STEAK SEPARUH MASAK??EeewwWWW..

Assalamualaikum...

Korang suka makan steak??
bila kita pesan steak mesti kita nak steak yang di masak sempurna..
kalau separuh masak mesti
kurang selera nak telan..



Ada jugak yang berasakan bila belum masak
dengan sempurna tu maknanya tak halal..heheh
padahal halal ke tidak ditentukan dari proses penyembelihan
iaitu dilakukan dengan syariah islam..

Satu sebab yang kita rasa
kuatir nak makan bila ada cairan kat celah2
potongan steak tu..
"eii..ada darah lagi.."heheh
tu bukan darah ye cik kak.
tu dia punye juice atau saripati dari daging.

ada jugak yang risau kalau2 daging separa masak
tu ada bakteria..
bakteria cuma hidupdipermukaan daging saja..
Di bagian dalam, bakteri tidak dapat hidup kerana
lapisan dalam daging tidak mengandung oksigen.

jadi lepas ni cer cuba makan steak yang separa masak.
sedap tau...:)

sekian...

Post a comment

22 Comments

  1. Assalamualaikum Diana

    selalu dihidangkan steak separuh masak..

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. hari ni byk org post entry pasal makanan..wah apakah semua ini..adakah ia satu kebetulan?? hee~

    ReplyDelete
  3. tak pernah cuba lagi...
    nk try la nnt :)

    ReplyDelete
  4. mmg ..tapi lao kite order steak kite boleyh mintak nk yg mcm mne ..
    well done (masak penuh) ..
    rare (separuh mask )
    uhu! lao betol ah..da lme tak blajo :P

    ReplyDelete
  5. Sy pnh mkn (free)...mmg sedap ouh! Makan tanpa was-was sbb lembu tu pun dah sembelih kan? Kan? Kan? So, jgnlah ada yang mula nak mencari dalil nas yang sahih lak pas nie k?

    ReplyDelete
  6. tak pernah rase sblom nii . msti sdap kannn . nk try ah nanti :D

    ReplyDelete
  7. jarang makan steak.. tp klu makan mmg order yg well done.. selera kita berbeza2 kan diana..

    ReplyDelete
  8. tah bese makan liat mcm selipar je..takmo dah makan..mcm penah makan selipar plak..hoho :O

    ReplyDelete
  9. hehehe..saya tak suka makan medium cook sebab rasa xsedap..tapi ramai yang kata sedap..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. serius! xpenah makan steak! tp, t'ingin sgt2! bila sampai western food retaurant, hati kata nak mkn steak tp, mulut kata chicken chop. hadoi la..

    ReplyDelete
  11. steak separa masak? apa ada hal.. daging mentah pun sy mkn.. ;-p

    ReplyDelete
  12. saya sbnrnya kurang selera yg separuh masak tu, tapi suami kata yg tu sdp dan lembut. elok je dia mkn.

    ReplyDelete
  13. xpnh try lg steak sprh masak....hehee

    ReplyDelete
  14. lebih baik makan yang 'well done' darpada 'half cook'... doc nutrisi deno cakap kalau nak makan makanan biarlah sepenuhnya masak sebab bila tak masak, ada bakteria yang still hidup dalam makanan tu... die beritahu lagi, telur separuh masak pun tak bagus makan... jadi, kita mesti pandai pilih... :)

    ReplyDelete
  15. penah temkn steak separuh msk..tp telan je la ..org da blanje

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)