Thursday, 12 April 2012

PUNCA DAN CARA MENGATASI MASALAH AIR KENCING KOTOR BAGI WANITA HAMIL

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
pagi ni aku nak cerita pasal air kencing kotor.
masalah yang selalu terjadi pada ibu2 hamil.


alhamdulillah..sepanjang aku hamil kali pertama dulu
cuma sekali alami masalah air kencing kotor.
tu pun seminggu sebelum bersalin.
harap2 hamil kali kedua ni tak de masalah air kencing kotor lagi.
air kencing kotor boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak dan
boleh menyebabkan kematian..
wanita hamil jugak berisiko mengalami kelahiran awal dan
bayi mengalami masalah berat badan.

Apa punca sebenar air kencing kotor??


punca sebenarnya ialah kuman yang berasal dari kulit dubur
faraj atau lubang dubur.kuman tersebut akan bergerak menuju ke pundi
kencing,ia membiak dan terus ke buah pinggang.

wanita hamil mudah mendapat kencing kotor kerana
selain ureter yang pendek perubahan hormon juga akan mempengaruhi.
sewaktu hamil otot saluran kencing sangt lemah dan menyebabkan
ianya merenggang dan melambatkan pengaliran air kencing.
dalam waktu yang sama rahim semakin membesar dan
ianya membuatkan air kencing tak keluar dengan sempurna atau sepenuhnya.
air kencing yang tak dapat dikeluarkan mengandungi kuman
dan kuman tu akan membiak.

bagaimana mencegah kencing kotor??


~bagi wanita hamil dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk rawatan.
~minum banyak air putih.6-8 gelas sehari.
~terus buang air kecil jika terasa hendak kencing.
~selepas buang air kecil biasakan mengelap dari depan ke belakang
untuk mengelak kan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
~sebelum melakukan hubungan seks buang air kecil dahulu dan cuci dengan bersih.
~tukar tuala wanita dengan kerap.
~kurangkan minuman manis dan berkafein.

sumber:drzubaidi.com

sekian..

25 comments:

Anum said...

thanks for info

Tina Othman said...

yg paling penting kena jaga hygine kan, naknya time pregnant, semua pun sensitif

KhaiRin : anies said...

byk minum air...tu key dia kn kak?

mas saari said...

mas pun pernah kena masa mengandung anak sulung dulu.. pastu salah satu tandak kita kena kencing kotor ni ialah selalu demam malam!

Pok Amai-Amai said...

Sy tak kena ms preggy. Tapi sy pnh kena ms tak preggy. Seksa ooohhhh!

remyhazza said...

bagus tip dari kak diana nie..... leh buat panduan utk semua bakal2 ibu.....

Cikpuan rara said...

tapi minuman manis yg kite suke tu.

Nafisa81 said...

kite sentiasa pakai panty liner...dan pastikan kawasan tu kering....

Cik FaRiZaM said...

demam malam?tak paham

Prettywrite said...

boleh sebabkan kematian?huhu menakutkan jugak ya..

LydSunshine said...

Ada jugak sy kena ari tu. Pegi klinik dr bagi Urisoda. Tapi tak pregnant pun. Rasanya sbb suka tahan kencing. Hehe.

remyhazza said...

panduan utk ibu2 mengandung

JR said...

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

JR said...

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

MamaEma said...

kena banyyak minum air masak

Azhafizah[フィザ] said...

okay.thanks for tips kak diana..akan diguna pakai nanti.^__^

munna said...

kena banyak minum air ..baik utk kencing kotor ni

Ati Masrif said...

org tak mengandung pun selalu kena
janji wanita

tips yg berguna ni diana :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

time pregnant sy mesti kena..mgkin sbb kurang minum air masak..yg ms second time nyer pregnant smpi ada darah tau dlm air kencing

cIk JanNah said...

salam,
lama jannah tak ke sini kan. im back :)
thanks for the info. bagus untuk wanita hamil dan juga bujang sebab jannah pon selalu tahan kencing. bahaya jugak tu

Anonymous said...

time pregnant pun kena pakai tuala wanita ke?biasanya period tak de masa pregnant.saya lelaki saya tak tahu.hahahahahh(**)

bulan bintang said...

wahhh.. info2..

selena aldama said...

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

selena aldama said...

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

hasibah kanderishah said...

assalamualaikum. apa yg dimaksudkan dengan "air kencing kotor boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak dan
boleh menyebabkan kematian.."? betul ke boleh merosakkan buah pinggang dan menyebabkan kematian? adakah ianya sangat merbahaya jika mengalami air kencing berkuman? saya masih muda, 19tahun. kerap menghadapi air kencing berkuman sejak hari lepas dan sekarang sudah mencecah 4x saya menghadapinya..kerap datang dan hilang. takut juga kalau ianya betul2 boleh menyebabkan kematian & rosak buah pinggang..

Related Posts with Thumbnails