Skip to main content

LELAKI DAN JANGGUT

Assalamualaikum..

Sekarang ni Janggut pun dah jadi
satu lambang fesyen..kan??
Ada lelaki yang tak suka janggut sebab takut wajahnya
nampak tua..
Janggut ni tak semestinya kena panjang berjurai macam janggut kambing tu..
hahaha..yang pendek2 pun namanya janggut jugak..



ada perempuan tak suka lelaki ada janggut..
geli katanya...heheh..
geli la kalau janggut tu tak terurus..
nampak kotor..
tapi kalau dijaga dengan baik janggut pun
boleh menyerikan wajah seseorang tau..

yang saya pernah baca tentang janggut..
janggut ni sebagai imej islam..yang membezakan lelaki muslim dengan
kaum musrikin dan majusi..
seperti dalam hadis Rasulullah saw:
"Berbezalah dengan kaum musyrikin,
peliharalah janggot dan cukurlah kumis.”

ada orang kata lelaki yang berjanggut ni seorang
yang bijak dalam membuat keputusan..setuju tak??
ini fakta tau..benda ni pernah disahkan
oleh pengkaji dan ilmuan dari Amerika dan Eropah nun..

lagi satu yang bagusnya tentang janggut ni
ialah ianya boleh mengawal minyak pada wajah seorang lelaki tu.
jarang2 kan jumpa lelaki
berjanggut yang wajah nya berminyak..kan??

Jadi lepas ni lelaki2 sila simpan janggut ye...
yang perempuan pulak cari la lelaki yang berjanggut untuk
dijadikan pasangan hidup..


Sekian

Comments

  1. betul2 lelaki kena pandai jaga janggut tu...

    ReplyDelete
  2. Hubby sy simpan janggut. Tp tak pnh sy tgk die cukur janggut tu. Sy pujuk suh cukur, nak tgk upe die mcm ne...seboleh2 die tak nak...hahahah!

    ReplyDelete
  3. betul tu..mmg saya pernah baca benda tu.sbb tu org yg tau bab ni mereka tak simpan kumis

    ReplyDelete
  4. klu janggut die tumbuh sikit je tak nak lebat macam gbr maher zain tu mcmne..hehehe

    ReplyDelete
  5. sy setuju dgn fakta tu!

    betul... kena kemas selalu..jgn dibiarkan smpi cecah tanah udah ler

    ReplyDelete
  6. Saya pun simpan janggut. Simpan janggut kan sunnah Nabi. Tapi ramai juga yg simpan kumis dan buang janggut spt DS Najib. Ada pula yg simpan kumis dan janggut spt DS Anwar. Ada pula yg semuanya dia tebas licin macam Dr Mahathir. Macam2...

    ReplyDelete
  7. hehehe. memang aku suke lelaki yang ada janggut :)

    ReplyDelete
  8. Lelaki yang berjanggut Dan berjambang nampak macho..
    Hahaha..

    ReplyDelete
  9. papa mifz ado janggut..tapi ciput jer..hehe

    ReplyDelete
  10. suka tengok lelaki berjanggut,nampak sweet je pulak ^__^

    ReplyDelete
  11. akak suka janggut suami..hihihi..janggut sejemput dan tidak berjambang..kalau lelaki berjambang langsung x suka tengok walaupun jambangnya nipis mcm maher zain tu..huhu

    ReplyDelete
  12. n3 tentang bra..tak berani nak campur !! hihihi..

    janggut.. bagi comel janggut tuh..jgn serabai.. janggut juga adalah sunnah..err..t kasih promote janggut ! hahaha...

    ReplyDelete
  13. Mas suka jugak, tapi bukanlah janggut yang panjang2 tu.. sikit2 dahlah! heheheee

    ReplyDelete
  14. Myra suka lelaki yang janggutnya ciput, nampak kiut :)

    ReplyDelete
  15. remy clean and clear.....
    buruk sangat kalau ade misai ngan janggut tu......

    ReplyDelete
  16. kumis tu natam hape?
    misai ke?
    kompius lak
    huhuhu

    ReplyDelete
  17. janggut ketot ok tak?
    ...hehehe

    ReplyDelete
  18. janggut ketot ok tak?
    ...hehehe

    ReplyDelete
  19. hahaha.. tunang sy selalu ckp, simpan janggut ikut sunnah nabi.. lantak dia lah, jgn mata sy sakit pandang sebab serabut sgt sudah.. kalau itu mmg sy kasi lawn mower lah kat dia utk cukur janggut. hehehe

    ReplyDelete
  20. kalau pandai jaga memg nampak smart n macho...hehe
    tp kalau tak pandai jaga smpai berserabai, geli lah tengok...huhu

    ReplyDelete
  21. lelaki ada janggut biasanya lelaki matang

    ReplyDelete
  22. dulu dah komen..sekarang komen lain lak..Alhamdulillah dapat husband berjanggut :)

    ReplyDelete
  23. My hubs pun ada janggut sejemput :)

    ReplyDelete
  24. Argghh... tak nak! Walaupun elok simpan janggut sejemput, saya kurang selesa kalau HD ada janggut. Tapi pernah juga tau HD bela jambang macam TMJ tu. Rimasnya alahai...

    ReplyDelete
  25. Husben biasa x smpn jggut pnjg. Skg ni dia nk try smpn jggt smp ke pusat katanya. Entah apa2 entah. Sengal. Haha...

    ReplyDelete
  26. Salam, haha janggut nice lah, tp klw yg pendek lah..kang kalau panjang sgt kena buat tocang pulak kat janggut laki supaya tampak lebih kemas dan menawan~ hahah :p

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …