PUNCA MULUT BERBAU DAN TIPS HILANGKAN BAU MULUT

Assalamualikum...

Ramai orang suka mengelak untuk mengambil
karbohidrat sebagai menu utama atas sebab
ingin mendapatkan bentuk badan ramping
dan menawan..
tapi tahukah kita bahawa tidak mengambil kabohidrat
akan menyebab kan mulut berbau..

Ini kerana apabila kita kekurangan kabohidrat
kita akan menggunakan lemak dalam badan sebagai
sumber tenaga kita.proses ini akan menyebabkan
bau kurang enak yang melaui rongga mulut kita
apabila kita bernafas.

lebih parah lagi bila bakteri-bakteri yang ada di dalam
mulut akan menghasilkan zat sulfur
(bahan utama penyebab bau mulut) lebih banyak,
ketika kita mengambil makanan yang mengandungi protein.

Untuk menghilangkan bau mulut,
ada beberapa cara yang boleh kita praktik kan...

1. Minum air kosong yang banyak untuk membantu
membersihkan zat-zat sulfur di mulut kita.

2. Gosok gigi dan flossing setiap kali selesai makan.
Jangan lupa untuk membersihkan lidah dengan tongue scraper
atau pembersih lidah yang mampu membantu
menghilangkan partikel-partikel yang bersembunyi
di balik lidah kita yang merupakanzon aktif pembentukan sulfur.

3. Kunyah gula2 getah yang bebas gula untuk memperbanyak kan air liur.
ada juga gula2 getah yang berfungsi sebagaipewangi mulut.

sekian..

Post a comment

18 Comments

  1. Assalamualaikum Diana

    kena beli gula2 getah banyak2 le...he he


    Selamat menjalani ibadah puasa

    ReplyDelete
  2. sy pktik mnum air j bnyk time sahur..lg 1 time.. kite kne sllu bckap..lau x, mlut tperap, 2 yg jdik bbau 2..hehe

    ReplyDelete
  3. mnum air banyak tu problem sikit, mesti nak ke tandas je.huhu.. pepun, thank dengan info ni..:)

    ReplyDelete
  4. kalau berbau diwaktu bulan puasa nie kah...rasanya normal......
    tapi kalau dibulan lain pun harum semerbak.....
    something wrong ler tu.....
    ramai gak kwn2 kat opis bermasaalah camtu..... nak tegur takut kechik hati pulak.....

    ReplyDelete
  5. slalu amik chewing gum jer

    ReplyDelete
  6. Oho..kurang karbohidrat boleh jd punca bau mulut. baru tau ni..

    ReplyDelete
  7. Lepas berbuka kang....makan gula2 getah lah...leh elak merokok gak....ahakz

    ReplyDelete
  8. jemput join :)

    http://aishelisboutique.blogspot.com/2012/07/hijab-beauty-contest.html

    ReplyDelete
  9. minum air yg banyak mengatasi banyak masalah tubuh.. tapi nak mendisiplin diri minum sekurang2nya 8 gelas sehari itu yg amat payah.. payah sebab malas nk berulang ke tandas.. hihihihi..

    ReplyDelete
  10. selamat berpuasa Diana.. Maisara puasa tak.. dan thank atas tips tu yaa..

    ReplyDelete
  11. jangan minum air kosong terlampau banyak sangat. terlebih air pun bahaya jugak..

    ReplyDelete
  12. bulan puasa boleh kunyah gula2 getah tak? hehehe...

    ReplyDelete
  13. bulan puasa macam ni...mmg takleh elak bau mulut. tp takpe, kerana...
    Dari Abu Hurairah r.a. Nabi SAW bersabda :”……bau mulut orang yang berpuasa di sisi Allah lebih disukai oleh Allah daripada minyak kasturi….”

    ReplyDelete
  14. Gud info, apa lagi utk org2 yg cuba sedaya upaya mengelak kaborhidrat (kdg2 tak dpt elak juga)..Saya memang bulan puasa hampir tak mkn nasi, entah mengapa bila bulan puasa tak lalu tengok hidangan yg bermacam2 tu..

    ReplyDelete
  15. oh tk tau pulak mcm tu hehe ..

    ReplyDelete
  16. patut lah berbau.
    kena makan byk karbohidrat ni..

    ReplyDelete
  17. baru tahu..risau gak mulut berbau

    ReplyDelete
  18. aik cane nk mengunyah time puasa? hmm.hehe

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)