Skip to main content

STEAK SEPARUH MASAK??EeewwWWW..

Assalamualaikum...

Korang suka makan steak??
bila kita pesan steak mesti kita nak steak yang di masak sempurna..
kalau separuh masak mesti
kurang selera nak telan..



Ada jugak yang berasakan bila belum masak
dengan sempurna tu maknanya tak halal..heheh
padahal halal ke tidak ditentukan dari proses penyembelihan
iaitu dilakukan dengan syariah islam..

Satu sebab yang kita rasa
kuatir nak makan bila ada cairan kat celah2
potongan steak tu..
"eii..ada darah lagi.."heheh
tu bukan darah ye cik kak.
tu dia punye juice atau saripati dari daging.

ada jugak yang risau kalau2 daging separa masak
tu ada bakteria..
bakteria cuma hidupdipermukaan daging saja..
Di bagian dalam, bakteri tidak dapat hidup kerana
lapisan dalam daging tidak mengandung oksigen.

jadi lepas ni cer cuba makan steak yang separa masak.
sedap tau...:)

sekian...

Comments

  1. Assalamualaikum Diana

    selalu dihidangkan steak separuh masak..

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. hari ni byk org post entry pasal makanan..wah apakah semua ini..adakah ia satu kebetulan?? hee~

    ReplyDelete
  3. tak pernah cuba lagi...
    nk try la nnt :)

    ReplyDelete
  4. mmg ..tapi lao kite order steak kite boleyh mintak nk yg mcm mne ..
    well done (masak penuh) ..
    rare (separuh mask )
    uhu! lao betol ah..da lme tak blajo :P

    ReplyDelete
  5. Sy pnh mkn (free)...mmg sedap ouh! Makan tanpa was-was sbb lembu tu pun dah sembelih kan? Kan? Kan? So, jgnlah ada yang mula nak mencari dalil nas yang sahih lak pas nie k?

    ReplyDelete
  6. tak pernah rase sblom nii . msti sdap kannn . nk try ah nanti :D

    ReplyDelete
  7. jarang makan steak.. tp klu makan mmg order yg well done.. selera kita berbeza2 kan diana..

    ReplyDelete
  8. tah bese makan liat mcm selipar je..takmo dah makan..mcm penah makan selipar plak..hoho :O

    ReplyDelete
  9. hehehe..saya tak suka makan medium cook sebab rasa xsedap..tapi ramai yang kata sedap..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. serius! xpenah makan steak! tp, t'ingin sgt2! bila sampai western food retaurant, hati kata nak mkn steak tp, mulut kata chicken chop. hadoi la..

    ReplyDelete
  11. steak separa masak? apa ada hal.. daging mentah pun sy mkn.. ;-p

    ReplyDelete
  12. saya sbnrnya kurang selera yg separuh masak tu, tapi suami kata yg tu sdp dan lembut. elok je dia mkn.

    ReplyDelete
  13. lebih baik makan yang 'well done' darpada 'half cook'... doc nutrisi deno cakap kalau nak makan makanan biarlah sepenuhnya masak sebab bila tak masak, ada bakteria yang still hidup dalam makanan tu... die beritahu lagi, telur separuh masak pun tak bagus makan... jadi, kita mesti pandai pilih... :)

    ReplyDelete
  14. penah temkn steak separuh msk..tp telan je la ..org da blanje

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …