ZUL MUHAMMAD

CEREWETNYA KANAK-KANAK ZAMAN SEKARANG

Assalamualaikum...

Selamat pagii semua...
hari sabtu kemarin keluar shopping untuk raya..
punya la sakit kaki aku berjalan..
Ingat nak beli kasut untuk maisara.
tapi cerewetnya ya ampun...
itu tak kena ini tak kena...

memilih betul la...
sampai tak tahu nak beli yang mana .
semuanya dia tak mau sebab tak berkenan.
last2 tak beli pun..
katanya nak beli kat kedai lain nanti..
pulak dah!!

Budak2 sekarang ni tak macam kita
kecik2 dulu kan>??
kadang2 kasut raya tu,sedar2 dah ada depan mata dah..
sebab mak ayah yang pi kedai tu sendiri.bawak tali sukat je.
kita depa tinggal kat rumah.

dah ada depan mata tu berkenan ke tak,kena la terima je.
kalau tak suka,menangis la berguling macam mana pun
last2 kena jugak pakai kasut tu masa raya nanti..ehheeh

kalau baju raya pun sama..
sedar2 dah beli kain dah..
tinggal nak bawak kita pi kedai nyonya tukang jahit ja..
nak pi sukat.tak de nya mak nak tanya ..
"nak kain warna apa??"
kalau ada pun mungkin masa tu umur kita dah masuk 15 tahun.



dah jadi anak dara..
tapi masa kecik2 bab kasut raya dan
baju raya ni memang jarang2 kita sendiri dapat buat keputusan,..hehehe..

budak2 la ni banyak
terpengaruh dengan tv dan majalah..
sebab tu kecik2 dah memilih..


sekian,...

Post a comment

26 Comments

  1. ish2. dulu masa kecik xda kasut raya yang blink2.huhu kekadang jeles tengok kasut raya budak cantik dari kasut org dewasa

    ReplyDelete
  2. kami dulu dh masuk sek menengah baru pilih sendiri,kalau tak suma mak n papa yg pilih,mcm akk ckp lah,tgk2 dh ada depan mata.hehehe.tp budak skrg ni mmg lain,dorg nk pilih snedir,kalo x mmg xpasal2 kena beli 2 kali.

    heee maisara pekenan kasut cane pulak.hehe.nt dh jumpa jgn lupa tunjuk pic taw kak.hehe

    ReplyDelete
  3. setuju!! saya nanti baru nak buat pasal topik ni, hehe..Semalam bawak zara n zarif g beli kasut raya, tapi diaorang dah ada pilihan sendiri, dah tak cam kita dulu2, padahal baru kecik lagi, kita dulu ikut je cakap mak abah kan..

    ReplyDelete
  4. budak2 skrg byk option.. kt tv diorg dh tgk mcm2 fesyen, huh...

    ReplyDelete
  5. budak2 skang ni dh pandai memilih..kita dulu pakai jer apa yg mak ayah sedia hihihi

    ReplyDelete
  6. high taste juga maisara ni ya? Anak saya Alia, alhamdulillah bab baju, ikut pilihan saya je, bab kasut, saya bawa satu kedai je, suruh dia pilih, takde berkenan saya terus kata, "Ok, ibu takde pegi kedai lain, kalau tak suka, takde kasut raya".

    Huhu, kejamnya saya.....ugut anak ke?....hihi.

    ReplyDelete
  7. betul tu kak... bebudak sekarang dah advance, boleh memilih ikut selera...... kita dulu2... pakai jer apa yg mak abah beli.....
    tak cantik pun...kena ler layan jugak.....huhuhu....

    ReplyDelete
  8. haah la diana, zaman kecik dulu mana yg mak beli, yg tu la yg dipakai..janji baruu :)

    ReplyDelete
  9. haha. zaman moden kak. adik anis yang 6 tahun pun tak beli2 lagi kasut raya dia nie. cerewet sangat! nak yang bergaya! haha :DD ohh yaa akak dah brape bulan?

    ReplyDelete
  10. sedar2.. rupanya baju sama kaler, pattern ngan adik..
    huuu~~~

    ReplyDelete
  11. betul3!
    saya dulu mak amik ukuran guna tali rafia kat kaki masing2. adik beradik ramai, tak dpt nak angkut sume. baju pun, langsung takleh pilih. Suka atau tak, takde yg berani cakap.

    ReplyDelete
  12. setuju, makin moden zaman, makin pandai memilih bebudak sekarang...

    ReplyDelete
  13. blog ini sangat lengkap dan postingannya banyak sekali manfaatnya buat saya, saya suka
    dan saya ikut follow 4801
    sudilah follow kembali
    ditunggu
    dan terima kasih

    ReplyDelete
  14. same ler kite akak senyum ooi. mak bwk g shopping tp kena pilih kat situ gak walau takde yang berkenan pun. pandai2 la kan...

    ReplyDelete
  15. Hehehe... kalah makcik Lyd si Maisara ni. Tapi takpe la.. Maisara dah besar. Nampaknya dia ada taste sendiri.

    ReplyDelete
  16. jgn kan Maisara kak..Mifz yg lagi kecik nih beberapa perkara pun dah pandai memilih..hehe

    ReplyDelete
  17. budak2 skang mmg suka memilih sbb dh biasa dgn pilihan yg ada kat tv...hii

    ReplyDelete
  18. bukan budak2 je kak..org tua pun sama, macam saya ni. Baju raya apa semua tak beli lagi padahal dah 2,3 kali keluar pi shopping, tetap tak jumpa yg berkenan di hati....tapi klu budak2 pun cerewet camtu..tak tahulah nak cakap, pengaruh mak bapak jgk kot..hehe

    ReplyDelete
  19. betul kak..bila awe tgk kt shopping2..bukan main lagi diaowg demand kat mak ayah mereka.

    tu belum keje belum tahu macam mana susahnye cari duit

    ReplyDelete
  20. Hahaha, tahu pun. Budak sekarang lagi demand dari mak bapaknye.

    ReplyDelete
  21. sokong...
    punyelah pyh nk beli sandals tuk my doter yg umo 6 thn..
    kite kenan die tak, die tak kenan kite kenan..
    tp bapak die lg cerewet.. huhu, sng tayah beli kan.. hahahha

    ReplyDelete
  22. ukur ngn tali je...baru senang..jangan tunjuk kat depan dia..hehe

    ReplyDelete
  23. raya makin dekat..mood raya belum muncul2 lagi..huhuhu..

    ReplyDelete
  24. anak saya yang dua tahun pun dah pandai memilih.baju nak pilih sendiri..kalu dia tak suka jangan harap nak pakai..lastly, ulang pakai baju yang sama ler...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)