TIPS MENCEGAH TIKUS MASUK DALAM RUMAH

Assalamualaikum...

selamat petang semua...
aku cukup tak suka dengan tikus.aku ni kalau ada tikus atau lipas
dalam rumah mesti aku tau sebab bau busuk binatang tu memang kuat..
lipas boleh je aku bunuh tapi tikus boleh buat aku pengsan..
kalau suami kat tempat kerja siap call dia suruh balik.
mujur tempat kerja suami dekat je..hehhehe..
tapi dulu la..sekarang masalah tikus dah selesai...
nak tau aku buat cemana???

1-perangkap tikus..mesti ada..tak kisah la yang pakai gam ke..
pakai sangkar ke..guna je.yang penting tikus tak masuk umah kita dah.
perangkap tikus ni kena letak kat tempat laluan dia..umpan la dengan kacang ke,pisang ke..

2-periksa lubang2 kat dalam rumah.lubang bawah pintu yang paling penting.kan ada rumah yang pintu bawahnya macam tak rapat ke lantai..kan????tikus ni dia boleh ejas badan dia
ikut saiz lubang,jadi jangan pikir lubang besar ibu jari dia tak boleh masuk.tutup lubang2 tu dengan apa2 je setiap masa.

3-jangan longgok2 kan barang.dalam stor ke dalam bilik ke..susun elok2.sebaiknya barang2 yang tak digunakan tu simpan dalam kortak dan tutup dengan rapat.gam kan je.takut tikus buat rumah kita jadi rumah dia pulak.

4-sembur tempat2 yang tersembunyi dan lubang2 yang ada dalam rumah dengan penyembur serangga.lubang saluran air ke..korang tau tak buat semburan sendiri??ambik 1 sendok minyak peppermint dan 3 cawan air panas.campur dan boleh guna untuk sembur2 tempat2 tersorok dan menjadi laluan tikus.

5-bela la kucing..tikus ni dia bukan nampak kucing tapi bau kucing tu dia boleh cam..kalau ada kucing dalam rumah memang dia tak kan masuk.lain la kalau kucing korang tu korang sembur dengan perfume..bela ular pun boleh.ular pun ada bau yang tikus tak suka.

selamat mencuba..:)

sekian..
Previous
Next Post »

31 komen disini

Click here for komen disini
Ujie
admin
31 January 2012 at 15:35 ×

nak try yg bela ular la..^___^

Reply
avatar
Wan85
admin
31 January 2012 at 15:41 ×

http://wanwidget.com
masalahnya kucing mak saya x suka, hehe

Reply
avatar
31 January 2012 at 15:41 ×

bela ular?huishhh..bukan setakat tikus je..orang pun takut nak masuk..hehe..tips berguna tu tapi setakat ni lipas je la ade nampak..itu pun malam2 baru nak muncul..setiap minggu kena kemas apa yg patut untuk elak dari lipas dan tikus ni..^_^

Reply
avatar
sarah
admin
31 January 2012 at 15:44 ×

hmmm bahaya le dengan tikus nih, takut kena kencing tikus...salam perkenalan ceritaceritisiti.blogspot.com

Reply
avatar
31 January 2012 at 15:44 ×

hahaha. bela kucing. kucing macam Belang aku macam tak dapat tolong je. hehe

Reply
avatar
Cikpuan rara
admin
31 January 2012 at 15:45 ×

tp kucing skrg ni pemalas gak.nmpk tikus lalu depan mata dye pulak yg larik.adoiiii.hehehe

Reply
avatar
Niza Romli
admin
31 January 2012 at 15:49 ×

baru nak buat tip psl nk hapuskan tikus ni kak. sbb byk sgt tikus kat rumah..besar2 gajah punya. geli.

Reply
avatar
Anum
admin
31 January 2012 at 15:51 ×

good tips
tikus membahayakan

Reply
avatar
31 January 2012 at 15:57 ×

hai salam singgah...

umah cik dah pun ada cik siti..tak berani nak letak brg2 dapur sesuka hati..mau digigitnyer nnt...hahah letak lam peti ais senang..kui..kui

Reply
avatar
Prettywrite
admin
31 January 2012 at 15:58 ×

rumah kampung dekat sawah padi pulak takleh elak dah tikus..walaupun bela kucing 5 ekor kat rumah..hehe


oh tips minyak peppermint dengan air panas tu ilmu baru..tq kak diana..:)

Reply
avatar
ieda
admin
31 January 2012 at 16:06 ×

adehh D x kan nak sampai bela ular huhuhu

Reply
avatar
Papa Mifz
admin
31 January 2012 at 16:06 ×

Ado kucing kak tikus lintas dpn dio buat xtau jer,hehe

Reply
avatar
hyz
admin
31 January 2012 at 16:14 ×

dulu kat kampung ada bela kucing parsi... tikut lalu sebelah dia pun kucing tu wat tak tau je... hehe

Reply
avatar
31 January 2012 at 16:23 ×

memang sekarang ni tengah sakit kepala dengan tikus kat umah... dah rasa mcam belalang pulak yang tumpang umah diorang... huhuhu

Reply
avatar
31 January 2012 at 16:38 ×

ular...ada bran belalah..hehee... kucing saya dulu ada ke patut kena gigit dgn tikus...bukan penikus penakutkus...huhuuu

Reply
avatar
31 January 2012 at 17:09 ×

akk bela la ular dulu kalu ok kami ikut heheheehe

Reply
avatar
LydSunshine
admin
31 January 2012 at 17:37 ×

Diana, tp org kata kalo tak suka tikus jangan maki2 dia. Nnt dia makin bermaharajalawak mega kat rumah kita. *bela ular karang bukan tikus je lari, dgn saya-saya sekali run for my life. hekhek.

Reply
avatar
31 January 2012 at 17:43 ×

tips yg lain tu insya-Allah boleh ikut
kecuali bela ular tu je hehe ;)

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
31 January 2012 at 18:13 ×

alhamdulillah rumah sy takde da tikus..lipas tu ada la...hee...

Reply
avatar
31 January 2012 at 18:35 ×

ada juga petua, kata , letak daun pandan, tempat laluan masuk tikus. tikus tak suka bau daun pandan .. :) tapi kalau cencurut, tak menjadi bab daun pandan ni

Reply
avatar
Tihara
admin
31 January 2012 at 19:01 ×

bela kucing tu sgt bagus..tp kalo ada org yg alergic payah plok kan :)

Reply
avatar
niesa
admin
31 January 2012 at 19:54 ×

bapak sy perangkap tikus tp musang yg masok mcm ne tu kak ...hehe

Reply
avatar
31 January 2012 at 19:55 ×

saya nak try bela ular byak.... ;)

Reply
avatar
31 January 2012 at 21:30 ×

tikus sgt takut pd kucing..betul tu

Reply
avatar
31 January 2012 at 21:38 ×

kat umah mak slalu pakai sangkar tikus tu..huhu..skrg dah tak de :)

Reply
avatar
KizMySeLf
admin
31 January 2012 at 22:06 ×

bela kucing cara paling berkesan.. ular..huhu..cara yang boleh dipertimbangkan.

Reply
avatar
remyhazza
admin
31 January 2012 at 22:55 ×

masaalah nyer skrg... kicing pulak yg takutkan tikus..... sebab tikus sekarang dah besar2... sihat2 belaka...

Reply
avatar
Anonymous
admin
3 March 2012 at 02:58 ×

Klu lipas pulak mcm mne tu kak..??

Reply
avatar
Anonymous
admin
12 June 2012 at 01:48 ×

Minyak peppermint tu minyak apa yek!...cm prnh dnger....blh inbox sy x?..ka+ ner nk dptknnye..

Reply
avatar
Kenari Putih
admin
27 May 2014 at 01:40 ×

comel tip2 elakkan tikus ni, tikus ni mmg bijak sgt kan... kalo dia dah biasa msk dlm rmh kita, mesti dia nk dtg lgi... sy perasan la, kalo rmh kita besepah, lg kerap tikus tu dtg melawat... jd rmh kita kena rajin kemas smp tikus pon da malu nk dtg, hihi

Reply
avatar
bmnsolution
admin
2 June 2014 at 12:29 ×

Salam cik. Mungkin saya boleh berkongsi satu cara untuk mengatasi masalah ni. Harap2 dapat membantu. Boleh guna menghalau tikus "produk rat repellent"dari Jepun ni. Produk ni mengeluarkan bau yang menyebabkan tikus menjadi tak selesa dan segera beredar. Yg penting murah, mudah, tak seksa binatang & tak perlu berhadapan dengannya. Kalau berminat cik boleh tengok website ni yg jual produk ni . http://www.tenringgitshop.com.
Harap2 berjaya selesaikan masalah cik ya

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment