6 SEBAB KENAPA SUSAH NAK KURUS

Assalamualaikum...

selamat malam semua...lepas bersalin ni aku nak kembalimemguruskan badan..rasanya menguruskan badan selepas bersalin lebih mudah sebab kita pantang itu pantang ini..kan??Ada orang yang dah usaha kurangkan makan tapitak kurus2 jugak...apa sebenarnya yang tak kena ye??jom kita tengok....

1. Mengharapkan Hasil yang Tidak Realistik
seminggu sekali makan makanan segera..bersenam seminggu 3 kali.lepas tu berangan nak turunkan berat badan seminggu 2 kilo.mana la nak boleh tercapai..tinggi sangat sasaran nya.bila tak capai sasaran mula la putus asa..

2. Tidak Memeriksa kandungan Kalori
soal kalori perlu la kita ambik kira.apa yang perlu dilebihkan dan apa yang perlu dikurangkan.sebab itu bila nak diet kena belajar.kena ada ilmu.diet bukan bermakna kena berlapar saja..

3. Tidak atau kurang bersenam
kawal pemakanan saja tak kan buat kita kurus.kena bersenam jugak.tak de orang yang punya bentuk badan menawan dengan hanya berlapar.kena bersenam untuk membina otot2 dan membakar lemak.

4. Mengikuti diet untuk sesetengah jenis makanan saja
sekarang ni macam2 jenis diet ada..diet protein la..diet karbohidrat la.kan??selalunya diet yang macam ni memang mendadak turun berat badan tapi mendadak jugak la naik berat badan kita bila kita mula mengambil makanan yang sebelum ini kita elak kan.aku dah cuba yang ni..tak makan nasik memang turun berat.tapi sampai bila tak nak makan nasik??bila makan badan jadi bulat.

5. Tidur Tidak Nyenyak
kurang tidur memang boleh menyebabkan berat badan naik.bila kita tak tidur masa kita lebih banyak diisi dengan makan.badan pun tak de tenaga.bila tak de tenaga kita malas nak buat aktiviti2 yang lasak dan berat.lemak pun jadi makin tebal..(tidur perlu antara 7-8 jam sehari)

6. Terlalu Banyak pengambilan Garam
garam yang berlebihan membuat tubuh menahan air. ini akan buat perut kita nampak buncit. Sebab itu, kurangkan makanan yang banyak mengandungi garam, salah satunya makanan segera.

jom kita ubah apa yang patut.dan selamat kurus..heheheh


sekian..
Previous
Next Post »

37 komen disini

Click here for komen disini
miss epa
admin
28 January 2012 at 20:35 ×

aish.yang tang tido tak nyenyak tu risau.kalo stress selalu tido tak nyenyak.hee.

Reply
avatar
`Aine`Ainun*
admin
28 January 2012 at 20:43 ×

suka ni=)

hehe, sebab saya sedang berdiet=)))

Reply
avatar
Miss Kira
admin
28 January 2012 at 20:48 ×

hmmm..dah buat semua diatas xp msh x gemuk.. T.T

Reply
avatar
Tihara
admin
28 January 2012 at 21:00 ×

makan masin2 tu bahaya..saya ni demuk gak..kih3

Reply
avatar
28 January 2012 at 21:10 ×

tang tidur x nyenyak tu mang masalah sy kak
smp kat u dulu kene pakai aroma terapi
wuwuw
sebb tula montel x penah nk susut smp skrg
huwaaa
sob3 :(


p.s: huuuu..baru berkesempatan jengah sini..lame nye x mai..rindu2.. :)

Reply
avatar
ArulchelseA
admin
28 January 2012 at 21:12 ×

susah sbb pantang nampak makanan..kih kih kih

Reply
avatar
28 January 2012 at 21:20 ×

tido tak nyenyak tu sayer...hahaha


mmg mengurskan bdn pas bersalin lbh mudah dan cpt mlh bentuk bdn lbh menarik dan pejal

Reply
avatar
28 January 2012 at 21:31 ×

x pernah kisah pasal berat badan... err, sebab lelaki kot :P

Reply
avatar
yana-feehily
admin
28 January 2012 at 21:46 ×

semuanya susah nak ditinggalkan..ya allah kuatkan dan tabahkanlah hati ni..dah gemuk dah ni..huhu..

tq.

Reply
avatar
ieda
admin
28 January 2012 at 22:01 ×

no 3 tuu huhuhuh .. dah lama x buat sedihhhhhhhh ...

