Wednesday, 19 February 2014

YANG PENTING SUAMI SOKONG

Assalamualaikum...

Ramai Ibu2 yang dah sedar tentang kelebihan susu ibu.
kalau tengok kat forum2 pun
wanita bekerjaya pun dah ramai yang
lebih suka bagi SI pada anak.

Tapi bila tak de sokongan,sedikit sebanyak
semangat nak menyusu tu menurun dan adakalanya hilang terus.

Sokongan yang paling kuat mestilah dari suami.
penting untuk suami tahu kelebihan dan betapa
bagus nya anak2 diberi susu ibu.
kalau yang ini suami tak tahu memang tak habis2
yang keluar dari mulut dia...

"bagi je la susu formula.."

tapi kalau dia tahu,mesti dia pun akan menyokong seratus peratus.
nak bagi suami tahu kita kena la bertindak.
Dia nak cari sendiri kelebihan susu ibu ni,memang tidak la..kan??
kita la yang kena jalan kan peranan.
paksa dia baca apa2 info tentang penyusuan ni.
hari ni dia tak nak baca..esok pulak kita suruh.

klau tak pun sambil sembang2 tu
cerita kat dia betapa pentingnya susu ibu untuk bayi yang baru lahir.
cerita la sampai telinga dia bernanah.hahah
sampai dia paham dan boleh terima.

mertua tak nak paham tak kisah..
mak ayah taknak paham,lantak diaorang..
diaorang tak nak sokong.tak pe..yang penting suami sokong..


sekian..

21 comments:

  1. Susu ibu merupakan antibodi semula jadi kepada baby yg baru lahir.. =)

    ReplyDelete
  2. betul, biar kita susah sikit masa nak myusu di luar rumah, yg penting anak dpt cukup khasiat... ada suami yg nk mudah, ms keluar suruh bg botol n susu formula je...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,
    susu ibu buatkan anak tu ikut kata ibunya bila besar nanti dan boleh elakkan anak tu ikut kata lembu bila byk sgt minum susu lembu ;)

    ReplyDelete
  4. al-hamdulillah anak2 MV 2 org full BF dulu..semua atas sokongan suami

    ReplyDelete
  5. bagus utk rujukan masa akan datang ni.. hewhew

    ReplyDelete
  6. MM belum berpengalaman.. Tapi memang tahu kelebihan susu ibu ni.. =)

    ReplyDelete
  7. betul2 sokongan suami sangat penting

    ReplyDelete
  8. elehhh bapa2 yg x tahu kebaikan susu ibu tuu memang lahh

    dia nyusu leh lak !

    upssssssssssssss muahahahhaha

    ReplyDelete
  9. susu ibu memang susu yang terbaik sebenarnya..

    ReplyDelete
  10. teringin nak preggy lagi..InsyaALLAH

    ReplyDelete
  11. yup.. kena sama2 faham dan ada sokongan padu dr hubby..:)

    ReplyDelete
  12. yup laaa bestnya kalo c suami sorang yang loving kan kan? mesti bagik sokongan padu ;)

    ReplyDelete
  13. selagi ada susu tu.. elok la bagi. kalau dah takde rezeki anak, terpaksa jugak bg susu formula. kebaikannya rasanya zaman sekarang hampir semua org tahu & buktinya blh nampak dgn jelas.. beza baby menyusu badan dengan susu formula ni. Plg ketara susah nak dapat sakit la..

    ReplyDelete
  14. betul...org lain nk ckp pe lantak le hihihi...yg pnting suami kena tahu..

    saya problem dulu kat sarah..sedih klu nk ingat :(

    ReplyDelete
  15. betul tu kak...susu ibu yg terbaik buat bayi......susu formula tu cuma utk tumbersaran aje...tapi susu ibu adalah ubat antibody yg terbaik....

    ReplyDelete
  16. hehee...mmg bagus ada suami yg sentiasa support isteri..

    ReplyDelete
  17. takut jugak bab macam ini.. Kadang2 lelaki yang suka lepas tangan tu lah yang buat pompuan lagi lah lemah. :(

    ReplyDelete
  18. betul kan... hasben sy soking dulu time rezki takde, susu sy kurang sgt...

    ReplyDelete
  19. sokongan suami tu sangat penting :)

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();