Skip to main content

HOTEL YANG MENGGUNAKAN SMARTPHONE SEBAGI KUNCI


Assalamualaikum..


Sebuah hotel  di Seoul, Korea Selatan, mula mengunakan smartphone sebagai kunci hotel.

Dengan kunci ini,tetamu boleh mengakses intenet serta mengawal pencahayaan di bilik,televisyen dan suhu bilik.. Hotel Skypark Central yang berada di pusat perniagaan Seoul melancarkan  layanan smart-key (kunci pintar) pada Rabu (26/12/2012) yang lalu.

Pihak hotel pun menganti sistem kunci danpengawalan bilik di  16 bilik milih hotel ini. tetamu menerima smartphone ketika mereka check in di kaunter

"Ini yang terbaik untuk tetamu. Mereka juga boleh mengawal sushu bilik dari luar hotel. contohnya ketika musim sejuk, mereka boleh mengubah suhu bilik agar lebih panas sebelum mereka sampai di hotel," kata Dong-hui Lim, wakil bahagian hubungan masyarakat untuk LG CNS, selaku penyedia teknologi layanan smart-key tersebut.

Walaupun beberapa hotel di seluruh dunia telah menempatkan tablet di bilik hotel dengan ciri pengatur bilik yang serupa, LG CNS dan Hotel Skypark Central mengatakan ini pertama kalinya di dunia, teknologi tersebut digunakan di sebuah hotel.


Mereka juga merancang akan menggunakan ciri yang sama pada dua hotel lainnya yang akan dibuka dalam waktu terdekat.

"Sebelum ini kami telah membuat percubaan  sebelum secara rasmi meluncurkan perkhidmatan  tersebut, dan para pengguna sangat menyukainya. Mereka merasa perkhidmatan tersebut sangat berguna," kata Bahagian Pemasaran Hotel Skypark Central Woo Hye-yeon.

Sementara itu, ciri telepon tidak boleh digunakan pada smart-key. Namun, ciri wifi disediakan oleh pihak hotel tanpa tambahan kos. Masa akan datang, pihak hotel kemungkinan dapat menambah aplikasi pada smartphone milik tetamu peribadi untuk dapat menggunakan perkhidmatan smart-key tersebut, tanpa menggunakan smartphone milik hotel.

##mak aih...kalau orang rembat smartphone tu cemana ye??heheh
mesti hotel ni mahal giler...

sekian

Comments

  1. makin canggih teknologi depa.

    ReplyDelete
  2. korea - centre of technologies :) Dunia semakin maju ....

    ReplyDelete
  3. canggih kot!

    p/s: hai kak..sihat? hehe.. lame x komen2 dgn akak

    ReplyDelete
  4. dunia timur yang tu sungguh maju..lain dari yang lain..

    mesti la mahal kan...

    ReplyDelete
  5. Baru semalam terbaca teknologi Korea skrg dah kalahkan Jepun...Memang cepat mereka berubah, dulu tahun 1960an Korea setaraf dgn Malaysia tapi kini dah tersangat jauh tinggalkan kita....

    ReplyDelete
  6. makin canggih manggih nampaknya. hihihi. kalau aku duduk sana, memang sudah lama aku rembat ahaha

    ReplyDelete
  7. makin canggih manggih nampaknya. hihihi. kalau aku duduk sana, memang sudah lama aku rembat ahaha

    ReplyDelete
  8. makin canggih sekarang ni.. perghhh

    ReplyDelete
  9. kat msia for sure takdok kan..huhu

    ReplyDelete
  10. hotel semakin canggih...rege pun kena canggih jugak ler......

    ReplyDelete
  11. bestnya...rasa nk rembat je benda ni..

    ReplyDelete
  12. fuh canggih tue..konpem mahal jgk rege nak duk sn kan..

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …