Wednesday, 31 October 2012

MAISARA:sms

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...

sejak maisara dah pandai menulis dan membaca ni
dia selalu balas sms.
kadang2 ayah dia kat tempat kerja
dia kat rumah sibuk hantar sms kat ayah..
suruh ayah beli itu la..
beli ini la...
tak mau ayah balik kerja satgi dengan tangan kosong je.

Sebelum aku besalin dulu
boleh kata tiap2 malam dia sms ayah dia.
lepas rindu..
Kadang2 sms untuk aku pun dia yang sibuk baca dan balas.

ada satu hari tu aku dapat sms dari maxis.
cuma pesanan khidmat masyarakat..
 tak ingat berapa ingat sms tu cemana.
tapi dalam sms tu pesan jangan buat  panggilan palsu ke 999.
akibatnya boleh di denda atau dipenjarakan..

bila dia tengok sms tu mula la dia nak balas.
tapi aku tak bagi..aku kata tak payah balas sms macam tu.

masa dok belek2 enpon 2,3 hari kemudian
aku tengok ada sms ni..
terkejut jugak aku..

 sms balas dari maisara(biru)
la..dia balas jugak sms tu rupanya..
hahha..

sekian...

PELIK LA BERPANTANG MACAM NI..

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
hari ni hari ke 41 berpantang..
tapi stokin pun dah tak pakai..
heheh..
susah nak buat kerja.
aku dah la berpantang sendiri.
jadi kena kuat sikit la...

cerita pasal pantang,korang pernah dengar tak
cara berpantang lepas bersalin yang pelik2..

yang paling pelik waktu berpantang ni ialah..
tak boleh keluar rumah...
pelik tak??
apasal tak boleh keluar rumah.?
bukan ke masa keluar hospital tu kita kat luar umah jugak..kan??

lepas tu bila anak kena jaundis
hari2 kena pi klinik nak ambik darah baby...
kena keluar umah jugak...
pelik tak??pelik tak??
hehehe...

yang tu bukan pelik sebenonya tapi
suara hati seorang ibu yang dah kebosanan dok kat umah..muahahahah...

Tapi .apa pun..syukur ke hadrat Ilahi..
sampai hari ni dua2 anak aku
sihat ..tak de la penyakit kronik2 ni..
kalau setakat demam tu biasala..
maisara ni sejak sekolah la demam selsema bagai..

malam2 tengok muka anak2 tengah tidur rasa
macam dah ada segalanya...
dah rasa macam jutawan..
sebab mereka terlalu berharga.

sekian...

Tuesday, 30 October 2012

JULIA:agak2 si Sofea ni kawen dengan sape??

Assalamualaikum...

sapa tgk drama julia kat tv3 tu.
dalam pantang ni aku kerja tgk tv je..
hehe...
best jugak drama ni walaupun mengarut..
ekekekek..

cemana la penamat drama ni,kan??
eh!!dengan siapa pulak sofia ni kawen??
jom ramai2 teka..


sekian...

Wednesday, 24 October 2012

UPDATE STATUS FB BOLEH..SINGGAH BLOG AKU TAK BOLEH!!

Assalamualaikum..

Selamat malam semua...
ada yang dah balik kampung ke??
mesti tak ramai yang berblog sekarang ni..

kalau balik kampung
memang susah la nak buka blog.
sebab blog ni tak macam fb..
fb kita boleh hadap sat2 je...
tapi kalau blog memang tak boleh nak buka kejap2 sebab
ada yang tulis panjang berjela.
lepas tu nak baca dan komen bagai..

bila komen blog A kena komen jugak blog B.
takut satgi B kata
"kat blog A ja dia pi..
blog aku pandang pun dia tak nak.."

nampak??
susah tau jadi blogger ni..
perlukan komitmen..eceh!!

tak komen nanti merajuk pulak..
yang suka merajuk tu aku la..
bukan kata kat korang tau..hahaha

jadi bila korang tengok ada blogger yang dok update status kat fb tu
jangan pulak korang kata.

"update status boleh je,,
blog aku bukan nak singgah pun..
kata sibuk..
auta je lebih.."

jangan cakap gitu tau...
tak baik..

hehehe
entah apa2 entry ni..
merapu je..

sekian..

TANGAN MEMBERI DAN TANGAN MENERIMA

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
kita nak cerita pasal sedekah.
kalau kat malaysia ni banyak tempat yang ada peminta sedekah..
kalau dulu kat pasar malam je ada peminta sedekah ni.
tapi sekarang kat mana2 pun boleh jumpa.
sampai orang nak bersedekah pun jadi malas
sebab banyak sangt..

tadi lalu kat jalan belah sana dah sedekah..
lalu kat lorong ni pun ada lagi peminta sedekah..
tak kan nak bagi kat semua..kan??

Islam mencela pengangguran dan sikap meminta2.
sikap meminta2 ni mendorong sikap malas berusaha..
semua nya dia nak main minta je,.
tapi islam menggalak kan kita bersedekah.

jadi jangan la tunggu orang minta baru kita nak sedekah.
kesian orang tu...nak kena minta baru kita nak bagi.
orang ketuk pintu rumah baru nak hulur 2,3 ringgit..
tu pun siap minta resit.heheheh

kalau kita ni rajin bersedekah..bayar zakat..
mungkin peminta sedekah akan berkurangan..
bersedekah bukan saja dari segi wang ringgit..
bantu orang susah untuk memulakan hidup baru pun satu sedekah jugak..
bagi peluang pekerjaan ke...kan bagus gitu..kan??

jadikanlah sedekah satu amalan dalam hidup kita.
sikap meminta2 adalah sumber kemiskinan
jom banteras kemiskinan dengan bersedekah.

sekian..


Tuesday, 23 October 2012

BETUL KE CIKGU NI "CIKGU"???

Assalamualaikum...

Cantik tak kad buatan sendiri ni??
bukan aku yang buat..
kad ni mak aku bawak balik dari sekolah.
dia kata pengetua sekolah tu bertukar ke sekolah lain.
jadi anak murid nya buat la kad bagi kat cikgu..

alih2 kad tu pengetua tu buang dalam tong sampah ja.
alahai..kesian anak murid.

Bila anak murid bagus
cikgunya pulak yang bermasalah.
hargailah sikit pemberian khas dari anak murid tu.
kalau ye pun nak buang dan rasa kad tu
tak bernilai bawak balik dan buang dalam tong sampah kat umah.

sebenonye citer pasal kad kat atas ni cerita lama.
citer tahun lepas.
balik bersalin kat kampung hari tu masa kemas2
kotak2 lama jumpa kad tu..
jadi keluar la cerita tu dari mulut mak aku.

yang terbarunya cerita pasal semalam..
maisara buat kad khas untuk cikgu dia.
guna kertaS buku je.
dalam tu dia lukis la gambar dia dengan cikgu
berpegang tangan..
siap tulis "MAISARA SAYANG CIKGU"

dia buat kad tu hari ahad.
dia bagitau nak bagi kat cikgu esok (isnin)
balik dari sekolah dia monyok je dan ngadu kat aku...

Maisara:ibu..maisara bagi kad untuk cikgu tapi cikgu tak terima.

Ibu:kenapa pulak..??

Maisara:cikgu kata "tak mau la.tak cantik..nampak buruk."

ish..ish..nak je masa tu jugak aku pi sekolah dan luku2 kepala cikgu tu..
ada ke cakap macam tu dekat budak umur 5 tahun??
tak rasa ke apa yang keluar dari
mulut cikgu tu boleh melemahkan semangat dia??

rasanya cikgu tu pun baca blog aku ni.

jadi harap2 cikgu fikir2 la balik apa yang cikgu dah cakap kat anak saya ni ye??
saya tak tahu la cikgu bergurau ke apa.
tapi kalau bergurau mesti cikgu dah ambik kad tu.kan??

betul ke cikgu ni "cikgu"??


sekian...

Thursday, 18 October 2012

MAISARA::adik baru...

Assalamualaikum...

wah,,,,lama tak menulis ni...
ada ke yg masih ingat aku ni.?
sebulan je tak update blog korang dah lupa aku ye?
haha...

sebenarnya tak de apa nak tulis..
hari2 buat benda yg sama je..
kadang2 suratkabo pun tak sempat nak baca..
tv pun tak dan tengok...

anak baru ok je..
sihat dan tak banyak ragam..
tapi sekali  meragam boleh pitam rasanya..
haha...

untuk tatapan semua...
ni la adik baru maisara..

eh!ni kaki dia..
korang nak kaki???muahhahh...
ni adik maisara...
gambar ni masa adik kat dalam wad lagi..
sedih betul tengok dia masa ni..
badan merah2 sebab dok bawah lampu biru tu..
ada mak baby yang menangis kat dalam bilik lampu biru tu..
aku tengok pun rasa nak nangis.
tapi ku tahan je jebat..hahahah

sekarang adik dah sihat..
dah bulat pipi nya..
gambar terbaru nanti la ye..
entry akan datang..:)

cuma ruam2 merah tu je ada sikit2 lagi tak hilang..
doktor cakap jangan sapu ubat apa2..
nanti akan hilang sendiri..

oh!!lupa nak bagitau ..
adik maisara nama nama Mikhail..
cuma Mikhail..
opah dia siap nak letak Mohd kat awal nama.
tapi kakak dia berguling2 membantah..
hahaha..jadi redha je la...heheheh

sebenarnya tak susah nak jaga adik ni..
kakak tu yang paling buat aku pening..
mintak macam2..
adik tak boleh mintak macam2..
jadi senang nak uruskan adik berbanding kakak..
kadang2 aku ugut kakak ni..
"ibu nak hantar hang pi duduk dengan india sebelah umah ni.."

hahahahah..
kejam!!

sekian...