photo mv j_zpshold1suy.gif

Saturday, 28 January 2012

6 SEBAB KENAPA SUSAH NAK KURUS

Assalamualaikum...

selamat malam semua...lepas bersalin ni aku nak kembalimemguruskan badan..rasanya menguruskan badan selepas bersalin lebih mudah sebab kita pantang itu pantang ini..kan??Ada orang yang dah usaha kurangkan makan tapitak kurus2 jugak...apa sebenarnya yang tak kena ye??jom kita tengok....

1. Mengharapkan Hasil yang Tidak Realistik
seminggu sekali makan makanan segera..bersenam seminggu 3 kali.lepas tu berangan nak turunkan berat badan seminggu 2 kilo.mana la nak boleh tercapai..tinggi sangat sasaran nya.bila tak capai sasaran mula la putus asa..

2. Tidak Memeriksa kandungan Kalori
soal kalori perlu la kita ambik kira.apa yang perlu dilebihkan dan apa yang perlu dikurangkan.sebab itu bila nak diet kena belajar.kena ada ilmu.diet bukan bermakna kena berlapar saja..

3. Tidak atau kurang bersenam
kawal pemakanan saja tak kan buat kita kurus.kena bersenam jugak.tak de orang yang punya bentuk badan menawan dengan hanya berlapar.kena bersenam untuk membina otot2 dan membakar lemak.

4. Mengikuti diet untuk sesetengah jenis makanan saja
sekarang ni macam2 jenis diet ada..diet protein la..diet karbohidrat la.kan??selalunya diet yang macam ni memang mendadak turun berat badan tapi mendadak jugak la naik berat badan kita bila kita mula mengambil makanan yang sebelum ini kita elak kan.aku dah cuba yang ni..tak makan nasik memang turun berat.tapi sampai bila tak nak makan nasik??bila makan badan jadi bulat.

5. Tidur Tidak Nyenyak
kurang tidur memang boleh menyebabkan berat badan naik.bila kita tak tidur masa kita lebih banyak diisi dengan makan.badan pun tak de tenaga.bila tak de tenaga kita malas nak buat aktiviti2 yang lasak dan berat.lemak pun jadi makin tebal..(tidur perlu antara 7-8 jam sehari)

6. Terlalu Banyak pengambilan Garam
garam yang berlebihan membuat tubuh menahan air. ini akan buat perut kita nampak buncit. Sebab itu, kurangkan makanan yang banyak mengandungi garam, salah satunya makanan segera.

jom kita ubah apa yang patut.dan selamat kurus..heheheh


sekian..

37 comments:

miss epa said...

aish.yang tang tido tak nyenyak tu risau.kalo stress selalu tido tak nyenyak.hee.

`Aine`Ainun* said...

suka ni=)

hehe, sebab saya sedang berdiet=)))

Miss Kira said...

hmmm..dah buat semua diatas xp msh x gemuk.. T.T

Tihara said...

makan masin2 tu bahaya..saya ni demuk gak..kih3

aimie amalina said...

tang tidur x nyenyak tu mang masalah sy kak
smp kat u dulu kene pakai aroma terapi
wuwuw
sebb tula montel x penah nk susut smp skrg
huwaaa
sob3 :(


p.s: huuuu..baru berkesempatan jengah sini..lame nye x mai..rindu2.. :)

ArulchelseA said...

susah sbb pantang nampak makanan..kih kih kih

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tido tak nyenyak tu sayer...hahaha


mmg mengurskan bdn pas bersalin lbh mudah dan cpt mlh bentuk bdn lbh menarik dan pejal

Belalang hijau Perisik said...

x pernah kisah pasal berat badan... err, sebab lelaki kot :P

yana-feehily said...

semuanya susah nak ditinggalkan..ya allah kuatkan dan tabahkanlah hati ni..dah gemuk dah ni..huhu..

tq.

ieda said...

no 3 tuu huhuhuh .. dah lama x buat sedihhhhhhhh ...

Niza Romli said...

betul tu kak, klu nk turunkan berat badan elok masa berpantang. sedara sy turun 17kg masa berpantang. tapi kena btl2 disiplin la jaga mkn.

Cikpuan rara said...

rara xtau lah lepas beranak nt leh kurus ke x.

ILA HonEyBuNNy said...

ila pun nak kurus la..sekarang duk rumah rasa cm naik berat badan..ehhehhe

MaryaYusof said...

Setuju!

La ni ramai sgt diet suka tak makan nasi...ermmm....

-Sara- said...

ooo gitu rupenye hehe..nice info :)

CIK TOM said...

baru tau part yang xboleh makan garam berlebihan..ok2 ciktom xnak makan yg masin2..

Nur Hawa Mohd Zin said...

cara kurus nak senang...kena sebulan tak makan nsi tpi makan hati..hehe

teratai said...

terkena batang hidung nih....:(

niesa said...

huhu kami susah nak gemok...

Azhafizah[フィザ] said...

adeshh..memang susah lah kak nak kurus..kene disiplin betul betul baru boleh kurus..tapi tu la nak disiplin tu payah..ade je godaan makanan.salah satu kurang senam macam akak cakap tu..hehe

Nur-nba said...

Banyak nak kena pantang nih.. :D

kiz said...

tak pernah kurus tak pernah gemuk..maintain je ni..cuma..cuma..adesh..ada unsur2 dan cubaan perut ni nak naik laa..haha

shaliza khairi said...

huhu. macam betul je facts kt atas tu. ngee~

remyhazza said...

kena tido awal ler mlm nie.....
kurang tido....he3

a.samad jaafar said...

walaupun lelaki, saya memang menjaga bentuk badan saya..saya sentiasa pastikan berat badan saya sesuai dgn ketinggian saya.. cuma satu yg susah saya nak elak..makan waktu larut malam..bahaya kan?

Woofer Storm said...

sy gemuk bila asyik makan ditengah malam,...ermmm

Bobo said...

bagus info ni utk panduan bini nnt hehehe :)

Izan Ishak said...

diana... kita sama2 kuruskan badan pas bersalin ni ye!

eita said...

saya kurang makan...
tapi selalu kantoi dengan yang last tu...banyak makan cekedih....
nak2 kalau tengah wat keje...huhuhu

khairul said...

pasai pa ssh sgt nk gemok ?

Rtp Farra Arisha said...

dan if we can't reach to our expectation, we could have had lots of pressure and diet terbatal begitu saja...emm, hehe, selamat mencoba and hope you success on diet!

klcitizen cikgunormah said...

memang poin2 tu semua ada lah... ;(

memang tak akan kuruslah saya ni nampak gayanya... aduii

Aishah Jahirah said...

kak kalau susah nak gemuk camne...hehee

Aishah Zin said...

no komennnnnnn..hehehehehe

hyz said...

nk request camno nak tambah berat badan plisss

CekbOlat-bOlat said...

yeee.. gua gemok.. haha

Irfa said...

lepas bersalin tahun 2010 sy kurus sekejap..tapi setahun je la..genap setahun umo baby,berat saya back to asal.huhu

Related Posts with Thumbnails