PUNCA, ,AKIBAT DAN PENYELESAIAN UNTUK ANAK YANG MENGHISAP JARI

Assalamualaikum...

Selamat tengahari semua...
hah!!dah tengahari baru nak update..ekekek..
kita cerita pasal anak ye..

ada anak2 kecil yang suka isap jari..kalau kita biarkan jadi tabiat..
dan sebenarnya tabiat ni tak elok..ada ibu bapa yang biarkan sebab kesian..
tapi bagi yang prihatin tentang kesihatan anak2 dia akan halang...
apa kesan buruk bila anak suka isap jari??



1-Langit-langit mulut akan terdorong ke atas menyebabkan
berbagai masalah termasuk masalah berbicara

2-Lengkung gigi menjadi sempit.

3-lengkung yang sempit akan menyebabkan
gigi menjadi bersesak2 dan tidak tersusun.

4-kulit jari melepuh

5-jangkitan pada jari dan kuku

6-mudah mendapat jangkitan cacing kerawit


kebiasaan nya apa bila kita merujuk perkara ini
kepada doktor gigi,mereka akan menyarankan
ibu bapa untuk membalut jari anak2 dengan kain bersih
untuk mengelak kan anak2 menghisap jari.

anak2 menghisap jari apabila dia bosan
atau tidak melakukan apa2..
jadi ibu bapa perlu pandai mengisi masa
anak2 supaya dia tidak ada ruang masa untuk menghisap jari..


sekian..
Previous
Next Post »

19 komen disini

Click here for komen disini
Izan Ishak
admin
19 January 2012 at 12:28 ×

ada yg hisap jari sampai keding jarinya tau. izan pernah jumpa.... nasib baik anak2ku takde tabiat nih.

Reply
avatar
19 January 2012 at 12:36 ×

aku sampai skang hisap jari and gigit jari kalo tensen. huhu!

Reply
avatar
munna
admin
19 January 2012 at 12:45 ×

nasib baik anak munna tak de tebiat hisap jari ni

Reply
avatar
ghost writer
admin
19 January 2012 at 12:47 ×

aku dulu pun hisap jari gak.aku tak ingat,tapi mak aku lar yg bagitau.

Reply
avatar
19 January 2012 at 13:31 ×

anak buah saya ada yg tabiat macam ni....

Reply
avatar
19 January 2012 at 13:38 ×

huiyoo..ada negative effect rupanya. baru tau.ehee

Reply
avatar
syrupmasin
admin
19 January 2012 at 13:47 ×

kalau org besar yg isap jari pon akn kene mcm nih jugak ke kak??

Reply
avatar
19 January 2012 at 13:54 ×

isap pacifier ke isap jari lebih baik sikit?

Reply
avatar
19 January 2012 at 13:54 ×

eemmm..dah kena stat awasi farah ni...dia kan dlm proses meninggalkan putingnya...ok akan kakD cuba try test supaya dia tak isap jari bg menggantikan puting dia...

terima kasih utk tips ini...i labiu lah..

Reply
avatar
19 January 2012 at 13:58 ×

Masa kecik2 dulu saya suka isap jari gak.... Hheee.... Anak no 3 dah ikut habit saya ....

Reply
avatar
Papa Mifz
admin
19 January 2012 at 14:04 ×

setakat nih Mifz tak hisap jari lagi...harap tak la...

* kak masuk aquaria rm35..tpt mkn senang cari..byk pilihan..nak lebih detail masuk website aquaria yer..:)

Reply
avatar
Dylla Abas
admin
19 January 2012 at 14:20 ×

saya pun suka hisap jari gak masa kecik2 dulu..hehe :)

Reply
avatar
Freaky
admin
19 January 2012 at 15:46 ×

ooo rupanya x elok ye kasi anak hisap jari.. x tau lak. hehe

Reply
avatar
ieda
admin
19 January 2012 at 15:54 ×

tang jangkitan kuman tuu yg ieda prihatin lah D ..
huhuh sib baik anak2 ieda x der tabiat macam tuu ... huhuh

Reply
avatar
Niza Romli
admin
19 January 2012 at 16:06 ×

bagi isap puting je...
tapi satgi jongos pulak...huhu

Reply
avatar
Cikpuan rara
admin
19 January 2012 at 16:41 ×

kalau bg puting cane kak?

Reply
avatar
Ezad Skytech
admin
19 January 2012 at 16:53 ×

oh..banyak effectnya ye kak...baru tahu ni...

Reply
avatar
19 January 2012 at 19:38 ×

ada jenis mak pak yg biar kn je..bla tanya, dia jwb: ala bdk kecik lg...

Reply
avatar
MaryaYusof
admin
19 January 2012 at 23:25 ×

Anak akak suke isap puting...adoyai, susah betul nak suruh die berenti... penah anak buah dulu isap jari sampai terbantut kuku die... tp skrg dah besar, kemain melawa lagi..hehehe

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment