Skip to main content

RISAU ..TAK TAHU RISAU APA..

Assalamualaikum..

selamat pagi semua...
sihat ka pagi ni..kita dah masuk 20hb ni..
ada 10 hari lagi nak masuk tahun baru..
bila masuk ja tahun baru
anak2 pun akan mulakan sesi persekolahan
tahun 2012..

Bagi yang ada anak pertama kali nak sekolah
mesti rasa debaran nya kan??
tak tahu la korang tapi aku rasa macam tu..
maisara nak sekolah..tadika je..
tapi aku yang berdebar lain macam..
ekekek...

sebenarnya bukan apa..
cuma risau je la..
sebab selama ni dia berkawan ke,
bermain ke..semua depan mata kita...
kita ada untuk kawal dan perhati..

tapi setakat ni maisara berkawan
tak pernah lagi la dia bergaduh ke apa..
cuma perasaan aku je kot...
hehehhe..

ada tips tak nak buang rasa risau ni..??


sekian..

Comments

  1. tipsnye..ingt zmn kite kanak2 dulu..pe yg kite mau buat, mcm tu la anak2 tu mau buat..eceh..macam dah ade anak berckp.kawen pun tak lgi..hihihihi

    ReplyDelete
  2. akak dok sekali dalam kelas tu dengan maisara.. kompem tak berdebar.hehe

    ReplyDelete
  3. Teringat masa baru masuk sekolah dulu: selalu hilang dari kelas cabut balik rumah. Kadang2 mak yg hantar ke sekolah belum sampai di rumah, JR sampai dulu!!!

    Tajuk entri terbaru di blog JR: "Jaga-Jaga...Wanita Boleh Mandul Jika Pakai Kasut Tumit Tinggi"

    ReplyDelete
  4. risau tu perasaan biasa utk lepaskan anak2 sendiri.. akak pun setiap awal tahun bila sekolah nak mula mmg rasa berdebar2 juga.. he..he.. cara yg akak buat, first few days tu kita pantaulah anak2 tu.. bila dah rasa selesa barulah biarkan mereka berdikari sendiri.. insyaAllah semuanya akan OK.. All the best utk Maisara dan Diana juga..

    ReplyDelete
  5. Nak hilangkan risau tu, cuba bayangkan Diana masa masuk skolah tadika dulu. Okay ke tak okay? Apa perasaan Diana masa tu, mcm tu la perasaan Maisara nanti. Dan mcmn Diana bawak diri dan berkawan masa 1st day tu, camtu jgk dia akan bawak diri dan berkawan masa 1st day dia. Don't worry dear. She will be fine. Lagipun dia anak bijak. :).

    ReplyDelete
  6. biasa la budak2, kalo gado manje2 ttu,jgn risau..teman la maisara masa sehari dua, tgk dia cane..don worry :)

    ReplyDelete
  7. ish i ni pun wlupun anak kedua pun still risau hahahaha apatah lagi anak pertama..yg pnting kita kena berhadapan dengan reality..mmg dia akan belajar bdikari bila dah ke tadika :)

    ReplyDelete
  8. sy lak nebes nk dpt ank..haha boleh? =P

    ReplyDelete
  9. x per D .. biasalah kita nie
    ibu bapa mana yg x risau
    anak 1st time masuk sek
    hurmm
    ieda yg anak2 masuk naik darjah pun
    ada risau nya .. kalah org masuk
    sek darjah 1 ..
    nak2 x beli apa2 persiapan lagi :)

    ReplyDelete
  10. teringat masa sekolah dulu2

    ReplyDelete
  11. kat sekolah nanti dia lagi ramai kawan...adatlah gaduh kecil dengan kawan sekolah..si kakak tu pun ada cikgu report suka usik2 kawannya..hais..

    ReplyDelete
  12. kita pun pernah rasa cam diana rasa bila anak nak sekolah tadika, tapi bila dah sekolah, dia rileks jer, lagi seronok adalah..:) iallah maisara mesti seronok, sekarang ni pun kita risau jugak, sebab anak nak masuk darjah satu, dah lain dengan sek tadika..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …