Thursday, 29 December 2011

PELAKSANAAN SBPA TELAH DITANDATANGANI

Assalamualaikum...

MOU Mengenai Pelaksanaan SBPA antara JPA-CUEPACS telah ditandatangani pada 28 Disember 2011. Diantara perkara yang dipersetujui ialah:-

1. Pelaksanaan SBPA berkuatkuasa pada 1.1.2012. Tarikh akhir penyerahan kembali borang opsyen SBPA ialah pada 15.1.2012. Manakala tarikh opsyen umur persaraan 60 tahun kekal pada 16-30 Dis 2011.

2. Kajian penambahbaikan skim-skim perkhidmatan dengan kelayakan masuk minimum SPM akan dilaksanakan dalam tempoh 3 bulan. Hasil kajian akan dibincangkan bersama untuk persetujuan pelaksanaan.

3. Mana-mana penambahbaikan yang melibatkan implikasi kewangan akan dibawa untuk pertimbangan kerajaan. Ini termasuklah isu gaji pegawai berada dalam tempoh maksimum yang lama akan dikaji oleh JPA dalam tempoh 3 bulan.

4. Pelaksanaan Exit Policy melalui Panel Penilai dimana CUEPACS terlibat sebagai pemerhati. Markah prestasi kurang daripada 60% dijadikan asas penamatan perkhidmatan dengan faedah persaraan. Markah 65% dan keatas boleh dipertimbangkan pergerakan gaji.

5. Naziran pelaksanaan SBPA akan dibuat oleh JPA dan CUEPACS untuk mempastikan bahawa tawaran opsyen adalah teratur.

6. JPA-CUEPACS akan mengadakan rundingan bersama setiap 3 bulan bertujuan untuk memantapkan PA selaras dengan GTP.

* Selamat membuat keputusan keatas opsyen SBPA dan Umur Persaraan Wajib 60 tahun kepada semua penjawat awam*


sumber::Abu Bakar Haji Abdullah

5 comments:

  1. sy dah sign opsyen tu semalam :)

    ReplyDelete
  2. sy pun dah selamat sign pg tadi.. :)

    ReplyDelete
  3. dah sign dah..tk pilih pun 60...

    ReplyDelete
  4. x paham sgt bab2 ni..sy kerja kilang ja

    ReplyDelete
  5. Suami saya kerja kerajaan tetapi masih menimbangkan kedua-dua option tersebut. 60 confirm telah ditolak dengan alasan jemu dah kerja kerajaan, nak tanam sayur pulak...:)

    Bagi dia sebagai orang lama banyak yang tak jelas. Bila tanya pihak2 terbabit dah tak terjawab. Paling dia bengang bila di tanya dijawabnya RAHSIA... Habis cam na nak sign.

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();