HOTEL YANG MENGGUNAKAN SMARTPHONE SEBAGI KUNCI


Assalamualaikum..


Sebuah hotel  di Seoul, Korea Selatan, mula mengunakan smartphone sebagai kunci hotel.

Dengan kunci ini,tetamu boleh mengakses intenet serta mengawal pencahayaan di bilik,televisyen dan suhu bilik.. Hotel Skypark Central yang berada di pusat perniagaan Seoul melancarkan  layanan smart-key (kunci pintar) pada Rabu (26/12/2012) yang lalu.

Pihak hotel pun menganti sistem kunci danpengawalan bilik di  16 bilik milih hotel ini. tetamu menerima smartphone ketika mereka check in di kaunter

"Ini yang terbaik untuk tetamu. Mereka juga boleh mengawal sushu bilik dari luar hotel. contohnya ketika musim sejuk, mereka boleh mengubah suhu bilik agar lebih panas sebelum mereka sampai di hotel," kata Dong-hui Lim, wakil bahagian hubungan masyarakat untuk LG CNS, selaku penyedia teknologi layanan smart-key tersebut.

Walaupun beberapa hotel di seluruh dunia telah menempatkan tablet di bilik hotel dengan ciri pengatur bilik yang serupa, LG CNS dan Hotel Skypark Central mengatakan ini pertama kalinya di dunia, teknologi tersebut digunakan di sebuah hotel.


Mereka juga merancang akan menggunakan ciri yang sama pada dua hotel lainnya yang akan dibuka dalam waktu terdekat.

"Sebelum ini kami telah membuat percubaan  sebelum secara rasmi meluncurkan perkhidmatan  tersebut, dan para pengguna sangat menyukainya. Mereka merasa perkhidmatan tersebut sangat berguna," kata Bahagian Pemasaran Hotel Skypark Central Woo Hye-yeon.

Sementara itu, ciri telepon tidak boleh digunakan pada smart-key. Namun, ciri wifi disediakan oleh pihak hotel tanpa tambahan kos. Masa akan datang, pihak hotel kemungkinan dapat menambah aplikasi pada smartphone milik tetamu peribadi untuk dapat menggunakan perkhidmatan smart-key tersebut, tanpa menggunakan smartphone milik hotel.

##mak aih...kalau orang rembat smartphone tu cemana ye??heheh
mesti hotel ni mahal giler...

sekian

Post a comment

19 Comments

  1. makin canggih teknologi depa.

    ReplyDelete
  2. korea - centre of technologies :) Dunia semakin maju ....

    ReplyDelete
  3. canggih kot!

    p/s: hai kak..sihat? hehe.. lame x komen2 dgn akak

    ReplyDelete
  4. dunia timur yang tu sungguh maju..lain dari yang lain..

    mesti la mahal kan...

    ReplyDelete
  5. Baru semalam terbaca teknologi Korea skrg dah kalahkan Jepun...Memang cepat mereka berubah, dulu tahun 1960an Korea setaraf dgn Malaysia tapi kini dah tersangat jauh tinggalkan kita....

    ReplyDelete
  6. makin canggih manggih nampaknya. hihihi. kalau aku duduk sana, memang sudah lama aku rembat ahaha

    ReplyDelete
  7. makin canggih manggih nampaknya. hihihi. kalau aku duduk sana, memang sudah lama aku rembat ahaha

    ReplyDelete
  8. makin canggih sekarang ni.. perghhh

    ReplyDelete
  9. kat msia for sure takdok kan..huhu

    ReplyDelete
  10. hotel semakin canggih...rege pun kena canggih jugak ler......

    ReplyDelete
  11. bestnya...rasa nk rembat je benda ni..

    ReplyDelete
  12. fuh canggih tue..konpem mahal jgk rege nak duk sn kan..

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)