Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

SESUATU YANG MANIS UNTUK KORANG .....

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua....ni entry last ni..
sebab esok dah nak balik kampung.
kat sana line internet jarang2 ada..

jadi disempatan ni aku
nak mimtak maaf pada semua pembaca2 blog aku ni...
jaga diri baik2...
kalau bosan2 baca la blog aku yang best nih..muahahahah..

doakan aku selamat mengharungi
saat2 nak bersalin nanti..hehhehe..
kalau ada sapa2 hack blog aku
cepat2 call enset aku tau..
hahahahh..

dan sebagai bekalan manisan untuk korang
sepanjang ketiadaan aku ni,
aku hidangkan korang dengan
satu rancangan masak memasak yang
dipengacarakan oleh ahkakkkkkk....
hehehheeh...




sekian...
wassalam....

MAISARA:gosok gigi

Assalamualaikum...

Maisara selalu fikir yang dia
dah cukup dewasa..

hari sabtu tu hari, lepas dia makan laksa
yang Myra Jay kirim masa pi umah terbuka
,maisara masuk bilik air dan gosok gigi..



bila dia keluar je dari bilik air,
dia bagi tau kat aku...

Maisara:ibu,maisara dah dewasa...
maisara dah tak gosok gigi guna berus gigi kanak2 tu lagi...

Ibu:habis tu gosok gigi guna apa tadi???

Maisara:guna berus gigi ibu la...

ibu:????????????????


habis la...
semua benda nak kena kongsi dengan dia...
tak bawak berbincang dulu pulak tu....
tak de rasa bersalah langsung!

sekian...

MAKAN APA BILA BERPANTANG??

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua....
nak cerita pasal berpantang
lepas besalin pulak..

tak semua orang sama cara mereka berpantang..
ada yang boleh makan itu tapi
tak boleh makan ini...
ikut pada siapa yang jaga kita la..kan??

kalau macam mak aku
dia bagi je makan ayam dan daging..
ikan pun sesetengah nya boleh makan..
dan ada yang tak boleh makan..

ada jugak yang berpantang tak makan ayam..
takut gatal katanya...

tapi yang utama sekali mak aku kata
jangan sesekali makan benda yang di masak 2 kali..
macam mee ke,laksa ke,bihun ke...
nasik goreng ke...
yang 2 kali masak ni kena elak kan..
tak tau la pulak pasal apa..

kalau nak tau aku ni berdisiplin orang nya
dalam bab pantang2 makan ni..
mak aku kata "jangan" memang aku tak kan makan punye la..

lain pulak dengan kakngah aku..
masa pantang boleh pulak dia curi2
bawak masuk buah mangga dalam bilik..
bukan buah mangga je..
jambu batu pun dia bedal.
hahahahah...
aduhai..tak sembelit ke nak meneran kalau
nak membuang nanti???hahah

mak aku bagi je makan bu…

ITU TANDANYA......

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
ni entry untuk wanita2 yang pernah melahirkan anak ye..
yang tak pernah pun boleh baca..
mana la tau kot2 nanti alami pengalaman yang sama...

pernah tak masa scan doktor kata lelaki..
tapi bila keluar je tengok2 perempuan...
atau pun masa scan doktor kata perempuan
dah bersalin rupanya lelaki..
pernah??

sebenarnya tak de la rasa kecewa kan..
cuma tak sangka la..kan??
macam aku walaupun doktor kata perempuan
tapi tak de berharap pun sangt..
tak kisah lelaki ke perempuan...

masa beli baju2 baby pun banyak yang aku beli
barang2 dan baju2 yang warna putih,hijau la...
warna oren la...hehehh...
tak nak la beli pink je...
aku ni banyak warna kegemaran..heheh

ada orang yang dia tak scan pun..
dia tau jantina bayi dari tanda2 masa hamil..
contohnya muka jadi comel la...
ataupun masa hamil rasa malas atau rajin..
dari situ dia dapat agak jantina bayi dia..

aku tak tahu nak tengok tanda2 ni...
tapi mengandung kali ni
kulit aku jadi hitam..
leher pun berjelaga..
macam baru lepas mandi…

NANTI SAT....

Assalamualaikum....

Sapa tau ni kat mana??


ye betul..
kat pintu masuk Mydin...Mydin mana???biarlah rahsia.hehehhe...

masa tu maisara nak ais krim dan aku nak beli air oren..
dia kata "nanti sat ye kak.."
aku pun okey je..
sebab dia kata "sat"

tapi dia punya "sat" tu sampai lenguh kaki aku brdiri..
sampai berbahang hati nih..
sampai adik maisara dalam perut nih
menendang2 dahaga air oren..
(alasan..padahal ibu dia kebuloq)

aku pi kat dia dan tanya..
"nak berniaga ke tak nak?"

dia jawab...
"saya sibuk ni kak..
nanti sat..."
(sambil cocok2 kaya ball depan dia tu..)

"aih..tak kan nak tunggu awak buat kerja awak sampai habis
baru awak nak layan pelanggan?
kata sat ja..sat apa macam ni??"

dia buat muka sedih..
sebelum aku kesian
baik aku pi beli kat kedai lain ja...

sekian...