Skip to main content

MUSLIMAH WITH POWER-UMAIRA

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..petang ni aku nak review blog.review ni permintaan dari adik Umaira ni.dulu dia ada join segmen review aku tapi aku tak review blog dia sebab dia tak aktif masa tu.jadi sekarang dia dah bersedia nak berblog semula dan mintak pandangan tentang blog dia..


sebahagian dari blog umaira

Mula2 sekali kita cerita pasal header dia.header kurang menarik dan tak kemas.letaknya jugak tak center.mungkin umairah boleh cuba perbaiki header tu.mintak kawan2 blogger buatkan ke.ramai blogger boleh tolong tu..jangan risau k.

yang kedua background blog.lebar post dan sidebar ni cukup luas jadi ruang yang sedikit untuk background tu rasanya baik tak perlu letak background yang ada imej.biarkan kosong je.kalau letak background yang ada imej nampak semak sangat.

Tab menu kat bawah header kurang sesuai warnanya..lebih sesuai kalau warna pink sebab title kat sidebar pun kaler pink..kan??warna font untuk title post dan tarikh nya jugak tak sesuai.gunakan satu warna saja dan guna font yang mudah dibaca dan font yang tebal.

tentang sidebar..ada banyak sangat menu kat sidebar tu.letak yang penting2 saja.yang penting kotak follower,arkib blog (pasang scroll supaya tak melorot ke bawah).blog list,chatbox.post terkini..itu je yang penting .yang lain tak perlu letak sebab tak penting pun..kan??
lagi baik kalau berat blog dikurangkan kepada 100kb saja..

kalau nak letak jugak boleh letak kat tab menu terutamanya profile, twitter atau label2 tertentu yang umairah nak ketengahkan untuk pembaca.pastikan susunan kat sidebar jugak kemas dan menarik.

dari header,warna blog,sidebar itu semua bagi kesan pada loading blog kita.jadi kekemasan blog tu bukan saja untuk sedap mata memandang tapi untuk memudahkan pengunjung yang datang jugak..

pada kawan2 jom sama2 kita sokong Umaira dalam berblog ni.sebab banyak post2 dia yang bagus dan post terkini yang menarik adalah entry ini.jom baca..:)

sekian...

Comments

  1. dh jguk.entripsl fixie tu best :)

    ReplyDelete
  2. wah..:)

    bolehlah review saya pulak lepas ni.
    boleh ?
    hehehe..
    btw jom jnguk entri terbaru saya..

    ReplyDelete
  3. untung umaira....
    ade org buat special review pasal blg umaira....
    betuk kata2 akak diana tu....
    abg pun byk blaja dari akak diana tu......
    biar blog kita simple....
    senang nk load....
    kalau susah nanti org malas nk baca.....

    ReplyDelete
  4. bestnye umaira...
    boleh review KKO pulak la lepas ni..

    salam kenal

    ReplyDelete
  5. Wah terima Kasih kak diana atas teguran2 kak diana tu , banyak jugak rupanya kelemahan blog saya hikhik :D
    Inshaallah saya cuba perbaikinya :)

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …