Skip to main content

MANA DAPAT IDEA?

Assalamualaikum...

selamat malam semua...
dulu pun dah pernah ada yang tanya
cemana nak dapat idea tulis blog..
aku ada buat entry tu dulu..
tapi tak ingat tajuk apa..
nak cari balik pun malas..wakaka..
boleh ke macam tu..
tak pe la...aku nak menjawab soalan yang bertanya
cemana akau dapat idea tulis entry hari2...

Aku orang yang pendiam..
bila berkumpul ramai2 aku akan jadi tukang dengar je..
tukang senyum..tukang "oo..ye ke?"
ekkekke..

Bila kita diam kita akan lebih banyak mendengar dan melihat.
apa yang aku tulis biasanya apa yang aku dengar dan lihat la..

selain tu aku dapat idea dari buku2.
suami aku suka baca buku..
sambil main perang2 dengan maisara
pun dia boleh baca buku.
jadi aku pun terminat sama la membaca ni..
ada yang boleh dikongsi aku tulis la dalam blog aku ni..

pada yang macam geram je
idea tetap tak datang walau dah nak masuk
1 jam depan lappy,
apa kata baca entry ni..
mana tau idea datang sepantas kilat ke...
cuba la..

sekian...

Comments

  1. camtu ke....

    lepas ni klu kwn2 bcakap..nak dok diam2 jelah. kot2 pastu idea dtg...

    *pulak!! hahaha

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Diana

    saya tak pandai becerita....

    dengar2 ...lepas tu ..lupa..he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. ohh..patut la saya susah nak dpt idea.. kene jadi pendiam jugaklah..hihihi..

    ReplyDelete
  4. bila tengok keadaan sekeliling pun boleh dapat idea kan kadang2...hee~

    ReplyDelete
  5. buat apa yg ptt..skang ni sibuk..

    ReplyDelete
  6. err.. tp betul la kan.. rmai yg ckp majoriti blogger adalah seorg yg pendiam.. hehe.. sy pun pendiam.. ;-p

    ReplyDelete
  7. saya pun pendiam. (nak gak sibuk pendiam gak)
    teringat kata dr fadzillah kamsah.
    dia byk cakap time ceramah jek.
    dia kata bila bercampur org,dia lebih banyak pasang telinga...dan analisa kehkeh..

    ReplyDelete
  8. sebenarnya ianya bergantung pada konsep blog itu sendiri.

    ReplyDelete
  9. hehehe..ct pon senyum jee...sampai dorg tegur, 'npe diam je?'.....hehehe..pasni boley la ct jawab, nk cri idea..hihih

    ReplyDelete
  10. selalunya ema dpt idea time nak tidur..inga kat kepala..bangun terus idea dah lupa..hehehe

    ReplyDelete
  11. hehehehheheh
    sebb tu selalu senyum je dtg sini
    sokmo ada idea akak ni =]

    ReplyDelete
  12. fuiyoh!!

    sambil gosok2 mata 4040 kali.. =P

    ReplyDelete
  13. entri kak diana semuanya mesti fresh2 belaka

    ReplyDelete

Post a Comment

sila tinggalkan komen anda...:)

Popular posts from this blog

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU

Assalamualaikum...

RESEPI WAFFLE PALING SEDAP,LEMBUT DAN GEBU Rasa seronok betul bila dapat Waffle maker ni. Waffle maker ni hadiah dari Lazada Malaysia . Saya dapat Voucher Rm100 dan saya pilih Waffle maker ni .Banyak betul barang dari Lazada kat rumah ni..hahaha..Order hari ni , esoknya dah sampai..Cepat je..kan??Bila sampai terus google resepi, bancuh tepung nak buat Waffle..hahah...Nampak macam gelojoh kan?sebenarnya sebab teruja. :p
Banyak juga resepi Waffle yang saya baca..saya try 2,3 resepi tapi tak menepati citarasa .Saya suka Waffle yang tebal ,lembut ,gebu.Bila dah sejuk pun dia tetap lembut. Ada resepi yang saya cuba jadi  keras dan masak tak sekata mungkin sebab Waffle padat dan jadi keras.

Ini lah waffle yang keras tu..Dia membakar pun tak sekata..Tompok2  je..Resepi nya dari mana??tak perlu la saya bagitau..hahahah..Tapi bagi yang suka waffle keras dan padat macam ni mungkin tak jadi masalah..
Tapi selepas beberapa percubaan akhirnya dapat juga satu resepi yang kena den…

30 MENU BERBUKA PUASA YANG RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN

Assalamualaikum


Masuk je bulan ramadhan benda yang kita selalu fikir ialah nak masak apa untuk berbuka dan bersahur.kalau boleh kita nak juadah yang sedap , mudah di masak dan tak ambil masa yang lama.




Hari ni saya nak senaraikan 30 juadah lauk pauk yang kita boeh buat sepanjang ramadhan ni...Semoga lepas ni tak de la masuk je dapur dah pening kepala nak masak apa..Last2 ke bazar ramadhan juga dia merayau cari lauk..eheheh..Anggaran memasak setiap hidangan cuma dalam 10-20 minit sahaja..kalau guna dapur 2,3 tungku tak sampai sejam siap semuanya..



30 MENU BERBUKA PUASA YANG  RINGKAS SEPANJANG RAMADHAN
1- Ayam masak merah + ikan goreng +acar timun

2-Daging masak kicap + ikan goreng + taugeh tumis air

3-Gulai ayam + tumis kacang buncis + ikan keli goreng

4-kurma daging + kerabu mangga + ayam berempah

5-asam pedas ikan pari + ayam goreng kunyit +sambal belacan +ulaman

6-ikan keli masak lemak + terung berlada + ayam goreng

7-singgang ikan +kangkung goreng belacan + ikan goreng

8-Sup dagi…

CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL

Assalammualaikum..



CARA ELAK KAN RUMAH DIMASUKI TOYOL DAN CIRI-CIRI ORANG MEMBELA TOYOL Saya belum pernah ada pengalaman melihat toyol..Semoga saya tidak diberi peluang melihat nya. hahha..Orang kata toyol ni macam budak-budak yang badan bulat, kepala nya botak,  semua giginya runcing , badan nya berbulu dan berlendir.Sifatnya seperti kanak-kanak yang suka bermain.Dari apa yang digambar kan ,memang tidak la Toyol ni kita kategorikan sebagai comel..kan??hahah...

Toyol hanya boleh di lihat dengan mata kasar oleh penjaganya sahaja.Orang lain memang tak dapat nak tengok Toyol.kalau ada yang tengok Toyol mungkin ada ritual atau cara-cara tertentu nak melihat makhluk nakal ni.Nak menjaga nya pun macam jaga budak kecil.Kena diberi susu setiap pagi dan petang.Bukan susu dalam tin tu ye ..Tapi menyusu badan.Kalau yang membelanya adalah lelaki, isteri lelaki tu la akan menyusukan toyol tu.kalau tuan nya wanita, wanita tu sendiri akan menyusukan nya.Sanggup tak??hahhah

Kalau di Malaysia ni saya …