TUTORIAL PASANG BUTANG TUTUP DAN BUKA

Assalamualaikum..

Selamat petang semua..petang ni nak ajar korang buat butang tutup dan buka..ala..yang macam kat fibox aku tu..ada tutup ada buka...dulu ada dah pasang tapi terlupa apa kode nya..mujur ada encik Kiz yang datang menjadi hero...ekekeke..

mula2 sekali pi kat dashbord-->design-->page elements.
klik kat 'add a gadjet' dan pilih html/javascript
masuk kan kode ini

<center><div><div style="margin: 5px;">
<div style="margin-bottom: 2px;" class="bigfont"><input style="margin: 0px; padding: 0px; width: 120px; " value="BUKA" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;TUTUP&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[1].getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[0].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;BUKA&#39;; }" type="button" />
</div>
<div style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;" class="alt2">
<div style="display: none;">
SENBUNYIKAN DISINI
</div></div></div></div></center>

Tukar perkataan TUTUP dan BUKA dengan perkataan yang korang suka.gantikan perkataan SEMBUNYIKAN DISINI dengan kode yang korang nak sembunyi..bila dah siap tekan save.dia akan muncul macam ni.






cer tekan butang ni..kita boleh masuk kan apa je.gambar,shoutbox,iklan,banner..dan macam2 lagi..selamat mencuba..

sekian..
Previous
Next Post »

11 komen disini

Click here for komen disini
Ujie
admin
30 December 2011 at 14:00 ×

thanks..
nxt time nak guna, senang cari kat blog diana je.

Reply
avatar
Ku Azhar
admin
30 December 2011 at 14:18 ×

waaaa terbaekk!!! :)

Reply
avatar
~ yus ~
admin
30 December 2011 at 14:28 ×

apsal bila saya tekan buka tu tak nampak apa pun...huhu

Reply
avatar
Niza Romli
admin
30 December 2011 at 14:37 ×

mekasih...
baru ku tahu kak :D

Reply
avatar
Azlan Hasan
admin
30 December 2011 at 15:03 ×

okay kak..thank 4 da tutor..nanti ade masa saya try buat..hehehe

Regards,
-Strider-

Reply
avatar
ieda
admin
30 December 2011 at 15:22 ×

kalau shout box tuu macam mana
kena letak code shoutbox kat mana D ??

Reply
avatar
30 December 2011 at 15:39 ×

heee
cm bess jek utk dcuba
ha
nak cube la jap g..!

Reply
avatar
ayne
admin
30 December 2011 at 15:46 ×

terima kasih..nanti boley la try..

Reply
avatar
30 December 2011 at 17:20 ×

senang guna camni.jimat space.hehe

Reply
avatar
teratai
admin
14 August 2012 at 18:32 ×

terbaekk !!

^_^'

thxs for tutorial

mintak kongsi..^_^'

Reply
avatar

sila tinggalkan komen anda...:) ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment