Saturday, 8 October 2011

Tolong Promote?Ada Bayar ka??tak de bayar sana tepi duduk!!wokey??

Assalamualaikum...

Selamat petang semua..
dah makan ka??hari ni aku buat tomyam udang..
suami kata.."sedap nya."
aku bangga jadi aku cerita kat sini..hahahahah...
boleh macam tu...

macam biasa pendahuluan entry
mesti tak de kena mengena dengan isi penting entry ini..
aku nak cerita pasal promote.
saingan terlalu banyak..
dalam apa pun yang kita buat sekarang ni
dah tentu la kita ada pesaing..
jadi salah satu cara untuk bersaing adalah dengan promote.

Macam tu jugak dengan blogger.
kalau ada blogger lain buat entry pasal blog
dia itu jugak boleh dianggap promote..
maknanya menggalak kan orang untuk pergi blog dia..
lepas tu dia pun buat entry jugak,
sebagai tanda penghargaan..
itu biasa dalam dunia blog..
orang memberi kita merasa..

Aku pun suka jugak promote blog kawan2..
cukup sekadar korang selalu singgah
blog aku pun aku berbesar hati untuk promote.
tapi kalau singgah setahun sekali...
bergurau senda pun tak pernah..
nak masuk kan link kita dalam entry pun payah ..
lepas tu tiba2 je..

"tolong promote kan blog saya boleh tak?
lagi baik letak kat wall facebook..
nak promote tu letak gambar cantik2 sikit ye..
dan kalau boleh bagitau la kat kawan2 lain,."

Apa hang ingat aku tak de kerja lain nak buat?
hang sapa??ada bayar tak?berapa kerap kita bergarau senda
dan bercerekarama di balik bulan purnama??
cer habaq mai..

ini yang kita katakan sebagai kurang berkemampuan.
nak buat apa2 kita kena mampu..ada daya..
kalau kita buat blog niaga online
kita ada kemampuan untuk mengiklan kan
perniagaan kita..kalau kita ada blog macam aku ni
kita kena ada kemampuan untuk pergi
ke blog orang lain..kenal2 dengan blogger lain..
kalau kita buat blog novel kita pergi baca novel
dan entry blogger lain..baru la nak mintak
tolong promote pun orang tak berkira..
ada paham???tak semua orang ada masa yang sangat terluang.
jadi ada setengah perkara kita tak boleh nak harapkan
orang lain untuk buat..kita sendiri kena buat semua tu.

Mintak maaf kalau ada yang berkecil hati dengan entry ni ok..


sekian...

40 comments:

  1. hehe..walau agak pedas, betul sangat apa yg diana tulis ni...:)

    ReplyDelete
  2. promote biar ikhlas..jgn memaksa atau buat krn terpaksa kn..

    ReplyDelete
  3. salam kenal, chit chat kt sni plak :)


    hmm sabor je ler kan..
    sedap nya udang.. my fav too..
    mesti cik abg makan bertambah2..

    pasni nk ajak owner blog bercekerama bawah pokok cherry leh tak..

    mmg kalo betul2 minat dan fokus dgn blog..kena hardwork la kan..
    sy ni tak fokus, dh 3 thn ketinggalan soyuz..org dah ke bulan, saya duk bawah tanah lagi..hoho..

    sory ye..merepek kat sini plak..
    Insya Allah ada masa saya chit chat lagi..bleh tak :)

    ReplyDelete
  4. tengok tajuk pun dah tergelak sat. itulah pasalkan. bak kata "lu sapa nak suruh gua promote...". patut2lah kan.

    ReplyDelete
  5. miahaa..
    itu perkara biasa...
    selalu terjadi..ha ha...

    ReplyDelete
  6. hehe..tu la pasal baru 1st komen trus nak mintk promot..cam mintk penampar je..kih kih kih

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Diana

    Dari Hakim bin Hizam r.a katanya:”Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta). Maka kerana itu mulakanlah memberi kepada keluargamu. Sebaik-baik sedekah ialah ketika kaya. Sesiapa yang memohon dipelihara (agar ia tidak sampai meminta-minta) Allah akan memeliharanya dan sesiapa yang memohon dicukupkan (agar ia tidak bergantung selain kepada Allah) Allah akan mencukupkannya.”

    Wassalam

    ReplyDelete
  8. hahaha..agak2la nak suruh pomote pun. xsegan ke.kalau knl lame n baik boleh jgk ditolong promote;p

    ReplyDelete
  9. Ops, pedasnya....nak minum air jap huhu

    ReplyDelete
  10. Terimakasih kepada ramai blogger yang rajin promote blog kengkawan lain.

    Saya malu nak minta orang promote blog saya, sebab rasa jauh sangat nak capai level layak.

    ReplyDelete
  11. Yup setuju gak..

    Yg penting orang memeberi jangan tau ambik je, kena gak sesama memberi dan sesama menerima ;)

    ReplyDelete
  12. saya dah x buat promote banner / blog. hehe rasa nak buat balik tapi malas nak hendel

    ReplyDelete
  13. kak diana nih memang betul-betul kontra lar..haha.

    ReplyDelete
  14. kecik ati saya kak..terbantut tumbesaran saya.uhuk2 :P

    ReplyDelete
  15. sekarang perkara ni tengah berlaku kat akak..tapi biarlah..akak ni x suka nak kecoh2..biarlah akak memberi tetapi tidak merasa..huhu sedihhhh..... :(

    ReplyDelete
  16. berkata benar, walaupun pahit!

    ReplyDelete
  17. heheh
    x kecil ati kak
    sebb x penah buat lagi
    heee
    ari tu akak dah buh name sy kat belog akak buat sy terharu
    kikiki
    maceh akak!
    insyaAllah sy selalu singgah belog senyum2 ni..heeee =]

    ReplyDelete
  18. tm ksh sudi luang masa pomot blog sy..wpun blog picisan.

    ReplyDelete
  19. hmmm..bukan senang nak senang..:)

    ReplyDelete
  20. org memberi kita merasa org berbudi kita berbahasa.. erk.. kelaut tak peribahasa ni? hihi

    ayat pedas, tapi mantop kak~!!

    ReplyDelete
  21. kalo nak promote @ promosi pun tak yah la "bunyinya" seolah-olah dipaksa. berpada-pada la patutnya. huhu.

    ReplyDelete
  22. haaa..kan..ade ke g2..ish..kita nk hapdet kita punya citer pon xsempat..nk pomot blog die..huhu,kalau bg sdulang pulut kuning,aym bakar sekor ke xpela..ni kim i liur je..huhhuhu

    ReplyDelete
  23. first time nih jumpa declaration mcm nih..huk3.. ada rupanya ya.. ;}

    ReplyDelete
  24. hehe...kl mnta tlg promote blog kena la ada adabnya...kena tegur menegur tuen pnye blog..br la akak dgn senang hati nak promote kan..hehe...

    ReplyDelete
  25. lu tak bayar,nak mintak gua promote pulak..pe hal??

    patutnye akak bagi cmtu je :P





    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  26. hhaha..nak sokong ghost writer

    ReplyDelete
  27. hehe...ct pon suka dipromot...tp hanya klau blogger tu rapat ngan ct lah, xkan xknal, tibe2 xthu malu nk dipromote..hahaha

    pepOwn, sbr ye...bagus la meluahkan isi hati :D

    ReplyDelete
  28. huhuh,,,pabila kaum ibu bersuara hehe,,,seram nih,,nice entry kak,,,

    ReplyDelete
  29. haha,ade jgak org suh kak diana buat cm gitu.huishh

    ReplyDelete
  30. SALAM,
    SINGGAH. LAIN MACAM JE !

    ReplyDelete
  31. keh...keh....kita pun suka2 jer promote blog orang....suka suka sebagai kawan....tgk org lain tu...promote gak blog kita....kita tak suruh pun....baik betul depa ni...terutama kak liza yg komen kat atas tu....best tul kehidupan blogger ni...tapi kita tak kan maw suruh org promote....macam memalukan jer...lain le kita bayaq...kan..kan.....ahakz

    ReplyDelete
  32. tulah lebih senang update blog sendiri bw lah mana sempat dan diamkan diri .. kehkeh mintak2 tk guna , kalau org nk buat ikhlas no hal

    ReplyDelete
  33. amboih.. org dh tolong promot ikhlas tu dh besaq tuah dah..
    ni nk demand lebih2 plak.. haha.. ;-p

    ReplyDelete
  34. tak pernah lg minta org pomot blog usang ku itu...seikhlas hati mereka nak pomot ke tak

    ReplyDelete

sila tinggalkan komen anda...:)

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();