Skip to main content

YANG BEST DAN TAK BEST TENTANG KENDURI KAWEN??

Assalamualaikum...

selamat pagi...awal aku bangun hari ni..
cepat2 kena update ni sebab kajep lagi
memang banyak kerja nak buat
sekarang kat kampung ni..esok kenduri
jadi hari ni sibuk sikit la..malam ni akad nikah..
pening aku nak pikir baju mana satu nak pakai..
pengantin pun tak pening macam aku..ekekeke...

korang tau tak apa yang bestnya pada tuan rumah
bila buat kenduri kawen??

1-tetamu datang..

2-masak bersama2..meriah.

3-dapat jumpa sedara mara

4-makan sampai muntah

5-salam ada isi..wakakak

6-tambah ahli keluarga

tau tak apa yang tak bestnya pulak..??

1-tidur tak cukup

2-kena basuh pinggan

3-banyak sampah

4-ahli keluarga kurang bila tiba raya..bagi yang amalkan gilir2 la..p

5-cuci kapet

6-duit dalam akaun susut..

ekekekk...
apa pun kenduri kawen memang best!!
tambah2 bila ayah sembelih kerbau sekor..
terbaik la ayah!!!ekekeke...

sekian...

Comments

  1. haha mkn sampai muntah, keja besepah2....baguih kalu ada semangat gotongroyong cmtu, ...yg belen keja tu bg kt pengantin punya hbuan la..biasanya cucu periuk besaq tuh.....dera sikit depa tu....

    ReplyDelete
  2. giliran saya berpenat2 lagi 2 minggu..mjlis kawin adik ipar kat rmh mertua.

    ReplyDelete
  3. tuan kenduri duduk atas kerusi dan tunggu tetamu dtg salam ja.....senyum tak lekang

    hehe mana da basuh pinggan....

    ReplyDelete
  4. wah . best tu kenduri . choki salu p kenduri ja . hehe :)

    ReplyDelete
  5. memang best kalau time kenduri..blh mengeratkan silaturrahim...tp gementar kalau kenduri sendiri..huhu

    ReplyDelete
  6. Cikgu Tie baru ajer lepas sibuk dengan kerja kenduri.

    ReplyDelete
  7. sy lebih fikirkan besh dari tak besh... yang tak besh tu boleh jadi besh kalo wat ramai2... =)

    ReplyDelete
  8. salam ada isi tu memang best.. hehe...

    ReplyDelete
  9. wah kerbau..mesti sedap tue.. jarang mkn kerbau selalu kenduri lembu je..

    ReplyDelete
  10. kebau sekor? uishh mmg meriah tu kendurinye..kekke

    ReplyDelete
  11. kurang suka la pergi kenduri kawin kecuali yg sedara mara punya je..bukan apa, tak suka dengan keadaan sesak dan rimas..hehehe

    ReplyDelete
  12. sukaaa kenduri kawen. bila ada sedara nak kawen..kita yg semangat nk ambik cuti awal...nak tlg.

    bulan depan sepupu kawen. dah siap pun mohon cuti..semangat kekeluargaan! hehe

    ReplyDelete
  13. wktu adik sy kawen aritu dh rasa suasana cmni, huh...

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …