ZUL MUHAMMAD

LIKE UNTUK MERUBAH KEADAAN

Assalamualaikum...


keadaan umat islam rohingya di Myanmar..

Bila tengok je gambar ni memang sebak..
nak menitis air mata..

tengok anak yang dok atas riba tu..
apa la yang budak sekecik tu tahu..kan??

patutnya seusia macam tu depa
cuma rasa seronok je..

Tapi kan ada jugak manusia2 yang suka ambik lesempatan
atas keadaan penderitaan orang lain ni..
buat page kat facebook
"selamatkan mangsa bla..bla..bla.."
nama page tu..mintak ramai2 like..
tapi mintak like je la..dah ramai yang like apa pun tak jalan..
semata2 nak buat page je..

yang menderita tetap terus menderita..
masuk 3,4 bulan
mula tak dak dah cerita pasal penderitaan orang itu ini..
dok sibuk cerita pasal politik pulak..
cerita artis mabuk2..
cerita pelik2 dari barat..
"wanita berpayudara 4.."
lelaki dengan alat sulit terpendek.."

kalau nak buat page yang memperjuang kan
sesuatu buat la betul2...buat sampai keadaan boleh berubah..
jangan dok upload gambar je lepas tu mintak like.
like je tak kan mengubah keadaan si penderita..
mintak la pembaca2 doa ke..
buat solat hajat ke..
ini mintak like..
ada ka patut???

sekian...

#tiap kali lepas solat tu jangan la kedekut nak mendoakan
saudara2 islam kita yang kat myanmar tu..
kita nak tolong guna kederat,mungkin tak boleh...
jadi kirim2 kan lah doa semoga depa selamat..

Post a comment

19 Comments

  1. buruknyer perangai mcm tu...
    alhamdulillah smlm tabung utk mereka da digerakkan kt opis ni...mudah2an ramadan kali ini memeberi sinar baut mereka d sn

    ReplyDelete
  2. point sangat bagus diana. Thumbs up. Saya like untuk entri ini ya...

    ReplyDelete
  3. moga mereka tabah lalui kesulitan hidup...hrp pihak x bertanggung jwb sedar salah mereka kan diana

    ReplyDelete
  4. Betul sgt! Skrg ni byk betul yg main gini..soh LIKE. pdhal tak mbawa apa2 kebaikan pun.
    Kita jgn suka2 LIKE sesuatu.

    *report je page yg amik ksmptan gitu kat Fb.

    ReplyDelete
  5. salam singgah
    betul..like banyak2 pun kalau tak merubah pape tak de guna gak kan??

    ReplyDelete
  6. jelas dan nyata..suka entry ini...ada juga yang jenis 1 like = 1 doa...entah apa-apa..

    semoga keadaan orang Islam di sana kembali aman..

    ReplyDelete
  7. btol..kdg tpikir mcm mn la like ni boleh bntu depa...

    semoga mereka terus kuat menghadapi dugaan...

    ReplyDelete
  8. Sy klu page yg ngarut2 ni mmg tak layan. Mmm...

    ReplyDelete
  9. Sy klu page yg ngarut2 ni mmg tak layan. Mmm...

    ReplyDelete
  10. ya Allah.. sayunya melihat gambar tu.. :'(

    kalau page yang memperjuangkan benda ngarut dni tak hinggap pun hehe

    ReplyDelete
  11. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...spt kata Diana kita cuma simpati dgn tekan "like", sdg mereka yg menanggung derita itu berhadapan dgn realiti yg memeritkan setiap hari..

    ReplyDelete
  12. insyaAllah kak diana... kita doakan semoga seluruh rakyat disana diselamatkan oleh Allah..... semoga penderitaan mereka berakhir...

    ReplyDelete
  13. Mmg tak patut yg nak dpt like semata-mata. Tapi ada jugak page yg baik skit, dia ajak kita berdoa utk kesejahteraan org yg menderita itu. Itu lebih baik rasanya. Diana, selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  14. Sama2 kita doakan saudara2 kita ni.. Semoga Allah memberi kekuatan kepada mereka berjuang untuk meneruskan kehidupan.. Dan semoga ada sinar baru buat mereka demi meneruskan kehidupan..

    ReplyDelete
  15. banyak page yg amek kesempatan juga sebenarnya...page pasal benda lain tapi lama2 ada je sampingan lain utk kepentingan diri...wallahualam
    sama2 kita doakan kesejahteraan saudara seagama kita...

    ReplyDelete
  16. saya tak sanggup melihat dan membaca penderitaan saudara kita di Rohingya.. namun saya tetap yakin bahawa ini adalah titik kebangkitan islam di sana..

    ReplyDelete
  17. saya tak sanggup melihat dan membaca penderitaan saudara kita di Rohingya.. namun saya tetap yakin bahawa ini adalah titik kebangkitan islam di sana..

    ReplyDelete
  18. masih ada org2 macam tu ye... sekadar melepas batuk di tangga.

    moga Allah sentiasa melindungi saudara seislam kita di myanmar... amin...

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)