Skip to main content

PUNCA MULUT BERBAU DAN TIPS HILANGKAN BAU MULUT

Assalamualikum...

Ramai orang suka mengelak untuk mengambil
karbohidrat sebagai menu utama atas sebab
ingin mendapatkan bentuk badan ramping
dan menawan..
tapi tahukah kita bahawa tidak mengambil kabohidrat
akan menyebab kan mulut berbau..

Ini kerana apabila kita kekurangan kabohidrat
kita akan menggunakan lemak dalam badan sebagai
sumber tenaga kita.proses ini akan menyebabkan
bau kurang enak yang melaui rongga mulut kita
apabila kita bernafas.

lebih parah lagi bila bakteri-bakteri yang ada di dalam
mulut akan menghasilkan zat sulfur
(bahan utama penyebab bau mulut) lebih banyak,
ketika kita mengambil makanan yang mengandungi protein.

Untuk menghilangkan bau mulut,
ada beberapa cara yang boleh kita praktik kan...

1. Minum air kosong yang banyak untuk membantu
membersihkan zat-zat sulfur di mulut kita.

2. Gosok gigi dan flossing setiap kali selesai makan.
Jangan lupa untuk membersihkan lidah dengan tongue scraper
atau pembersih lidah yang mampu membantu
menghilangkan partikel-partikel yang bersembunyi
di balik lidah kita yang merupakanzon aktif pembentukan sulfur.

3. Kunyah gula2 getah yang bebas gula untuk memperbanyak kan air liur.
ada juga gula2 getah yang berfungsi sebagaipewangi mulut.

sekian..

Comments

  1. Assalamualaikum Diana

    kena beli gula2 getah banyak2 le...he he


    Selamat menjalani ibadah puasa

    ReplyDelete
  2. sy pktik mnum air j bnyk time sahur..lg 1 time.. kite kne sllu bckap..lau x, mlut tperap, 2 yg jdik bbau 2..hehe

    ReplyDelete
  3. mnum air banyak tu problem sikit, mesti nak ke tandas je.huhu.. pepun, thank dengan info ni..:)

    ReplyDelete
  4. kalau berbau diwaktu bulan puasa nie kah...rasanya normal......
    tapi kalau dibulan lain pun harum semerbak.....
    something wrong ler tu.....
    ramai gak kwn2 kat opis bermasaalah camtu..... nak tegur takut kechik hati pulak.....

    ReplyDelete
  5. slalu amik chewing gum jer

    ReplyDelete
  6. Oho..kurang karbohidrat boleh jd punca bau mulut. baru tau ni..

    ReplyDelete
  7. Lepas berbuka kang....makan gula2 getah lah...leh elak merokok gak....ahakz

    ReplyDelete
  8. jemput join :)

    http://aishelisboutique.blogspot.com/2012/07/hijab-beauty-contest.html

    ReplyDelete
  9. minum air yg banyak mengatasi banyak masalah tubuh.. tapi nak mendisiplin diri minum sekurang2nya 8 gelas sehari itu yg amat payah.. payah sebab malas nk berulang ke tandas.. hihihihi..

    ReplyDelete
  10. selamat berpuasa Diana.. Maisara puasa tak.. dan thank atas tips tu yaa..

    ReplyDelete
  11. jangan minum air kosong terlampau banyak sangat. terlebih air pun bahaya jugak..

    ReplyDelete
  12. bulan puasa boleh kunyah gula2 getah tak? hehehe...

    ReplyDelete
  13. bulan puasa macam ni...mmg takleh elak bau mulut. tp takpe, kerana...
    Dari Abu Hurairah r.a. Nabi SAW bersabda :”……bau mulut orang yang berpuasa di sisi Allah lebih disukai oleh Allah daripada minyak kasturi….”

    ReplyDelete
  14. Gud info, apa lagi utk org2 yg cuba sedaya upaya mengelak kaborhidrat (kdg2 tak dpt elak juga)..Saya memang bulan puasa hampir tak mkn nasi, entah mengapa bila bulan puasa tak lalu tengok hidangan yg bermacam2 tu..

    ReplyDelete
  15. oh tk tau pulak mcm tu hehe ..

    ReplyDelete
  16. patut lah berbau.
    kena makan byk karbohidrat ni..

    ReplyDelete
  17. baru tahu..risau gak mulut berbau

    ReplyDelete
  18. aik cane nk mengunyah time puasa? hmm.hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …