Breaking

Friday, 30 December 2011

TUTORIAL PASANG BUTANG TUTUP DAN BUKA

Assalamualaikum..

Selamat petang semua..petang ni nak ajar korang buat butang tutup dan buka..ala..yang macam kat fibox aku tu..ada tutup ada buka...dulu ada dah pasang tapi terlupa apa kode nya..mujur ada encik Kiz yang datang menjadi hero...ekekeke..

mula2 sekali pi kat dashbord-->design-->page elements.
klik kat 'add a gadjet' dan pilih html/javascript
masuk kan kode ini

<center><div><div style="margin: 5px;">
<div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 120px; " value="BUKA" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;TUTUP&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;BUKA&#39;; }" type="button" />
</div>
<div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2">
<div style="display: none;">
SENBUNYIKAN DISINI
</div></div></div></div></center>

Tukar perkataan TUTUP dan BUKA dengan perkataan yang korang suka.gantikan perkataan SEMBUNYIKAN DISINI dengan kode yang korang nak sembunyi..bila dah siap tekan save.dia akan muncul macam ni.






cer tekan butang ni..kita boleh masuk kan apa je.gambar,shoutbox,iklan,banner..dan macam2 lagi..selamat mencuba..

sekian..

11 comments:

  1. thanks..
    nxt time nak guna, senang cari kat blog diana je.

    ReplyDelete
  2. apsal bila saya tekan buka tu tak nampak apa pun...huhu

    ReplyDelete
  3. okay kak..thank 4 da tutor..nanti ade masa saya try buat..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  4. kalau shout box tuu macam mana
    kena letak code shoutbox kat mana D ??

    ReplyDelete
  5. heee
    cm bess jek utk dcuba
    ha
    nak cube la jap g..!

    ReplyDelete
  6. terima kasih..nanti boley la try..

    ReplyDelete
  7. terbaekk !!

    ^_^'

    thxs for tutorial

    mintak kongsi..^_^'

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

Adbox