Skip to main content

PRESIDEN OBAMA LARANG ANAK GUNA FACEBOOK


Laman sosial mungkin diakses oleh 800 juta pengguna aktif setiap bulan. Namun, Malia Obama dan Sasha Obama tidak termasuk dalam jumlah besar itu.

Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dan isteri,Michelle Obama tidak membenarkan kedua anak perempuan mereka menggunakan laman sosail. Alasannya cukup mudah, "Mengapa kita perlu tahu tentang banyak orang, sedangkan itu bukan urusan kita? Itu tidak masuk akal."

Malia yang berusia 13 tahun dan Sasha baru 10 tahun. Ternyata, masalah usia yang menjadi alasan utama bagi Presiden Obama dan isterinya. ketika ini, hanya Malia yang dibenarkan memiliki akaun Facebook.

Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) atau Undang-Undang Perlindungan hak asasi kanaK2 di Internet,menetapkan sebuah laman web yang mengumpul data tentang penggunanya—termasuk laman sosial—tidak membenarkan sesiapa pun yang berusia di bawah 13 tahun. Dalam kenyataan Hak dan TanggungJawab milik Facebook pun memang tertulis peraturan seperti itu.

Namun ramai kanan2 yang tidak mempedulikan tentang peraturan itu. selain mendapat keizinan dari ibu bapa ada jugak yang menipu tentang umur ketika mendaftar. Awal tahun ini ada 7.5 juta pengguna Facebook yang berada di bawah usia minimum. Yang lebih membimbangkan, 5 juta orang dari jumlah tersebut masih berusia 10 tahun, malah ada yang di bawah 10 tahun. Bagi Facebook, ini adalah masalah yang sangat sukar diatasi.

********************

baru aku tahu rupanya facebook sendiri
melarang kanak2 dibawah umur menggunakan
facebook..
habis tu cemana yang aku tengok
ada anak2 kecik dok hadap facebook bila online tu??
bukan artis yang bawah umur bawah 13 tahun
pun ada facebook jugak ke...kan???


sekian..

Comments

  1. zaman sekarang dah maju., rasanya tak relevan nak larang anak gunakan fb atau laman sosial yg lain., apa yg penting., pandai²lah jaga diri..

    ReplyDelete
  2. Kalau bo jgn biasakan anak2 dgn facebook...kalau ketagih facebook, belajar pun terjejas..

    Mmg bawah 13tahun akan di banned dr facebook..dan tak bo buat akaun pun..

    ReplyDelete
  3. nice info diana....nak copy yer..;)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …