Skip to main content

TINGGALKAN LAMAN SOSIAL.SANGGUPKAH ANDA??

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
ada yang sedang chating kat facebook atau twitter ke sekarang??
mesti ramai.kan??dan jangan terkejut kalau
ada yang mengaku dia mengadap facebook dan twitter sejak malam tadi lagi.
sampai sekarang tak berganjak2.
ketagih la tu..heheheh..

dalam tak sedar ada rakan2 kita yang terdetik dihati mereka..
"dia ni asyik tweet je...tak de kerja ke?/"
"asyik2 status dia je yang keluar.macam best!"
hahaha...

kita biasa dengar orang cakap
"saya dah berhenti merokok.."
tapi jarang2 kita dengar orang kata
"saya dah berhenti guna facebook/twitter atau melayari internet,."
betul tak??

memang la ketagih menggunakan laman sosial
tak merbahaya seperti ketagih rokok atau dadah.
tapi kalau rutin harian,kebersihan dan kesihatan diri
serta tanggungjawab di tempat kerja pun diabaikan
semata2 nak melayari laman sosial
tak mustahil la kesan nya lebih teruk dari ketagihan rokok.

masa yang terlalu lama dihabiskan di laman2 sosial
tak sepatutnya berlaku.
kadang2 apa yang rakan2 kita post kan di wall mereka tu
tak de manfaat langsung.tapi kita nak jugak scroll sampai bawah.
setiap hari wajib menyinggah kat laman sosial.
nak tengok cerita apa yang best!alasan..
sudahnya dah masuk setengah jam
tapi maklumat berguna yang masuk dalam hati dan kepala
kita??kosong!
heheheh..

aku juga rasanya tak boleh kalau tak
jenguk2 facebook aku tu..
mana boleh tak buka facebook.
habis hasil pertanian aku nanti.
hahah
korang boleh tak??

sekian...

Comments

  1. sy penah hadapi siuasi seperti tu ms mula2 ada akaun fb 2 thn lps. lps p-k n pertimbang sy trus ttp.ckp la dgn akaun tagged.com dan blog ni.. ;-) smpi bla akn bertahan dgn kedua2 ni? sy x tau... ;-)

    ReplyDelete
  2. hee...sy boleh je tak buka laman sosial ni kak..tu pun kalau takde internet je la...heee~

    ReplyDelete
  3. ekekke adehh buka kerana hasil pertanian tuu x leh blah .. ekkeke
    ieda dah lama x onlione .. entahlah rasa buang masa huhuhuh

    ReplyDelete
  4. ketagih blog..itu jer laman sosial yg masih dilayan setakat ni..hehehe..yg lain semua dah delete..

    ReplyDelete
  5. ermmm ekceli saya leh jer tinggalkan fb...
    kkdg seminggu dua tak berupdate status...
    tapi blog nie agak sukar nak tinggalkan...
    nak buat entri or tinggal komen malas....
    tapi suka berBW senyap2 :D

    ReplyDelete
  6. Sy tgh berkira2 nak delete akaun fb sy. Huhuhuhu...

    ReplyDelete
  7. baru saja belalang tutup akaun fb belalang yang original punya. klu x silap dah masuk 3 hari. harapnya boleh la kekal mcm tu... hehehe...

    kadang2 rasa no use juga ada fb sebab semata-mata nak ngadap nengok kawan2 kita update status yang merepek2 ;)

    ReplyDelete
  8. Klu ada masa terluang baru kak Nurul jenguk FB....

    ReplyDelete
  9. ouhh klo sya kak, sedang brusaha mengurangkan ketagihan on9. hee

    ReplyDelete
  10. Diana masih bertani lagi ke? Hehehe.. saya dah lama dah tak melawat kebun. Ntah apa jadi agaknya. Meh la kita jadi fren di FB. Heheh.

    ReplyDelete
  11. saya bukak fb utk dptkan latest info. yg kwn tulis mcm2 tu kurang rajin baca/komen pun.

    saya bertani online gak, tapi tak guna yg fb punya. nama game tu Farm Story. yg ni mmg takleh tinggal..syok!

    ReplyDelete
  12. papa mifz jarang bukak FB...bukak bilo nak upload gambar jer...:)

    ReplyDelete
  13. SY DAH BERPISAH DGN FB TAPI TAK SANGGUP BERPISAH NGAN BLOG
    HEHE

    ReplyDelete
  14. x blh kak
    tp skrg sy buka fb x lama
    skjp2 je
    nk skodeng membe2 update ape hehe

    ReplyDelete
  15. shera pun tak boleh tinggal kak... hari2 memang akan singgah la fb dan twitter...

    ReplyDelete
  16. tinggal terus tu macam tak best..tp takla sampai ketagih

    ReplyDelete
  17. skang makin canggih boleh online di hp memang 24/7 online saje lah jawabnya kan..boleh je hidup kalau tinggalkan..cuma tak sanggup je tinggalkan..hihi..sebab dgn laman sosial ni lagi jimat untuk berkomunikasi..kalau nak sms n video call phone memang over budget lah.

    ReplyDelete
  18. Pengurusan masa/duit, klu tak kena gaya.....org sambaq preve' cash! Kita asyik dok sembah finance! Masa, tak ternilai harganya. Masa, takde sparepart! Jadik, guna FB dgn bijak!

    ReplyDelete
  19. tak sanggup rasanya. sebab hari2 mghadap laman sosial

    ReplyDelete
  20. ada oke... x ada pun oke.. hehehhe kalau balik kampung, mmg x kn jenguk pun Fb....... so, x de lah terlalu ketagih kan? hehhe

    ReplyDelete
  21. dh deactivate dh skrg ni.. dululaa klu x bukak kemain risau, ahaha

    ReplyDelete
  22. Saya dah tak layan FB berbulan, tak rasa apa2 pun, rasa bahagia adalah...

    ReplyDelete
  23. Kebun cecah level 500 terus tutup akaun..
    Haha..
    Silap haribulan, blog pun berkubur tak lama lagi... :)

    ReplyDelete
  24. ~opps..dah berjaya tinggalkan..untuk smentara :)

    ReplyDelete
  25. betul laa, tapi saya kalau tak boleh blog, saya nangis, takleh fb or twitter, ok lagi, takde hal..:)

    ReplyDelete
  26. suha sanggup. hhii. :)

    ReplyDelete
  27. ramai kwn2 kat opis yg addict ngan fb dan twitter,,, kasihan.....

    ReplyDelete
  28. show sy berjaya disebabkan oleh FB juga ( of coz dgn izin Allah )

    ReplyDelete
  29. tak boleh kut . bukan apa . saya bukak facebook sebenarnya lebih kepada nak tahu perkembangan kwan2 saya yang lain . memandangkan result exam tak lama lagi keluar . kot2 nanti ada apa2 kan? sekarang ramai announce dekat facebook je :)

    ReplyDelete
  30. saya pun sehari mesti on jugak fb..bukan apa nak tau jgk berita2 terkini, msg2 penting ke dr kawan2...tapi klu nk kata ketagih tu tak kot...fb skrg pun mcm dah tak best je..heee

    ReplyDelete
  31. sanggup tinggal sekiranya ianya berkaitan dengan keluarga atau ada kerja lain yg lebih memberikan hasil..hehe :)

    ReplyDelete
  32. bosan ngan fb,,, tp tetap nak buka gak... ketagih kot..

    ReplyDelete
  33. susah jugak nih, bleh kot tinggal fb.

    ReplyDelete
  34. erk... deno guna laman sosial tapi tak la sampai ketagih... huhu

    ReplyDelete
  35. la, akak menanam ke, hehe

    ReplyDelete
  36. fb ngan twitter saya tak peduli sangat tapi kalau blog memang hari2 kena ngadap..hehehee

    ReplyDelete
  37. saya ada buat kak.. tak boleh la.paling lama 3hari, lagi bila tak tengok akk.aww kahkahkah

    ReplyDelete
  38. dulu boleh kak tapi sekarang macam susah sikit sebab fb saya dah sepenuhnya di gunakan untuk berniaga..kalau saya update status tue pun ia sekadar menarik perhatian org untuk melihat wall saya... secara tak langsung orang tahu saya jual apa hehe....

    ReplyDelete
  39. Bole kot kalau dah malas nak update status . Muahaha :D

    ReplyDelete
  40. facebook mesti bukak kejap jugak tgk apa yg patut..hehee

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …