Friday, 15 June 2012

SEBELUM BERCUTI PANJANG....

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua...
dah lama tak update blog..
minggu ni ada satu entry je kan???
tak pe la..nak buat cemana kan??
kesihatan lebih penting..

ni entry sebelum bercuti panjang..
aih..kena cuti panjang nampak nya.
dengan keadaan kesihatan yang semakin merosot ni
rasanya tak mampu la aku nak menulis blog buat masa ni.

mengandung kali ni tak sama dengan waktu mengandungkan maisara dulu.
kali ni macam2 penyakit yang datang.
harap2nya sakit2 yang datang ni
akan mengurangkan sakit bersalin nanti..hahahah..
masa mengandung maisara tak de sakit apa pun..
aku siap pi kait mempelam lagi..
korek ubi kayu kat belakang umah mak..
hari raya pulak aku bejalan satu kampung..
hebat..hahahah

Tapi kali ni tak de la nak buat semua tu..
Bukan blog je yang terabai sekarang ni..
aku rasa perhatian pada maisara pun dah kurang
sebab aku asyik sakit2 je..
kesian jugak kat maisara..
kadang2 dia datang bawak buku
dan suruh sediakan soalan tambah tolak tapi aku...

Ibu:esok la...ibu tak sihat la...esok kita buat tambah tolak..

Maisara:ok..

Bila aku larat sediakan soalan
nak check pulak tak larat..
kesian maisara.
malam2 pun dah lama cuti dari membaca..
rasanya dekat 2 minggu aku tak ajar maisara membaca..
risau jugak takut dia lupa apa yang dia belajar
selama ni.

dah la..sakit pinggang la duduk lama2 gini..

##Cuma bercuti..jangan pulak
korang tendang aku dari bloglist sudah la ye..hahahah

sekian...

Tuesday, 12 June 2012

GEMOK ATAU COMEL??

Assalamualaikum...

tak sihat..
sebab tu dok diam2 je...

cuma nak tanya...
kenapa??

bila tengok kanak2 yang gemok kita
akan kata.."comel nya..."

tapi kalau tengok orang dewasa yang gemok...
"ya ampun...gemuk nye dia..."
"hang ni gemuk la.."

awat tak kata 'comel" jugak??

kan??kan???


sekian..

Wednesday, 6 June 2012

ISTERI KITA BERPELUH..JADI BAIK CARI BIDADARI SYURGA JE!

Assalamualaikaum...

Selamat tengahari semua..
semalam ada terbaca status dari sorang rakan
lebih kurang gini la..

"isteri kita,kentut busuk,
muka berjerawat,ketiak bau,badan berpeluh..

tapi bidadari syurga tak dak semua tu..
bidadari syurga cantik sempurna..
jadi,kejar la bidadari syurga.."

tak tau apa yang sebenarnya dia nak sampaikan
dalam kata2 dia ni..

adakah dia nak kata
"jangan pedulikan bini korang..
lebih baik buat amal ibadat puas2 je.."

"alah..setakat bini je...
bukan apa sangat pun..
baik kita kejar bidadari dari jaga
hati perasan bini sendiri."

"buat la amal ibadat puas2 supaya nanti kat syurga
kita ditemani bidadari syurga.
tak mau la ditemani isteri yang beranak 2 tahun sekali
dan sentiasa ada di sisi time kita sakit pening..isteri kat dunia busuk"

hahah...
sebab tu kalau nak buat quotes apa2
jangan sampai apa yang orang baca dia salah ertikan..
buat la quotes yang lengkap
dan tak peningkan kepala pembaca.

takut nanti lepas ni bila isteri2 baca dia akan kata
"huh!aku beranak penat2..
kehulu hilir bawak perut,masak membasuh,kerja cari duit
last2 dia nak bidadari syurga yang layan dia
kat syurga nanti.."

Buat pulak dapat suami jenis lurus macam tiang..kan??
siang malam la dia dok atas tikaq semayang..
balik kerja semayang,
lepas mandi mengaji..
kira tambah pahala sendiri je la..
sampai anak bini terabai..heheheh

mana ada isteri yang rela tengok suami nya di layan
oleh wanita yang lebih cantik dari dia..kan??

kalau ada yang kata.."saya rela"
erk...kenapa nak berpura2 nih??

muahahah

dari pada baca quote diatas,
aku lebih suka quote yang dibawah...:)

"jika isteri di dunia mu ini adalah wanita yang
solehah dan mukminah maka dia lah yang akan
menjadi ketua kepada bidadari mu di syurga...~."

quotes ni sesuai untuk suami dan isteri..
kan??isteri dan suami sama2 buat yang terbaik
supaya dapat ke syurga bersama2...
membimbing dan dibimbing..


sekian...

::maaf kalau kita berbeza pendapat..

BUFFERED EARNING

Assalamualaikum..

Selamat pagi semua...

habis dah...
dah tak de...
jadi tak payah la aku dok
pulun nak tambah amaun nya lagi..


apasai gambar jadi kelabu asap nih!!
dah jadi metered earning..
dan ini je la hasilnya untuk bulan 5.

bulan 5 aku ada satu be tu je..
makin slow je blog aku ni..
satu bulan satu be,..
masa zaman rajin,tekun dan berwibawa dulu
kemain rancak mengumpul duit..heheh
blog lain aku tengok dah masuk bulan 6 ni
depa dah kumpul 12-13 be..
hebat..

apa pun..
berblog memang sesuatu yang menyeronok kan...


sekian..

Tuesday, 5 June 2012

MAISARA:kata kat orang ....

Assalamualaikum...

Selamat malam semua...
maisara ni kan kalau tengok
orang menangis bukan main lagi dia tau..
macam la dia tu bagus sangat..

tadi petang dia intai2 Faiz (sepupu ayah dia)
menangis kat dalam bilik..
menangis nak balik la..
tak habis lagi ..
nak tau cerita sebenar klik sini.

bila dia dengar je Faiz menangis bagai nak rak..

maisara:apa la..itu pun nak nangis kuat2..
mesti dulu kat sekolah suka menangis ni..

Ibu:alah..kata kat orang..
yang awak tu susu tak panas
pun nak menangis apa cerita???

Maisara:ibu..cakap pelahan2 sikit.abang kat sebelah tu dengar nanti.

ha..tau malu!

*abang kat sebelah =budak2 bujang kat umah sebelah.


sekian..

ADUHAI HATI..SABAR JE LA!

Assalamualaikum..

Selamat petang semua...
ni entry luahan perasaan ni..
jadi kalau rela baca la..
kalau tak rela tak pa...heheh

petang semalam suami aku ada bawak dua orang sepupu dia
datang ke rumah aku ni..
sepupu nya tu budak2 lagi..
yang kakak nya umur 12 tahun..
dah pandai bergossip dan cerita2 pasal lelaki.

adiknya pulak umur 10 tahun.
saja bawak datang sini sebab hari khamis nanti pun
kami nak balik kampung lagi.
sebab adik ipar aku nak kawen.
jadi saja la suami aku ajak depa tu mai untuk merasa la
duduk dalam 3 hari ni.

depa sampai dari kedah dalam pukul 1 petang,
tapi baru jam 4 petang dah meraung2 nak balik.
bosan agaknya dok sini..
dok kat sini bukan nya macam dok kat kampung.
kat kampung boleh la main panjat pokok,
tengah bendang boleh main tangkap belalang..
tengah2 hari kayuh basikal,sambil usha2 burung kat pokok pelam.

dok kat sini tengah2 hari mana ada orang keluar rumah.
nak main pun kena la pi taman permainan.
budak2 sini pun main nya bola sepak,badminton
buaian,lepak cyber cafe.

sudahnya semalam sepetang aku dok dengar dua beradik ni
meraung2 dalam umah.
aku malas nak layan aku keluar dok depan pagar sambil tengok kereta lalu lalang.
hahahah..

kalau budak kecik menangis telinga aku ni
boleh je tahan..
tapi bayang kan la budak yang entah berapa hari je lagi
mungkin nak datang bulan meraung2 nak balik..
tak hangin ke??

kalau sepupu aku memang aku bagi dah
sedas dua kat mana2 yang patut??
call mak dia kat kampung tak dapat2..
call mak mertua aku yang dok sebelah umah mak dia..
bergegas la mak mertua aku panggil mak depa.
mak nya bercakap la kat telepon dengan
dua beradik ni..bercakap pun sambil menangis2 bagitau kat mak
depa yang depa nak balik.
maknya pujuk2 la dan cakap
"kalau ayah balik kerja nanti ,
mak tanya ayah nak pi ambik ka tak??

kesian kat ayah nya..
ayah dia kerja kat modenas nun.
tiap2 pagi berulang dari pendang ke modenas Gurun tu.
bila balik umah pun hari dah gelap.
ni nak mai ambik depa kat pulau pinang ni pulak..
tak kesian ka??

sambil dok tunggu ayah dia mai ambik
dalam jam sepuluh malam tiba2 si adik ni cakap..
tak pa la..kami balik esok la..
aku dengar je macam tu mula la tinggi nada suara aku ni..

"hampa ingat ayah hampa dok kat sungai bakap ka..??
sat nak balik hari ni sat nak balik esok??
hari ni ka,esok ka,tak boleh balik lagi.
tunggu khamis nanti baru balik.
kalau nak balik bukan ada sapa2 nak ambik.
esok ayah angpa nak kerja.
tak dak dia nak mai nya malam2 macam ni.."

aku ni memang jarang2 tinggi suara kat depa.
tapi sebab hangin kush2 tu mai sampai ke kepala
sapa boleh tahan ..kan??
kalau budak kecik umur 5,6 tahun tak pa la..
kita boleh kata depa tak paham apa..
ni dah besaq nak buat perangai macam2 pulak.

bukan nya tak pernah jauh dengan mak ayah
tapi semalam tak tau la apa pasai jadi macam tu..
ikut kan hati memang nak suruh je suami hantar depa balik.
tapi sebab semalam suami pi kerja,tak dak kat rumah.
terpaksa la aku dok hadap jugak..

pagi ni aku kelentong depa kata
mak dengan ayah pi IJN.(ayah nya memang ada sakit jantung)
tak dak sapa kat umah..
walaupun ayat tu buat depa tak menangis dah
tapi muka masih lagi macam kain buruk..
ada aku kesah????hahah

#aku risau jiran2 dengar depa meraung2
nanti depa kata aku dera budak kat dalam umah ni ja..

sekian..

KONSERT UNTUK MEMPERINGATI ORANG YANG DAH MENINGGAL??

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
semalamkan..aku tengok tv..

ada dengar artis2 cakap..
ayat nya lebih kurang gini la..
ingt2 lupa dah aku...

Artis A:konsert ni untuk memperingati seniman "tutttt"!

Artis B:ni je cara paling dekat yang kita boleh buat untuk memperingati seniman "tutttt"..

artis c:ramai2 datang ke konsert malam ni dan sama2 kita memperingati seniman 'tutttt"

Artis D:seniman "tuttt" akan merasa bangga dengan konsert ni.

agak pelik kan cara depa..
macam omputih la..
setahu aku seniman tu orang islam..
artis2 yang nak menyanyi kat
konsert tu pun islam..

adakah ini je cara paling dekat yang depa boleh buat??
terpengaruh sungguh dengan budaya barat..

sekian...

REVIEW BY RILEK SEBENTAR


Assalamualaikum...

Selamat petang..
nak join review blog la..
dah lama tak baca pendapat2 blogger tentang blog usang aku ni..

harap2 dia pilih blog aku untuk direview..
katanya nak entry yang kreatif je untuk dia pilih..
aku ni bukan kreatif pun..
tapi kalau dia tak pilih
untuk review blog aku tau la dia nanti..

aku tulis entry pedas2
baru padan muka dia.
biar dia tak berani nak update blog dia lagi..

korang nak join ke??
pi blog dia ni cepat.
dia nak 20 je..
sikit kan??
tu la..apa barang review sikit2..
KLIK GAMBAR UNTUK KE BLOG DIA..

muaahahahaha


sekian..

Monday, 4 June 2012

MAJLIS KENDURI ATAU KONSERT??

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua...
kembali menulis selepas lama bercuti...
tapi minggu ni masih ada lagi jemputan kenduri yang
perlu dihadiri..
rezeki tu..alhamdulillah..

dalam minggu cuti sekolah ni memang banyak la kenduri kendara.
seronok kenduri ni sebab kita boleh jumpa kawan2 lama..
yang tak pernah jumpa pun kita boleh jumpa.
lepas tu bila keluarga pihak satu lagi datang
bertambah la pulak kenalan dan saudara mara kita.

bila dah berjumpa tu nak la berbual2..
nak kenal lebih dekat lagi..
saudara mara yang kita jarang2 jumpa tu nak la kita
bertanya kabar dan bertukar2 cerita..

tapi kan yang tak best nya zaman sekarang ni kalau
kenduri lebih kuat bunyi lagu2 sampai
mengganggu orang nak berbual.
jadi sapa yang datang tu kalau rasa dah tak larat
nak bercakapsambil menjerit2 terpaksa la
"kau tengok muka aku,aku tengok muka kau.."



GAMBAR SEKADAR HIASAN

lagunya pulak tak putus2..
habis dj bercakap pasang cd lagu2,..
lepas habis lagu ada pulak penyanyi jemputan nak menyanyi..
aduhai..bengkak telinga ni..

jadi tetamu yang datang tu tak de la
berbual2 atau nak bertanya kabar.
kalau rasa nak berbual pergi la jauh2 sikit dari rumah
kenduri tu..
tambah2 pulak kat rumah kenduri tu makcik2 yang tua je yang ramai..
telinga pun tak berapa nak dengar.
jenuh menjerit2 bercakap.

kenduri kendara ni salah satu tujuan nya ialah untuk
mengeratkan silaturrahim...
tapi kalau yang datang tu cuma boleh
tengok muka tapi tak boleh nak bercakap
rasanya baik tuan rumah fikir2kan balik
perlu ke pasang lagu kuat2 ni??
perlu ke ada pembesar suara sampai 3,4 biji
sedangkan rumah sekangkang kera je..??

boleh je nak pasang lagu nak jemput dj bagai.
tapi agak2 la weh!!nak buat kenduri ke nak buat konsert??


sekian..