ZUL MUHAMMAD

MAISARA:buli!

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
aku ni paham sangat dengan perangai maisara ni..
dia ni kuat mengadu.
balik je sekolah ada je benda yang dia adu.
paling kerap sekali mengadu pasal
kawan2 ejek..

ada kawan2 kata dia gedik la..
ada yang ejek dia kuat nangis la..

Tapi aku takde kesah pun
setakat ejek2 tu..
walaupun kadang2 perkara tu buat dia
sampai mengigau waktu tidur.
bila kerap2 mengigau,sampai demam2 pulak.
sudahnya tiap2 bulan,mesti ada seminggu tak pi sekolah.

Hari ni
dia balik2 je menangis bagitau
kawan dia ni dah pecahkan bekas gam dia.
aku check beg sekolah habis gam tu dah
terkeluar dari botolnya.
beg sekolah,bekas pensil,pensil warna habis
kena gam.

aih..rasanya budak ni memang dah melampau la.
aku call sekolah dan mintak nombor telefon penjaga budak tu..
bukan la call nak marah
tapi cuma nak bagitau penjaga dia
apa yang anak dia buat kat anak aku.
kadang2 budak2 ni dia berani buat apa je
sebab tak de sapa larang...
harap2 mak ayah budak tudapat la buat sesuatu sebelum anak
depa jadi kaki buli kat sekolah sampai besar.

sekian..

Post a comment

23 Comments

  1. kene report or jumpe cikgu tu..bkn ape kesian kat anak...

    ReplyDelete
  2. sian maisara
    aku dah byk kalu tulis psb 'mini buli' ni..anak aku lelaki tp tetap jugak aku risau

    ReplyDelete
  3. lahhh sampai cm tu skali.sian maisara.

    ReplyDelete
  4. kalau budak2 zaman dulu boleh buat pejam mata tapi budak2 zaman sekarang x boleh sgt dah.. kebijaksanaan dorang ni terlebih advance tak kira dlm perkara baik @ tak..

    ReplyDelete
  5. akk gam blk kt bdk yg buat tu!

    ReplyDelete
  6. Ye... kadang2 memang kena ambik tindakan macam tu... untuk mengelakkan dia dari terus buat macam tu.

    Anak saya pun selalu kena ejek sebab gemuk... setakat ni saya masih ok... asalkan tak sampai ke tahap yang mencederakan... maklumlah budak2!

    ReplyDelete
  7. kasihan maisara...tindakan akak tu betul biarpun perkara kechil... kalau dibiarkan akan bertambah besar nanti......

    ReplyDelete
  8. Salam Ramadhan Diana

    alaaaa cian Maisara
    nanti mama belikan yg lain

    ReplyDelete
  9. Masih saya ingat..masa tadika dulu ada bdk suka mintak duit saya & kwn lain. Dia bergeng 3org. Lastly saya tak tahan, saya terus ngadu kat cikgu. diorang kena marah & stop buli saya.

    Mmg patut diana bertindak bgtau. Kalau tak mana makbapak bdk tu nk tau ragam anak dia kan.

    ReplyDelete
  10. kesiannya maisara... sabar ye...

    ReplyDelete
  11. camtu skali ek..
    sian maisara..huhu

    http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/kegilaan-suka-beli-benda-cute-baby.html

    ReplyDelete
  12. teringat pulak kak...masa tadika dulu (umo 5thn)saya dibuli senior,tukar pensil kaler la,koyak kertas lukisan...lepas baik demam panas terus x p tadika,terus masuk drjh 1.huhuu.sian maisarah,moga mak ayh budak 2 blh nasht la ank dia.

    ReplyDelete
  13. aduhhh macam tu sekali ke D
    adehhh dah betul sgt lah tindakan D call .. tapi D lak kena marah balik .. huhuh

    ciann maisara .. budak2 kan .. macam2 hal skrg nie

    ReplyDelete
  14. kak diana skolah bg ke detail pnjga mcm tu je??

    ReplyDelete
  15. berani dia membuli maisara saya.. siap dia nanti saya babap cukup2..

    ReplyDelete
  16. AII..OVER DA TU KOT...SETAKAT EJEK2 OKEI JE LA...DA SMP VANDALISME...KECIK2 DA NAK VANDALISME HARTE ORG LAIN....

    *BRP CEK NUFF AKK BULAN NI?HEHE....

    ReplyDelete
  17. Kesian Maisara, tapi itula kecik2 dah pandai dok membuli...

    ReplyDelete
  18. mmg ptut ditegur kalau dh smpai cmtu.

    ReplyDelete
  19. harap2 parents bdk tu menerima fakta yg anak dia seorg bullier. senang sket nk adjust! klu jenis yg asik menangkn anak dia je tu yg ssh!

    ReplyDelete
  20. kena hati2 jugak kak D. ada sesetengah ibu bapa tak boleh terima yg anak dia nakal kat sekolah..lebih baik berbincang dengan cikgu kelas dulu pasal behaviour budak tu di kelas.. lepas tu mintak dipanggil parents budak tu ke sekolah..saya rasa lebih teratur macam tu..

    tapi tu la..saya pun takde pengalaman..cadangan saya je.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)