photo mv j_zpshold1suy.gif

Wednesday, 31 October 2012

PELIK LA BERPANTANG MACAM NI..

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
hari ni hari ke 41 berpantang..
tapi stokin pun dah tak pakai..
heheh..
susah nak buat kerja.
aku dah la berpantang sendiri.
jadi kena kuat sikit la...

cerita pasal pantang,korang pernah dengar tak
cara berpantang lepas bersalin yang pelik2..

yang paling pelik waktu berpantang ni ialah..
tak boleh keluar rumah...
pelik tak??
apasal tak boleh keluar rumah.?
bukan ke masa keluar hospital tu kita kat luar umah jugak..kan??

lepas tu bila anak kena jaundis
hari2 kena pi klinik nak ambik darah baby...
kena keluar umah jugak...
pelik tak??pelik tak??
hehehe...

yang tu bukan pelik sebenonya tapi
suara hati seorang ibu yang dah kebosanan dok kat umah..muahahahah...

Tapi .apa pun..syukur ke hadrat Ilahi..
sampai hari ni dua2 anak aku
sihat ..tak de la penyakit kronik2 ni..
kalau setakat demam tu biasala..
maisara ni sejak sekolah la demam selsema bagai..

malam2 tengok muka anak2 tengah tidur rasa
macam dah ada segalanya...
dah rasa macam jutawan..
sebab mereka terlalu berharga.

sekian...

27 comments:

Aisy Nasiha said...

Haha..tu pantang org dulu2.. Kita skrg pyh nk ikut sb mcm2 yg menyebabkan kena keluar jg wlaupun dlm pantang..

Rozuan Ismail said...

ikut orglah. kalau zaman dulu mmg macam2 pantang ada

~ yus ~ said...

orang dulu2 tak kasi keluar rumah tu sebab takut terlanggar batu ke apa ke, kang bentan susah...

Orang sekarang memang awal2 dah keluar rumah dah....hihi.

Teringat masa pantang Arif dulu, baru 2 minggu dah drive sendiri ke klinik ulang alik sehingga umur nya 21 hari untuk check bacaan kuning Arif. Arif 21 hari baru clear dari jaundice....

Tp masa keluar tak langgar apa2 pun sampai bentan, dalam rumah pulak yg bentan sebab remote astro terjatuh di kaki kena betul2 pada ibu jari, terus bentan.

Tak lama lagi merdekalah ya diana, boleh ronda2 kuar rumah....hehe.

Liza said...

Org skarang byk dah tak ikut pantang larang tuh. Selagi tak langgar hukum agama, Liza langgar je pantang larang tuh. Hehe...

Anum said...

macam2 kan tapi zaman dulu lagi banyak

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ecece..tak leh kluar klu x penting la sayang. klu gi shopping tu yg x blh. kan? saja la tu.buat2 tak tau sbb x sbr tgu 44 hari eh? kikiki

Sharidawati Shahrudin said...

selamat berpantang ye :)

sha dulu ms pantang, nakkkk je tolong mak sha lipat baju lah.. amik kan barang lah..mak sha tak bagi.. hehehe rimas lah asyik duduk saja kan? hehe

Huda said...

anak2 memang permata yang berharga sangat kan..:) tapi dah nama pantang so dulu memang tak keluar la kan..tapi masa kita pantang dulu kalau rimas sangat dok dalam kereta je suh en suami bawak keluar jalan dekat2 je so takdelah rimas sangat dok rumah..

faraherda.razalan said...

Sweetnya je ayat DAH MACAM JUTAWAN. Mmg...anak-anak tu tidak ternilai harganya.

Sy lagi pelik bila org kate ms pantang, kena makan kering-kering je. Mkn ikan kering. Minum kopi. Apekah???

Azlan Strider said...

oh..kira akak ade lagi 19 hari laa untuk berpantang nie ek..hsy nak cerita pasal pantang sy pun tatau sbb sy tak berpah berpantang..hehehe

Regards,
-Strider-

Mrs Velentine said...

sykur alhamdulillah anak2 sihat,,

Ujie said...

Hai jutawan! Ehee..

Yg tak boleh kuar rmh tu sbnrnya nak elak anak kena penyakit. kan antibodi baby tak kuat lg, taklehla cmpur org ramai. Ni hasil bacaan kat mjlh kesihatan.

Ada org tu blm abis pntng dah bwk baby berkelah tepi pntai. kesian pulak tengok baby tu..

Myra Jay said...

Akak pantang sendiri ke? Wahhh memang cayalah... :)
Selamat menempuh alam berpantang yang tinggal beberapa hari je lagi :D

Niza Romli said...

Anak tu bwk rezeki kan kak. Seronoknya.

SURIA AMANDA said...

penat mcm mana pun tgok muka anak sure hilang segala penat..

YanaUjang said...

rsnya yg xboleh kuar tu baby..maknya nk kuar ikut suka lah..haha tp mak sy ckp antibodi org pantang pn xkuat sgt..sbb tu dilarang kuar..dgn zmn skrg mcm2 jenis penyakit ada..baby lg kesian..sy ms pantang nk pi klinik check darah ank pn sy dtg mlm..time klinik kosong..elak virus sehabis boleh..lps tu hr2 duk kira waktu..tggu ms ank membesar..seronok sket bwk jln2..tp bila dia dh besar, rs alahaii cptnya ms berlalu..pelik kn?huhu~ =)

Tihara said...

as salam

suke sangat yang statement yang last tu..alhamdulillah

LydSunshine said...

Tak sabar nak tunggu perasaan seperti seorang jutawan tu Diana. Nanti saya insyaAllah berpantang di rumah mertua. Dengar cerita anak dia, dia mmg betul2 jaga pantang makan dan bengkung2 serta herba2 ni semua. Pantang larang semua pun dijaga. So, harap2 saya boleh ikut pantang larang. Hehehe.

Papa Mifz said...

yup setuju...anak memang sgt berharga...:)

Deru Ombak said...

As Salam D..
Tak berapa ikut pantang ye D..
Tak bagi kuar rumah tu sebab kat luar kan berangin.. Takut nanti urat2 masuk angin, takut Ibu jari kaki terlanggar barang keras macam Batu ke.. Takut bentan.. Ada yang tak tahan tu, bila bentan sampai tumpah darah.. Huhu..

Maisara dah jadi kakak eh.. Mesti gembira tu kan?

baby comel said...

seronok tengok org ada pengalaman camni..mesti best kan, jadi xtau nk komen pe pasal berpantang ni. hehe
~kita belum ada rezeki nak punya pengalaman mcm tu

Eyriqazz said...

anak2, anugerah yang tidak ternilai....

nur said...

Tahniah, dah nak habis pantang!
Yg paling tak suka kena jln slow2... laju sikit jerm, mesti kena sound dgn org tua... huhuhu

deno said...

mcm2 pantang kan? deno dapat tengok kaklong dan kakngah berpantang kat umah... hehe :)

caliph shuriken said...

klau cmtu adik sy dh jadi jutawan laa kn sbb dh ada 2 org anak, hikk...

~MommyAida~ said...

Tahniah Diana fr ur second baby..SOrry lama tak aktif blogging ni..tu yg tak tau perkembangan kawan2..hihih..

***Lagi satu kan kalo nk elak kn jaundice, elakkan dektakan ank kita dengan ape2 yg berunsur kuning,nanti kuning dia tak nak elok2...ye ke??

Remy hazza said...

bahagianya akak ngan hubby..... selamat membina keluarga bahagia......

Related Posts with Thumbnails