Khamis, 12 April 2012

PUNCA DAN CARA MENGATASI MASALAH AIR KENCING KOTOR BAGI WANITA HAMIL

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
pagi ni aku nak cerita pasal air kencing kotor.
masalah yang selalu terjadi pada ibu2 hamil.


alhamdulillah..sepanjang aku hamil kali pertama dulu
cuma sekali alami masalah air kencing kotor.
tu pun seminggu sebelum bersalin.
harap2 hamil kali kedua ni tak de masalah air kencing kotor lagi.
air kencing kotor boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak dan
boleh menyebabkan kematian..
wanita hamil jugak berisiko mengalami kelahiran awal dan
bayi mengalami masalah berat badan.

Apa punca sebenar air kencing kotor??



punca sebenarnya ialah kuman yang berasal dari kulit dubur
faraj atau lubang dubur.kuman tersebut akan bergerak menuju ke pundi
kencing,ia membiak dan terus ke buah pinggang.

wanita hamil mudah mendapat kencing kotor kerana
selain ureter yang pendek perubahan hormon juga akan mempengaruhi.
sewaktu hamil otot saluran kencing sangt lemah dan menyebabkan
ianya merenggang dan melambatkan pengaliran air kencing.
dalam waktu yang sama rahim semakin membesar dan
ianya membuatkan air kencing tak keluar dengan sempurna atau sepenuhnya.
air kencing yang tak dapat dikeluarkan mengandungi kuman
dan kuman tu akan membiak.

bagaimana mencegah kencing kotor??



~bagi wanita hamil dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk rawatan.
~minum banyak air putih.6-8 gelas sehari.
~terus buang air kecil jika terasa hendak kencing.
~selepas buang air kecil biasakan mengelap dari depan ke belakang
untuk mengelak kan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
~sebelum melakukan hubungan seks buang air kecil dahulu dan cuci dengan bersih.
~tukar tuala wanita dengan kerap.
~kurangkan minuman manis dan berkafein.

sumber:drzubaidi.com

sekian..

24 komen disini:

Anum berkata...

thanks for info

Tina Othman berkata...

yg paling penting kena jaga hygine kan, naknya time pregnant, semua pun sensitif

KhaiRin : anies berkata...

byk minum air...tu key dia kn kak?

mas saari berkata...

mas pun pernah kena masa mengandung anak sulung dulu.. pastu salah satu tandak kita kena kencing kotor ni ialah selalu demam malam!

Pok Amai-Amai berkata...

Sy tak kena ms preggy. Tapi sy pnh kena ms tak preggy. Seksa ooohhhh!

remyhazza berkata...

bagus tip dari kak diana nie..... leh buat panduan utk semua bakal2 ibu.....

Cikpuan rara berkata...

tapi minuman manis yg kite suke tu.

Nafisa81 berkata...

kite sentiasa pakai panty liner...dan pastikan kawasan tu kering....

Cik FaRiZaM berkata...

demam malam?tak paham

Prettywrite berkata...

boleh sebabkan kematian?huhu menakutkan jugak ya..

LydSunshine berkata...

Ada jugak sy kena ari tu. Pegi klinik dr bagi Urisoda. Tapi tak pregnant pun. Rasanya sbb suka tahan kencing. Hehe.

remyhazza berkata...

panduan utk ibu2 mengandung

JR berkata...

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

JR berkata...

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

MamaEma berkata...

kena banyyak minum air masak

Azhafizah[フィザ] berkata...

okay.thanks for tips kak diana..akan diguna pakai nanti.^__^

munna berkata...

kena banyak minum air ..baik utk kencing kotor ni

Ati Masrif berkata...

org tak mengandung pun selalu kena
janji wanita

tips yg berguna ni diana :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty berkata...

time pregnant sy mesti kena..mgkin sbb kurang minum air masak..yg ms second time nyer pregnant smpi ada darah tau dlm air kencing

cIk JanNah berkata...

salam,
lama jannah tak ke sini kan. im back :)
thanks for the info. bagus untuk wanita hamil dan juga bujang sebab jannah pon selalu tahan kencing. bahaya jugak tu

Tanpa Nama berkata...

time pregnant pun kena pakai tuala wanita ke?biasanya period tak de masa pregnant.saya lelaki saya tak tahu.hahahahahh(**)

bulan bintang berkata...

wahhh.. info2..

selena aldama berkata...

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

selena aldama berkata...

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

Related Posts with Thumbnails