Skip to main content

MENANGANI MASALAH MERTUA SUKA MASUK CAMPUR HAL RUMAHTANGGA

Assalamualikum...

Selamat pagi...
mengantuknya pagi ni..rasa macam nak sambung
tidur semula je...
tapi ada banyak benda nak buat.

Pagi ni nak cerita pasal masalah mertua
yang suka masuk campur urusan rumahtangga anak menantu.
Isteri bergaduh sikit dengan suami
mertua sibuk masuk campur..
sudahnya benda yang kecik terus jadi besar..

Kalau dipihak isteri semakin isteri bersabar semakin
berlipat ganda la pahalanya.kalau mengalah dengan
mertua dan paham peranan isteri
insyaallah..ada rahmatnya..
tapi hidup berumahtangga ni untuk selamanya..
bukan untuk untuk sehari dua..
mampu kah kita bertahan??

mula2 kena tahu puncanya...
selalunya punca mertua masuk campur adalah
sebab dia masih berasa yang anak dia masih
dibawah tanggungjawb dia.
apa2 hal dia tetap nak menjadi seorang pelindung
untuk anak dia.

jadi korang kena hati2 la bila berdepan dengan dia.
jangan la kat depan dia nak bergaduh laki bini..
nak sembang pasal duit tak cukup la..
nak cerita pasal masalah2 rumahtangga ke..
tak kan dia nak dengar je..mesti dia nak menyampuk jugak..kan??

kemudian menantu jangan la pinggirkan
mertua takut dia rasa sejak kawen korang dah tak peduli
kat dia.bila tak endah kat dia,dia akan cuba
untuk tarik perhatian korang.tu yang bila apa2 sikit dia masuk campur..
dia tetap nak jadi orang yang
penting dalam hidup anak dan menantu dia.

dan yang last sekali
menantu kena tunjuk yang korang
boleh jaga anak dia sebaik dia jugak..
tak kisah la korang dipihak isteri atau suami
jalan kan tanggungjawab sebaik mungkin..
kalau kena hipokrit depan mertua
apa salahnya kalau itu untuk kearah kebaikan..

semoga berbahagia...

sekian...

Comments

  1. walaupun dah ramai mertua yg sporting sekarang ni tapi masih ramai juga yg suka menyibuk...heheee.

    ReplyDelete
  2. nice topic, mertua vs menantu.. :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dapat family mertua yang sangat2 baik..macam mane mak yana, macam tu la mak mertua...

    ReplyDelete
  4. soon kalau dah kawin benda ni paling aku tak suka.. kalau sikit2 tak pe la, kalau bnyka sngt huhuhuhu..
    btw, very nice entry..like...

    ReplyDelete
  5. adoyai.tips yang berguna buat pc walaupun belum bermentua..hehe. macam2. takut pulak nak kawin kalo macam ni..;)

    ReplyDelete
  6. nasib bakal mak mertua okeh... fuuuhhhh lega....

    ReplyDelete
  7. hmm mintak88 dah kawen nnti xde la mcm ni.ngehehh padahal lme lg nk kawen ni.huhu

    ReplyDelete
  8. aah..kadang2 hipokrit tu penyelamat keadaan.

    ReplyDelete
  9. aah..kadang2 hipokrit tu penyelamat keadaan.

    ReplyDelete
  10. harap sgt dapat mak mertua baik. yg sporting. huuu..

    ReplyDelete
  11. ini yang terasa nak kawen lambat nih ! hahaha

    ReplyDelete
  12. kalau dari citer diana ni, kiranya mak suami lah yg masuk campur kan, maknanya kita sbg menantu pompuan, mertua kita suka masuk campur.

    Saya pernah jumpa, mak si isteri yg suka masuk campur, kesian pula tgk si suami tu, semua serba tak kena, nak didik isteri, tapi isterinya selalu dpt back-up dari emak dia, sampai dia naik lemas...

    Isterinya pula anak bongsu, kiranya semua mcm tak tahu buat, kesian....

    agak2 apa komen diana ya pasal mertua yg mcm ni??

    ReplyDelete
  13. Naseb baik Gayah lum kawen lagi :) hee


    **akak Diana ape khabar??? shat???

    ReplyDelete
  14. Masalah ni memang masalah global..semua yg dah berkahwin pasti akan merasa situasi ni.

    Elih belum kahwin, baru bertunang pun dah terasa aura bakal mertua tu. Harap semuanya akan jadi elok nanti..

    ReplyDelete
  15. mmg kena byk bersabar kak...nk2 kalo duk serumah kan :) sabor aje la selagi mampu bertahan ;)

    ReplyDelete
  16. oh..my mertua sangat2 sporting morting gitu..alhamdulillah..rasa bertuah dapat mertua mcm kedua2 mertua akak tu..sangat memahami citarasa org muda.. :)

    ReplyDelete
  17. akan ku ikOt pesanan mu....hipOkrit untuk kebaikan..yeahhh!

    ReplyDelete
  18. Mak mertua ngan adik ipar saya sume mcm s**l.bpk mertua ngn adik ngah suami sy je yg ok.yg 3ekor tu klau dpt campak masuk laut,baru puas hati.org desa jaya JB.sampai laki ngan sy nak bercerai berai dh.kesian kat baby sulong sy ni.

    ReplyDelete
  19. sabar. .sy pun mslh yg sama.first saya diam saja.lama lama telinga x leh tahan.tapi sekali saya sembur terus senyap.lantak korang lah nak jadi apa.nasib baik husband depend saya sebab saya tak salah.my husband malu perangai family dia mcm tu..satu aje saya nak pesan.jgn tunjukkan korang ni lemah gemalai sgt.klu diaorang ckp direct kita lagi ckp direct.senang. . .puas hati memasing kannnnnn.

    ReplyDelete
  20. Slm..sy ni mak mertua ska msuk cmpur..suma pkra klau ada slah slap suma nk slahkn sy..sumany xkna..sy ni nk ddik istri sy,sy ni bknya baik sgt tp mgkin sy ni ja yg solat dlm rumah mntua sy tu..dpan org bkn main baik..tp dlm umah solat pn tdak..sy rsa mcm sy ni dgnakn utk dorang dpt cucu ja..sbgai mnantu sy anggap dorang mcm mak sndr tp sy ni mcm xda apa pn..ari2 sy solat sy ngis..sy dh abis sbar dh..nk ckp lbh2 kt istri nt dia trsa..sy mmg trkilan sgt2..ikutkn hati sy xnk dh jd mnantu dorang..tp msa blm tba lg..yg psti akn tba..bla bab2 agma jd prtikaian itu yg bt sy mmg xblh lg nk trma..bnyk pkra2 bdoh yg dorang ckp..smpaikn agma dletak tp..mgkin ujian allah utk sy,sy redha dan sy bdoa stiap saat agar suma ni x brterusan..allah ja yg thu brtapa peritny hati sy ni,brtapa remukny hati sy ni..sdangkn sy skli pn x pnah usik dorang..utk pgetahuan korang sy skli pn xpnah tgk mak mertua sy solat spnjng 3 thun sy brkhwin..itu sy mmg psti..sy solat dlm umah tu stiap hari stiap waktu ibrat mcm dorang x sgan lngsung..tp bla kuar umah ckp hal agma blh thn..tp yela kaw yg dgr tu pn lbh krang dorang ja ok la..tp kaw kta yg tahu ni dgr rsa nk lempang pkai slipar pn ada..rsany kaw seorang laki yg x solat,ska bnyk ckp bnda2 mrapu,ska ikut ja tlnjuk dorang,yg ada bnyk duit insyallah itulah mnantu plihan dorang..sy xda suma tu cma mgkin muka sy ja blh thn ckit dorang pn trma sb nk cucu yg cute2..sb tu sy dh mula rsa yg dorang cma nk bnih sy ja..ntah la..tu blm cmpur dgn sdra2 dia lg..ya rabbi..allah ja yg tahu..

    ReplyDelete

Post a comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

RESEPI BIHUN SUP DAGING SEDAP DAN MUDAH

Assalamualaikum...



Suka watermark yang mana??Yang gambar atas  atau gambar kat bawah nun ??saya buat watermark ni guna app kat enpon je ..hehe..jadi lah.kan.Dari tak de..Ok..lupa kan pasal watermark tu..Hari ni makcik buat bihun sup..Punya la sibuk hari ni letih tak tau nak cakap la..sekali bihun sup dah siap makan sikit punya berselera..Bihun sup ni yang sedap sangat atau makcik yang lapar..tak tahu la..hehehh..

Dah selalu buat bihun sup tapi tak pernah terlintas nak share resepi kat blog..hari ni makcik turunkan ilmu buat bihun sup pulak..Saya guna daging 1/2 kilo sahaja.lepas tu hiris nipis2 sebab yang nak makan ni budak2.Masak pun cepat lembut..senang budak2 nak kunyah.kalau buat jual tu biasa nampak dia potong  tebal2 dalam 1 inci...ada yang potong kecik2.Ikut suka ampa nak potong macam mana yang penting kuah kena sedap.

Untuk sambal pulak saya buat sambal kicap.saya memang tak reti makan bihun sup dengan sambal merah tu..rasa tak selesa bila makan serbuk cili yang di tambah air…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …