PUNCA DAN CARA MENGATASI MASALAH AIR KENCING KOTOR BAGI WANITA HAMIL

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua..
pagi ni aku nak cerita pasal air kencing kotor.
masalah yang selalu terjadi pada ibu2 hamil.


alhamdulillah..sepanjang aku hamil kali pertama dulu
cuma sekali alami masalah air kencing kotor.
tu pun seminggu sebelum bersalin.
harap2 hamil kali kedua ni tak de masalah air kencing kotor lagi.
air kencing kotor boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak dan
boleh menyebabkan kematian..
wanita hamil jugak berisiko mengalami kelahiran awal dan
bayi mengalami masalah berat badan.

Apa punca sebenar air kencing kotor??


punca sebenarnya ialah kuman yang berasal dari kulit dubur
faraj atau lubang dubur.kuman tersebut akan bergerak menuju ke pundi
kencing,ia membiak dan terus ke buah pinggang.

wanita hamil mudah mendapat kencing kotor kerana
selain ureter yang pendek perubahan hormon juga akan mempengaruhi.
sewaktu hamil otot saluran kencing sangt lemah dan menyebabkan
ianya merenggang dan melambatkan pengaliran air kencing.
dalam waktu yang sama rahim semakin membesar dan
ianya membuatkan air kencing tak keluar dengan sempurna atau sepenuhnya.
air kencing yang tak dapat dikeluarkan mengandungi kuman
dan kuman tu akan membiak.

bagaimana mencegah kencing kotor??


~bagi wanita hamil dinasihatkan terus berjumpa doktor untuk rawatan.
~minum banyak air putih.6-8 gelas sehari.
~terus buang air kecil jika terasa hendak kencing.
~selepas buang air kecil biasakan mengelap dari depan ke belakang
untuk mengelak kan bakteria merebak dari kawasan dubur ke uretra.
~sebelum melakukan hubungan seks buang air kecil dahulu dan cuci dengan bersih.
~tukar tuala wanita dengan kerap.
~kurangkan minuman manis dan berkafein.

sumber:drzubaidi.com

sekian..
Previous
Next Post »

25 komen disini

Click here for komen disini
Anum
admin
12 April 2012 at 09:09 ×

thanks for info

Reply
avatar
Tina Othman
admin
12 April 2012 at 09:15 ×

yg paling penting kena jaga hygine kan, naknya time pregnant, semua pun sensitif

Reply
avatar
12 April 2012 at 09:35 ×

byk minum air...tu key dia kn kak?

Reply
avatar
mas saari
admin
12 April 2012 at 10:00 ×

mas pun pernah kena masa mengandung anak sulung dulu.. pastu salah satu tandak kita kena kencing kotor ni ialah selalu demam malam!

Reply
avatar
12 April 2012 at 10:17 ×

Sy tak kena ms preggy. Tapi sy pnh kena ms tak preggy. Seksa ooohhhh!

Reply
avatar
remyhazza
admin
12 April 2012 at 10:22 ×

bagus tip dari kak diana nie..... leh buat panduan utk semua bakal2 ibu.....

Reply
avatar
Cikpuan rara
admin
12 April 2012 at 10:40 ×

tapi minuman manis yg kite suke tu.

Reply
avatar
Nafisa81
admin
12 April 2012 at 10:52 ×

kite sentiasa pakai panty liner...dan pastikan kawasan tu kering....

Reply
avatar
Cik FaRiZaM
admin
12 April 2012 at 11:02 ×

demam malam?tak paham

Reply
avatar
Prettywrite
admin
12 April 2012 at 11:22 ×

boleh sebabkan kematian?huhu menakutkan jugak ya..

Reply
avatar
LydSunshine
admin
12 April 2012 at 11:31 ×

Ada jugak sy kena ari tu. Pegi klinik dr bagi Urisoda. Tapi tak pregnant pun. Rasanya sbb suka tahan kencing. Hehe.

Reply
avatar
remyhazza
admin
12 April 2012 at 11:41 ×

panduan utk ibu2 mengandung

Reply
avatar
JR
admin
12 April 2012 at 11:54 ×

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

Reply
avatar
JR
admin
12 April 2012 at 11:54 ×

Ramai perempuan suka tahan kencing. Malu kot selalu ke toilet. Sedang kalau sakit lagi la malu bila doktor periksa sana periksa sini termasuk kawasan2 yg sensitif tu...

Reply
avatar
MamaEma
admin
12 April 2012 at 12:57 ×

kena banyyak minum air masak

Reply
avatar
12 April 2012 at 13:29 ×

okay.thanks for tips kak diana..akan diguna pakai nanti.^__^

Reply
avatar
munna
admin
12 April 2012 at 13:39 ×

kena banyak minum air ..baik utk kencing kotor ni

Reply
avatar
Ati Masrif
admin
12 April 2012 at 13:44 ×

org tak mengandung pun selalu kena
janji wanita

tips yg berguna ni diana :)

Reply
avatar
12 April 2012 at 14:09 ×

time pregnant sy mesti kena..mgkin sbb kurang minum air masak..yg ms second time nyer pregnant smpi ada darah tau dlm air kencing

Reply
avatar
cIk JanNah
admin
12 April 2012 at 14:32 ×

salam,
lama jannah tak ke sini kan. im back :)
thanks for the info. bagus untuk wanita hamil dan juga bujang sebab jannah pon selalu tahan kencing. bahaya jugak tu

Reply
avatar
Anonymous
admin
12 April 2012 at 16:35 ×

time pregnant pun kena pakai tuala wanita ke?biasanya period tak de masa pregnant.saya lelaki saya tak tahu.hahahahahh(**)

Reply
avatar
16 April 2014 at 19:19 ×

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

Reply
avatar
16 April 2014 at 19:19 ×

Saya slalu kena kncing kotor,dan nurse sllu sarankn minum air anugerah,insyaallah hlang smua pnyakit.yg pnting bnyakkn minum air masak dan jngn sk tahan kencing.:-)

Reply
avatar
19 November 2014 at 09:04 ×

assalamualaikum. apa yg dimaksudkan dengan "air kencing kotor boleh menyebabkan buah pinggang kita rosak dan
boleh menyebabkan kematian.."? betul ke boleh merosakkan buah pinggang dan menyebabkan kematian? adakah ianya sangat merbahaya jika mengalami air kencing berkuman? saya masih muda, 19tahun. kerap menghadapi air kencing berkuman sejak hari lepas dan sekarang sudah mencecah 4x saya menghadapinya..kerap datang dan hilang. takut juga kalau ianya betul2 boleh menyebabkan kematian & rosak buah pinggang..

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment