Rekod dunia adalah   23lbs 12oz di Ohio, Amerika Syarikat, pada tahun 1879.

nak tahu 15lbs besar mana??


besarnya sama dengan 2x anak Wayne Rooney..heheh..apasal la dibandingkan dengan aank Rooney pulak..hahah


sekian...




17 comments:

  1. SubhanaAllah.....nasib baek semuanyaa selamat..chomel je baby tu kan..hee

    ReplyDelete
  2. kuasa Allah kan.. ajaib nie lahir normal 7kg..besar tu

    ReplyDelete
  3. dan dan je compare dgn anak rooney :)..beso baby ni..jgn jadi giant seksok sudah

    ReplyDelete
  4. Kuasa Allah, bayi sebesar itu boleh dilahirkan secara normal. :)

    ReplyDelete
  5. akak.tau tak, kalau aqis xbaca smpai abis, aqis igt baby akak? fuh fuh fuh!

    ReplyDelete
  6. siap ade rekod dunia lg.. ahaa

    ReplyDelete
  7. Omak aiii...bosa bonar....apa lah rahsia nya erk...sebab anak den yg bongsu dulu kocik sgt....kalau ada baby lagik...nak kasi bosa sket...tapi bukan bosa ni laaa

    ReplyDelete
  8. geram tgk pipinya..

    eh2, dah lain blog ni..hihi..

    ReplyDelete
  9. Subhanallah besarnyeee..
    hampir meragut nyawa ibu nye kann..
    Alhamdulillah dua2 selamat..

    ReplyDelete
  10. selamat kedua-duanya..
    eh2 blog akak makin lawa la

    ReplyDelete
  11. x penting berat baby tuh berapa pon asalkan dia sihat dan yg pnting comelllllnyerr

    ReplyDelete
  12. berapa banyaklah jahitannya tu...edeh..sakit

    ReplyDelete
  13. Arghh! Comelnya! Kuasa tuhan. X de yg mustahil.

    ReplyDelete
  14. bulat nyer....
    kuasa Allah.... bayi sebesar itu dapat dilahirkan......

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();