ZUL MUHAMMAD

BEZAANTARA KONTEST/GA BLOGGER ADIK2 DAN BLOGGER ABANG KAKAK.

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
dekat2 nak raya ni aku tengok
ramai betul blogger yang buat kontest.
meriah...ada yang dapat sambutan dan ada yang tak??

aku suka jugak join kontest dan GA nih..
tapi tengok hadiah la..kalau lumayan aku join je..
tapi kalau lumayan, tapi syarat nya leceh memang tak join.

satu yang aku perasan..ada beza tau sebenarnya
antara kontest/GA dari adik yang bersekolah ni
dengan kontest/GA dari blogger2 yang dah dewasa dan bekerja.

perbezaan yang ketara adalah
dari segi hadian dan syarat2 nya..

kalau dari adik2 yang bersekolah ni..syarat2 dia..
~like fanpage
~wajib follow
~like penaja
~follow blog penaja
~wajib tag blogger lain.

lepas tu hadiah nya pulak..
~doodle..
~bannner
~header
~watermark
~keychain
~shawl (hadiah utama)

tapi kalau tengok kontest/GA blogger2 yang
dewasa dan bekerja nih..syarat2 dia simple je..
~nak follow pun boleh,tak follow pun tak pe..
~letak link penaja dalam entry kontest

hadiah nya pulak..

~duit
~traffik
~gadget
~topup
~shawl dan aksesori wanita (saguhati)

setuju tak??
heheheh...
tapi bagus la kontest2 dan GA nih..
sebab memeriahkan lagi dunia blogging..kan??
tak kisah la hadiahnya apa..yang penting kita seronok..
tak suka hadiah nya tak payah join..
kan????

sekian...

Post a comment

31 Comments

  1. akak de lg

    bese blogger tak pemes n pentingkan fllower je suke pakse buat itu ini hehe

    ReplyDelete
  2. hee...btl..plg simple reward topup la...heh

    ReplyDelete
  3. heheh...cam terasa jerk...hahah...tp sy x femes pown...

    ReplyDelete
  4. setuju ..
    tapi lately nie mood ieda nak joint GA , MA nie huhuh entah kemanaaaaaaa
    malassssssssssssss
    x der mooooooooooood
    huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. nak buat contest hadiah kereta la, sape nak jadi penaja.. heheh...

    ReplyDelete
  6. plg x suke ga yg kne tag lps tu pstikn dorg join.hadei..lps tu kne follo sane cni..maleh.tp klu busan tu layan jgk la.haha

    ReplyDelete
  7. Heheee setuju...

    Myra join GA/contest ni kalau syarat dia senang, kalau susah tu maleh sikit ;)

    ReplyDelete
  8. kalau ecah,ecah ak bg serunding.serunding sini memang super sedap pedas giler.hehehe..

    nak join contest ni best kalo ad masa luang.tapi kalau nak updtae pn xdek masa baik lupakan.

    ReplyDelete
  9. remy nak buat juga Ga lepas raya nie...nak buat sekarang masing2 sibuk ngan GA raya....
    cam biasa... simple jer.... just utk tambah followers jer.....

    nanti kak diana join tau !!!!
    mana tahu kut2 ada rezeki baby...

    hadiah cam biasa... special give for special person.....

    ReplyDelete
  10. setuju hehe..GA kan dapat pe pun xkisah hehee :)

    ReplyDelete
  11. X pernah join GA. Tp pernah buat sekali. Alhamdulillah sambutan luar biasa. Mybe sbb dpt barangan dari oversea kot. Hehe..

    *bon odori festival tu, mcm perayaan utk org jepun. Cuti 3 hari org bandar kene balik kg lawat kubur nenek moyang dan smyg. Lepa tu ada la tarian kebudayaan gitu. :)

    ReplyDelete
  12. hee...kalau rasa mcm best je dan syaratnya tak leceh..mmg sy join je GA yg blogger2 buat ni..hee~

    ReplyDelete
  13. Wahhh mrriah contest sana sini.. Lidia x geti wat wat contest cuma sesekali bg souvenier bl blik bercuti pada my followers yg bertuah...

    ReplyDelete
  14. huhu..tu la..ikt mood..klu rse cm snang jer syarat, trus juin..klu cm renyah ckit, ikt kerajinan nk juin...tp lom pnah lg anjur GA slalu pun juin jer..hihi

    ReplyDelete
  15. memang x berminat nk join kalo yg letak syarat pelik2 walaupun hadiah lumayan
    simple is super..

    ReplyDelete
  16. Diana, saya pun sama. Kalo join GA atau contest, saya akan tgk hadiah [tu yg utama] then kedua syarat2. Kalo jenis yg nak suhh letak sticky pos tu mmg jangan harap nak masuk. Hehehe. Pastu kalo yg dpt hadiah topup rm5 pun mmg tak dpt le nak join. Hehehe. Bagi can la kat adik2 yang memerlukan topup tu. Saya paling suka join teka teki yang hanya perlu komen je. Pastu sape bagi jawpan betul dia menang. Kan simple.

    ReplyDelete
  17. pernah sekali dua je join masa dulu..skrg kekangan masa.. hanya blogwalking je... huhu

    ReplyDelete
  18. kalau syarat tak leceh biasanya saya laju je join

    ReplyDelete
  19. yup sangat betul..sebab tu sekrang dah x de nafsu nk join ape2 huhu

    ReplyDelete
  20. Salam Ramadhan Diana

    saya jarang join.....

    ReplyDelete
  21. kesimpulannya...GA budak amat mmbosankan..sy pun sama..cam budak2..haha

    autolike tu boleh cari kat google chrome store..

    ReplyDelete
  22. Saya jarang join GA/contest tapi kalo akk buat saya join kot..musti lumayan kan hadiah dia..huhu.

    ReplyDelete
  23. hahaha..dalam maksudnya tu..hanya blogger senior saja yg paham sebab blogger senior ni diorang dah lalui semua tu dan paham benar dgn situasi tu..kihkih

    ReplyDelete
  24. saya merancang utk buat contest juga, khas utk pengikut setia saya.. masih fikir2 lagi..insyaallah hadiah agak berbaloi .. lebih kpd sbg tanda penghargaan saya kepada mereka, terutamanya kak diana.. bila agaknya ye..lambat lg kot.. kalau ada idea ttg bentuk contest tu, jangan segan2 beritahu saya..hihihihi

    ReplyDelete
  25. deno kalau joun GA jarang2 sbb byk sgt syaratnya sampai naik juling mata deno... kalau syarat simple baru join... mcm segmen jugak, kalau byk syarat x join la... hihi :)

    ReplyDelete
  26. Salam D..

    Kakya segan nak join.. Hehe..


    Cak Maisara..! Buat ape je die hari ni? :)

    ReplyDelete
  27. dah jarang join..tak menyempat..buat entri pun selang dua tiga hari..huhuhu

    ReplyDelete
  28. aku ni kalau nak join GA, mmg tgk syaratnya...kalau mcm2 syarat mmg aku malas...huhu...kalau setakat drop komen je, mmg aku join la, tak kisah pun walau hadiahnya cuma FM jer...janji syarat senang...hehe...

    ReplyDelete
  29. lupa nak komen satu lagi, aku senyum baca n3 ko ni...perbandingan yg ko buat tu...pandai ko...mmg betul pun kan....ekekek...

    ReplyDelete
  30. saya ikut yang mana senang, kalu nak kena like, malas la plak...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)