Reply
avatar
Niza Romli
admin
28 January 2012 at 22:16 ×

betul tu kak, klu nk turunkan berat badan elok masa berpantang. sedara sy turun 17kg masa berpantang. tapi kena btl2 disiplin la jaga mkn.

Reply
avatar
Cikpuan rara
admin
28 January 2012 at 22:19 ×

rara xtau lah lepas beranak nt leh kurus ke x.

Reply
avatar
28 January 2012 at 22:34 ×

ila pun nak kurus la..sekarang duk rumah rasa cm naik berat badan..ehhehhe

Reply
avatar
MaryaYusof
admin
28 January 2012 at 22:39 ×

Setuju!

La ni ramai sgt diet suka tak makan nasi...ermmm....

Reply
avatar
-Sara-
admin
28 January 2012 at 22:42 ×

ooo gitu rupenye hehe..nice info :)

Reply
avatar
CIK TOM
admin
28 January 2012 at 22:49 ×

baru tau part yang xboleh makan garam berlebihan..ok2 ciktom xnak makan yg masin2..

Reply
avatar
28 January 2012 at 22:58 ×

cara kurus nak senang...kena sebulan tak makan nsi tpi makan hati..hehe

Reply
avatar
teratai
admin
28 January 2012 at 23:07 ×

terkena batang hidung nih....:(

Reply
avatar
niesa
admin
28 January 2012 at 23:14 ×

huhu kami susah nak gemok...

Reply
avatar
28 January 2012 at 23:17 ×

adeshh..memang susah lah kak nak kurus..kene disiplin betul betul baru boleh kurus..tapi tu la nak disiplin tu payah..ade je godaan makanan.salah satu kurang senam macam akak cakap tu..hehe

Reply
avatar
Nur-nba
admin
28 January 2012 at 23:18 ×

Banyak nak kena pantang nih.. :D

Reply
avatar
kiz
admin
28 January 2012 at 23:44 ×

tak pernah kurus tak pernah gemuk..maintain je ni..cuma..cuma..adesh..ada unsur2 dan cubaan perut ni nak naik laa..haha

Reply
avatar
29 January 2012 at 00:10 ×

huhu. macam betul je facts kt atas tu. ngee~

Reply
avatar
remyhazza
admin
29 January 2012 at 00:49 ×

kena tido awal ler mlm nie.....
kurang tido....he3

Reply
avatar
29 January 2012 at 00:55 ×

walaupun lelaki, saya memang menjaga bentuk badan saya..saya sentiasa pastikan berat badan saya sesuai dgn ketinggian saya.. cuma satu yg susah saya nak elak..makan waktu larut malam..bahaya kan?

Reply
avatar
Woofer Storm
admin
29 January 2012 at 05:27 ×

sy gemuk bila asyik makan ditengah malam,...ermmm

Reply
avatar
Bobo
admin
29 January 2012 at 06:31 ×

bagus info ni utk panduan bini nnt hehehe :)

Reply
avatar
Izan Ishak
admin
29 January 2012 at 07:42 ×

diana... kita sama2 kuruskan badan pas bersalin ni ye!

Reply
avatar
eita
admin
29 January 2012 at 08:56 ×

saya kurang makan...
tapi selalu kantoi dengan yang last tu...banyak makan cekedih....
nak2 kalau tengah wat keje...huhuhu

Reply
avatar
khairul
admin
29 January 2012 at 09:22 ×

pasai pa ssh sgt nk gemok ?

Reply
avatar
29 January 2012 at 14:30 ×

dan if we can't reach to our expectation, we could have had lots of pressure and diet terbatal begitu saja...emm, hehe, selamat mencoba and hope you success on diet!

Reply
avatar
29 January 2012 at 16:11 ×

memang poin2 tu semua ada lah... ;(

memang tak akan kuruslah saya ni nampak gayanya... aduii

Reply
avatar
29 January 2012 at 16:20 ×

kak kalau susah nak gemuk camne...hehee

Reply
avatar
Aishah Zin
admin
29 January 2012 at 17:30 ×

no komennnnnnn..hehehehehe

Reply
avatar
hyz
admin
29 January 2012 at 17:33 ×

nk request camno nak tambah berat badan plisss

Reply
avatar
29 January 2012 at 17:39 ×

yeee.. gua gemok.. haha

Reply
avatar
Irfa
admin
30 January 2012 at 14:13 ×

lepas bersalin tahun 2010 sy kurus sekejap..tapi setahun je la..genap setahun umo baby,berat saya back to asal.huhu

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment